2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szánj öt percet a román érettségire!

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2020. június 12. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

Saját diákjainak készített kreatív, az érettségire felkészülni segítő videókat egy kézdivásárhelyi román tanár, de egyre több magyar és román diák nézi a csatornáját. Cserei Gyöngyvérrel beszélgettünk.


5 perc az érettségiért címen kezdtek el a román érettségi tételeket feldolgozó, rajzolással bemutató videók megjelenni a közösségi médiában. A kitalálója Cserei Gyöngyvér, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanára , aki a karantén időszakában saját diákjainak készítette a prezentációt, de számos erdélyi magyar diáktól kapott azóta köszönetet érte. Sőt, azt mondja, újabban nagyon sok román anyanyelvű diák is feliratkozik a Youtube-csatornájára. A videók gyakorlatilag táblára színes krétával írt szövegekből és rajzokból állnak, és a fő információkat tartalmazzák egy-egy irodalmi mű kapcsán.

A tanár azt mondja, természetesen a videók megnézése önmagában nem elégséges a sikeres érettségihez, de sokat segíthet benne. Ugyanakkor úgy véli, az újfajta megközelítés állandó szerepet kaphat az óráin. A projektről kérdeztük.

Mi késztette rá, hogy belevágjon az ötperces videók készítésébe? Ahogyan elnézem, sok szerkesztés, utómunka van vele, tehát nem kevés időt kellett rászánni. Mi motiválta?

- Igazából egy spontán ötlet volt, láttam valahol egy ilyen videót, ahol egy kéz rajzol meg ír, de az oktatáshoz semmi köze nem volt. És hirtelen beugrott nekem, hogy az a kéz, ahogy mozog, teljesen leköti a figyelmed, és ezt lehetne használni a munkámban is. Idén nincs érettségiző osztályom, így az első videót azon lecke alapján készítettem, ahol épp tartottunk a tizedikesekkel és a visszajelzésnek köszönhetően eldöntöttem, hogy belevágok.


Valóban nagyon sok munka van vele, egy videón legalább 3 napot dolgozom. Idővel rájöttem, hogy nem érdemes 5 percbe belesűríteni, (maga a megjegyezni való információ belefér, de akkor kevesebb rajz lenne) így a videók hosszabbak lettek, de maga a mondanivaló maradt: szánj rá legalább napi 5 percet egy leckére!Mennyire látja hasznosíthatónak a médium ezen formáját a későbbiekben is? Elvégre az oktatási rendszer elég merev, és könnyen elképzelhető, hogy a velős és tömör videók jobban megragadják a diákok figyelmét.

- Szerintem az elkövetkező tanévekben is hasznosak lesznek, és használni fogják, főleg azok, akik vizuálisan könnyebben tanulnak. Úgy látom, már most sok diák felfigyelt rá, üzenetet is írtak páran, valaki azt írta, hogy megnézte, utána elővett egy lapot és ledöbbent önmagán, hogy ilyen rövid idő alatt mennyi mindent megjegyzett belőle. Azért azt én is kihangsúlyoznám, hogy velős és tömör, tehát nem a maximális 30 pont a célja, az irodalmi részhez egy minimum 400 szavas esszét kell írni, tehát az iskolában tanultakkal, a szakirodalommal össze kell kombinálni. Mondjuk attól is függ, hányast szeretne a diák kapni, tudom azt, hogy sokan átmenő jegyre pályáznak, és főleg nekik ez nagy segítség, remélem. Másoknak segít rendszerezni a tanultakat, ismételni.

Említette, hogy sokan felfigyeltek a videókra, tulajdonképpen nem a minisztérium munkáját végzi el? Vagy, hogy másképp kérdezzem, nem kellene eleve hasonlókat integrálni az oktatási rendszerbe szerint?

- Sok mindent kellene, lehetne változtatni, de ebbe nem mennék bele. A fontos döntéseket nem mi egyszerű, "szürke" tanárok hozzuk meg. Pedig az elmúlt 3 hónap gondolom rávilágított arra, hogy milyen fontos a tanár, az iskola szerepe és arra is, hogy szükség van változásra, sok a fölösleges folyamat, sok az anyag. Másfelől meg azt figyeltem meg, hogy lehet jönni újabbnál újabb módszerekkel, online applikációkkal, van egy réteg, akit sem az iskolában face to face nem tudsz megfogni, sem online.

Mit gondol, mennyire nehezíti meg az értettségit a járvány? Különös tekintettel arra, hogy a székelyföldi diákoknak mindig nehezebb volt a román érettségi.

- Nem fognám a járványra az esetleges kudarcot. Akinek van egy célja, aki tanulni, haladni akar, az minden körülmény közt tud. Igaz, kissé azt érzem, mintha "bedobták volna a gyeplőt a lovak közé", hirtelen rájuk szakadt ezekre a fiatalokra a szabadság, elmaradt a számonkérés, a noszogatás, nem voltak rákényszerítve jegyekkel, hogy tanuljanak. Online órák voltak tartva, de idén a hangsúly tényleg az érettségizőkön volt. Maga a szó, hogy érettségi, nekem ezt sugallja, hogy most derül ki, hogy vagy annyira érett, hogy kezedbe veszed a sorsod, éretten odateszed magad és tanulsz, felelősséget vállalsz az eredményeidért, vagy a körülményekre fogod és mást okolsz. Ez általánosan. A románnal kapcsolatban tudjuk, hogy az más kategória, főleg a székelyföldi diákoknak. Nehéz, de nem lehetetlen.Számított rá, hogy a diákjai mellett még több ezren fogják követni a leckéket? Minek köszönhető ön szerint?

- Ekkora érdeklődésre nem számítottam. De örülök neki, mert ezek szerint hasznosan töltöttem el a #maradjotthon időszakot. Létrehoztam egy Facebook-csoportot is "Román érettségi" néven, hogy minél több erdélyi diákhoz eljusson, de ami döbbenetes, hogy rengeteg román anyanyelvű fiatal is feliratkozott a csatornámra, és folyamatosan kapom tőlük is a köszönő üzeneteket. Hogy miért ekkora az érdeklődés? Valószínűleg, mert ez valami új, hiánypótló, igyekeztem minden videóban egy egyszerű rendszert követni, amely által könnyen átlátható, megjegyezhető minden lecke.

Lehetett már tesztelni a módszer hatékonyságát? Például arra gondolok, hogyha a diák megnézi mondjuk otthon, akkor egy másfajta beszélgetés kezdődhet el órán ugyanarról a szövegről, egyszóval szélesebb spektrumban adható át tudás. Mennyire mérhető fel, hogy ez működik-e? Illetve fel lehetne-e adni házi feladatnak a videónézést?


- Ilyen értelemben nem volt tesztelve, az eddigi visszajelzések meg a nézettség alapján gondolom, hogy hatékony. Várom az érettségi utáni üzeneteket. A tizedikeseknek adtam ki nem kötelező házinak, hogy a videó alapján írják meg maguknak az érettségi esszét vagy készítsenek lapbookot, és szándékomban áll beépíteni mindenképp a következő tanév óráiba, (akár "Ki jegyez meg többet 5 perc alatt" csoportverseny formájában,) mert nem csak a végzős diákoknak szól.

Farkas Brigitta diák lapbookja.Farkas Brigitta diák lapbookja.


Szeretném folytatni a sorozatot, elkészítve minden irodalmi műhöz a főszereplő jellemzését is így átdolgozva. De az már nem ebben a tanévben lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS