2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az alkoholfüggőséget nem lehet egy tablettával gyógyítani

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. június 15. 17:06, utolsó frissítés: 17:08

Benedek Orsolya pszichiátert kérdeztük többek között az alkoholizmus kialakulásáról és a megküzdés lehetőségeiről, a támogatói csoportok hasznáról.


Az alkoholizmus kialakulásáért gyakran a megoldatlan lelki traumák, a munkahelyi stressz, a szorongás, a magány, a feldolgozatlan lelki sérülések a felelősek. Az alkohol csak egy eszköz az emberek kezében, lelki problémáikat próbálják tompítani vele. A rövid távú enyhítés azonban hosszú távon csak problémákkal jár és valójában semmilyen pozitív hozadéka sincs – hívta fel a figyelmet dr. Benedek Orsolya pszichiáter szakorvos.

Nem attól lesz valaki alkoholista, mert egy pohár bort megiszik, akkor alakul ki a függőség, amikor egy pohár bor adja meg a vágyott nyugalmat, tölti ki az ürességet valaki életében. Benedek Orsolya szerint, aki érzelmileg kiegyensúlyozott, nyugodtan megihat egy pohár bort, mert neki nem fog akkora pluszt adni a szer, hogy függővé váljon tőle. Aki viszont valamiért nem találta meg a helyét a társadalomban, akiben lappang valamilyen feldolgozatlan sérülés, aki nem beszélhetett azokról a dolgokról, amelyek őt bántották, esetleg nem is tud ezekről beszélni, aki elmondta ugyan valakinek, de nem talált megértésre, vagy nem is tudja, hogy a vele történtek mennyire hatottak rá: ezek a tudatos vagy tudat alatt lappangó lelki sérülések hozzájárulhatnak az alkoholizmus kialakulásához.

Ez lehet instabilitásra való hajlam, érzékenység, az ebből fakadó szorongás vagy egy olyan erős érzés, ami miatt az egyén magába fordul, elzárkózik. Az emberek ugyanis az alkoholt gyakran önnyugtató, öngyógyszerező módon fogyasztják. A túlzott alkoholfogyasztásnak és az ebből később kialakuló alkoholizmusnak pedig gyakran valamilyen feldolgozatlan lelki sérülés áll a hátterében. A pszichiáter elmondása szerint, amikor az alkohol azt az érzést adja az emberek számára, amit az életükből hiányolnak, például az ellazulás élményét, egyre több alkoholt kezdenek el fogyasztani, hogy fenntartsák a problémáik kezelésének látszatát.

Józan állapotban ugyanis úgy érzik, a problémáik miatt nem tudnak önmaguk lenni. Alkoholbefolyás alatt azonban időről időre felülemelkedhetnek a problémáikon, a feldolgozatlan sérüléseikről ilyenkor nem kell tudomást vegyenek. Az alkohol ugyanis tompítja azokat a belső érzéseket, azokat a bántó gondolatokat, amelyeket egyesek úgy élnek meg, mintha ballasztot hordanának magukban; súlyokat, amelyeket nem tudnak elengedni. Ha valaki nem azért iszik, mert szociális eseményen vesz részt, hanem hogy felejtsen, hogy elengedjen, hogy végre jól érezze magát, esetleg, hogy jó kedve legyen, könnyen eshet abba a hibába, hogy a problémái megoldása helyett máskor is inkább az alkoholhoz nyúl.


Benedek Orsolya szerint könnyen bele lehet esni egy olyan örvénybe, ami az érintetteket egyre jobban az alkoholizmus kialakulása felé húzza. A szervezet ugyanis idővel hozzászokik az alkoholhoz, a toleranciaszint emelkedik és kialakul a testi és lelki dependencia. Bizonyos szint elérése és idő eltelte után pedig nemcsak a függőség meglétére lehet számítani, hanem a fizikai tünetekre is.

Az alkoholizmus súlyos alkoholmegvonásos tünetegyüttessel jár, többek között hallucinációval, görcsrohamokkal, de akár az agyi működés leépülésével is. Nagyon erős fizikai függőség alakulhat ki, éppen ezért az alkoholt egy idő után nagyon nehéz letenni. Az alkoholistának egyre nehezebb lesz megállnia, hogy akár egyetlen nap is úgy teljen el, hogy ne igyon. Ráadásul az eredeti problémához így – az alkoholizmus következményeként – mindenféle más probléma is társul, látható tünetei is vannak. Ha valaki nap mint nap iszik és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt, előbb-utóbb látszani fog: úgy fizikailag, mint a személy megnyilvánulásaiban. Idővel kihat a személy életere, úgy a testi mint lelki, szociális és professzionális szinten. Fizikai szinten májkarosodáshoz vezet, lelki értelemben elidegenedés, depresszió tapasztalható, amelyek családi problémákkal és munkahelyi nehézségekkel járnak. A függőség kielégítésének idővel minden más alárendelődik., az alkoholistának a szer hatására megváltozik a személyisége, tönkremegy a családi élete, esetleg a munkahelyét is elveszíti. Kezdődnek az anyagi problémák, ami újabb és újabb szorongáshoz vezet. Ez egy ördögi kör, mert a problémák nem oldódnak meg, de újak jelentkeznek és egymásra halmozódnak.

Elmondása alapján az alkoholizmusnak különböző megnyilvánulási formái vannak. Ott van például a jól funkcionáló alkoholista, aki csak esténként iszogat, de nappal teljesen jól van. Vannak hétvégi alkoholisták, és olyanok is, akik nem isznak hónapokon keresztül, de egy erős inger hatására nem tudnak megállni. Ilyenkor pedig szinte megállás nélkül isznak: napokig, hetekig. Ezeket nehezebb észrevenni, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének nagy számban jelen a társadalomban.

Olyan is van, amikor az alkoholista jól funkcionál, a környezete számára szinte észre sem vehető huzamosabb ideig, hogy mekkora mennyiségben és milyen gyakran fogyaszt alkoholt. Ilyenkor előfordul, hogy ő maga és környezete sincs tisztában a problémával. Az is megtörténhet ugyanis, hogy amúgy tökéletesen teljesít az élet különböző területein, rendszerint csak a nap végén fogyaszt alkoholt. Sokszor marad ez a forma is felfedezetlen. A pszichiáter szerint, akik pedig tudják, például a szűkebb értelembe vett környezete, már csak azért sem lépnek közbe, mert az alkohol jelenlétéhez a mindennapokban olyannyira hozzászoktunk, hogy természetesnek tűnik, ha valaki azért fogyaszt alkoholt, hogy a problémáit kezelje.

„A társadalmunkban sokkal jellemzőbb a függőségek jelenléte, mint ahogy azt felfogjuk. Nagyon sok ember ki van téve különböző függőségeknek. Érdekes, hogy az emberek sokkal elfogadóbbak egy jól funkcionáló alkoholistával szemben, és inkább félrenéznek, mint tegyük fel a szerencsejátékos vagy a kábítószerfüggő esetében. Őket elítélik, de mivel az alkohol és annak a fogyasztása társadalmilag elfogadottabb, sokkal inkább megbocsátják az alkoholisták számára a szerhasználatot. Pedig hosszú távon pont olyan pusztító hatása van, mint bármely más szerfogyasztás esetén” – jegyezte meg a pszichiáter.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.huForrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Benedek Orsolya hangsúlyozta, az alkoholista családja számára is nagy nehézséget jelenthet a betegség. A család is jelentős szenvedésnek, traumáknak és számos problémának vannak kitéve. A függőség kialakulása után ugyanis már nemcsak a szenvedélybeteg szenved a betegségtől, hanem az egész családra súlyos hatással van. Nem egyszer fordult elő, hogy a család tagjaiban ejtett lelki sérülés miatt generációról generációra adódik tovább az alkoholizmus.

A család élete felborul, az alkoholizmusban szenvedő személy mellett nincs olyan, hogy nyugodt családi légkör. Ilyenkor pedig a család tagjai néha csendes bűntársakká válnak, ellenkező esetben, ha a család nem szeretné végignézni, hogy az alkoholista tönkreteszi önmagát és a környezetét, nehéz döntést kell meghozniuk. Mégpedig azt, hogy elutasítják az alkoholfogyasztást és adott esetben kilépnek a függő környezetéből. Ilyenkor jobb esetben az alkoholista magára eszmél: „Jó, ez így akkor nem mehet tovább, mert egyedül maradtam”.

„Van, aki ezt meglépi, de nem mindenki tudja megtenni, mert egy betegségben szenvedő, közeli hozzátartozóról van szó: egy szülőről, egy testvérről, vagy valakiről, aki fontos számukra. Egy olyan személyről, akiért bármit megtennének. Ezzel csak az a baj, hogy a függőségben szenvedő személy visszaélhet a család jóindulatával. A függőség az alkoholista életének egészére hatással van, és számára az első helyet a függőségének a kielégítése tölti be” – hangsúlyozta Benedek Orsolya.

A pszichiáter szerint minden élethelyzetben, minden egyes személynél más a függőség kezelésének módszere. Emellett azonban elmondható, hogy lényeges a család és a környezet hozzáállása az alkoholbetegséghez. A személyre ugyanis úgy kell tekinteniük, mint valakire, aki beteg, akinek problémája van, aki egyedül van, aki nem talál magára, akinek segítségre van szüksége, amihez a családnak egy lépést hátra kell lépnie, mert ilyenkor már egy kívülálló, egy szakember segítségére van szükség. A függőségből teljes felgyógyulás nincs, viszont az absztinencia fenntartását szilárd elhivatottsággal el lehet érni. Ehhez viszont előbb a probléma gyökerét kell kezelni, az alkoholfogyasztását okozó lelki sérülést, a függőséget nem lehet ugyanis egy tablettával gyógyítani.

A kezelés a pszichiáter szerint csak akkor hatásos, ha az egyén már eldöntötte, hogy a józanságot szeretné választani. Aki nem akarja, hogy segítsenek rajta, azon a szakemberek sem tudnak segíteni. Egy alkoholistát erőszakkal leszoktatni az alkoholról nem lehet, ezt neki kell eldöntenie, ugyanis az akaratára van szükség ahhoz, hogy kitartson. Ha ez megvan, akkor jöhet a pszichiátriai kezelés. Ezt követi az elvonó és amennyiben az alkoholistának azt is sikerül végigcsinálnia, akkor jön az egy életen át tartó józanságra való törekvés.

A pszichiáter úgy tapasztalta, hogy az, hogy az egyén mellett támogató közösség álljon, rendkívül fontos. Ami ilyenkor beválik és pozitív hatásai vannak az egyén életére, az az úgynevezett támogatói vagy anonim alkoholista csoportokba járás. Ez azért is ajánlott, mert az absztinencia megköveteli a beteg elhivatottságát, az életmód- és a környezetváltoztatást, beleértve annak a baráti körnek a kerülését, amely a szenvedélybeteget visszacsábíthatná a szerhasználatra.

A csoport tagjai pedig közösséget alkotnak, akik támogatják egymást. Ha baj van, akkor a függőségben szenvedő személy fel tud hívni valakit, aki érti a küzdelmét és lehetőségéhez mérten segíteni is tud neki. Természetesen a család támogatása legalább ilyen fontos, hiszen a szenvedélybetegnek újra kell építenie az életét, amiben nem árt, ha támogatásra lel. Hozzátette, előfordulhatnak visszaesések akár több évi absztinencia után is, viszont ilyenkor az illető csoportjától rögtön segítséget tud kérni. A szer gondolata ugyanis mindig csábítani fogja, főleg a nehezebb időszakokban, egy közösségben azonban sokkal kevesebb az esélye annak, hogy a visszaesést követően egyre távolabbra kerüljön a józan élettől.

Benedek Orsolya maga is tervez csoportot indítani a jövőben, mert úgy tapasztalta, hogy nemcsak az alkoholbetegségek esetében, hanem a szenvedélybetegségekről való lemondásban nagyon sokat segít egy támogatói közösség. Egy olyan közösséghez fordulhat ilyenkor a beteg, amelynek tagjai átélték, amit ő és már átestek ezeken a nehézségeken.

Nyitókép: Jerry Zhang on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS