2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milyen koronavírus-tesztet érdemes elvégezni és hol mennyibe kerül?

G. L. 2020. május 26. 10:49, utolsó frissítés: 10:53

Segítünk, ha tesztelnéd magad, de nem tudod, hogy pontosan mire is kellene és megéri-e.


Ahogy a korlátozások fokozatosan engednek, úgy lesz egyre aktuálisabb kérdés - főleg azok esetében, akik vissza szeretnének térni a munkahelyükre dolgozni - a Sars-Cov-2 vírusra történő tesztelés. Olyan kérdésekre kerestük a választ, amelyek mindenkiben felmerülnek.

Abban nagyjából konszenzus van, hogy gyorstesztet nem nagyon érdemes végezni,

mert amellett, hogy drága, teljesen megbízhatatlan is. Az MTA kutatói készítettek - igaz, még április végén, és ezen a nagyon dinamikus változó helyzetben ez sok idő - egy elég jó összefoglalót arról, hogy miért hanyagoljuk a gyorsteszteket. Általában azt tanácsolják, hogyha már tesztelni akarjuk magunkat, akkor mindenképp forduljunk szakemberekhez, mert ők tudják helyesen elvégezni, és adott esetben értelmezni a különböző teszteket. Fontos tudni, hogy 100 százalékos teszt nincs.

Romániában leggyakrabban kétféle tesztelést kínálnak, ezek közül pedig az úgynevezett PCR-tesztet tartják a megbízhatóbbnak. A PCR-teszt a vírus RNS-ének jelenlétét igazolják, vagyis konkrétan azt, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Hivatalosan az a személy számít koronavírus fertőzöttnek Romániában, akinek az állam által elismert laboratóriumban pozitív lett a PCR (molekuláris mikrobiológiai) módszerrel végzett tesztje Sars-Cov-2 vírusra.


A teszt elvégzéséhez különleges felkészített szakemberekre és gépre van szükség. A járvány előtt az állami intézetekben elég nagy dolognak számított a PCR-labor, Kovászna megyében például nem is volt, és csak nemrégiben adtak át egyet a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórháznak, amelynek jelenleg is zajlik az akkreditálása.

A PCR-teszt egyébként egyáltalán nem olcsó, és csak olyan esetekben téríti meg az állam az elvégzését, ha általa elismert laboratóriumban végezzük. A későbbiekben erről még lesz szó. Ehhez a teszthez az orrgaratból vesznek mintát, és a legtöbb helyen azt tanácsolják, hogy a tervezett mintavétel előtt 4 órával már ne fogyasszunk ételt.

A másik gyakran végzett teszt az úgynevezett szerológiai vérteszt,

amivel a vírus okozta megbetegedésre adott immunválasz során termelődő antitesteket (immunglobulinokat) tudják kimutatni. Ezen az elven működnek az otthon elvégezhető gyorstesztek is, de a laboratóriumi szakértők tudása ebben az esetben is nagyon fontos lehet. Főleg az értelmezésnél, mert tényleg nem egyszerű.

Ennél a tesztnél két olyan fogalom/jelzés van, amit gyakran emlegetnek és érdemes ismerni: az IgM és az IgG. Általában erre a kettőre egyszerre tesztelnek, de találtunk olyan laboratóriumot is, ahol külön-külön is lehet kérni. Mielőtt rátérnénk az okára, előbb jöjjön egy nagyon rövid háttér.

A vírus okozta megbetegedés során a szervezet különböző immunglobulinokat (ellenanyagokat) termel. Ezek közül az IgM jelenik meg korábban. A fertőzés utáni 5-8. napon jelenhet meg, majd a 14. nap környékén eléri a maximumot és a 21-28. nap környékén eltűnik a szervezetből. Az IgG antitest a 14-21. nap között kezd el termelődni, a maximumot a 28. nap körül éri el és a betegség utáni hetekben, hónapokban is emelkedett marad a szintje. Nagyon leegyszerűsítve az IgM pozitivitás aktív fertőzöttet jelent, míg az IgG pozitivitás olyan személyt jelenthet, aki már átesett a fertőzésen és védettsége van.

A valóság általában ennél sokkal bonyolultabb. Például más megbetegedés vagy fertőzés is járhat IgM antitest megemelkedésével, ami fals pozitivitást eredményez. A hamis negatív és hamis pozitív eseteket például jól leírja az előbb már linkelt MTA-s ismertető. Ha valakinek IgM antitestre pozitív lesz az eredménye, annak PCR teszttel is meg kell erősítenie az eredményét.

Befolyásoló tényező lehet a vizsgálati eljárás is. Április végén például 37 különféle teszt volt, ami a vírus ellen termelt antitesteket lehetett vizsgálni. A szerológiai vértesztek esetében nálunk a legtöbben a legbiztosabbnak tartott ELISA eljárással tesztelnek. Ebben az esetben az ellenanyagok kimutatása ujjbegyes vérből bizonytalan, ezért vénás vérből vesznek mintát. A legtöbb ismertető erről az mondja, hogy az esetleges mintavétel előtt 8 órával ne fogyasszunk ételt. Az ELISA eljárással végzett teszt azért lehet fontos, mert a legbiztosabb szűrési módszernek tartják a szakemberek a lakosság immunstátuszának a meghatározására, egyszerűbben szűrhetőek általa ki azok a személyék, akik már átestek egy esetleges fertőzésen, illetve vizsgálható, hogy egy korábbi biztos fertőzésben kialakult-e a páciens védettsége.

A frissen átadott még akkreditálás előtt álló sepsiszentgyörgyi PCR-laborA frissen átadott még akkreditálás előtt álló sepsiszentgyörgyi PCR-labor


Az ország legnagyobb magánkórház- és magánlabor hálózatainak az ajánlatait néztük meg,

illetve az állami intézetek teszteléséről is gyűjtöttünk információkat. A Regina Maria az ország egyik legnagyobb magánkórház hálózata mind PCR, mind szerológiai teszteket végez. A tájékoztatásukban egyértelműen a PCR tesztet ajánlják. Esetükben fontos megjegyezni, hogy mindenkit tesztelnek, aki kéri. A hálózat minden mintavevő helyszínén gyűjtik a tesztek elvégezéséhez szükséges mintákat, viszont nincs kiterjedt hálózatuk: nincs mintavételező központ pl. sem Kovászna, sem Hargita megyében, így a székelyek többségének Marosvásárhelyre vagy Brassóba kellene utaznia ehhez.

A PCR tesztekhez naponta 12-15 óra között, míg a szerológiai tesztekhez naponta 7:30-12 óra között lehet hozzájutni, de előtte regisztrálni kell az oldalukon. Ez egyébként szinte minden egészségügyi szolgáltató esetében igaz. A PCR teszt náluk 340 lejbe, míg az ELISA technológiával működő szerológiai tesztjük 280 lejbe kerül, és IgM és IgG antitestre is tesztelnek.

Azt írják, mivel a Regina Maria része az közegészségügy igazgatóság által elismert rendszernek, ezért bizonyos betegnek megtérítik a PCR-tesztjét. A következő betegségben szenvedő személyek számíthatnak arra, hogy az állam megtéríti a tesztelésük költségeit: a betegség tüneteit produkáló személyek, akik hivatalosan megerősített fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba; transzplantációs eljárás előtt álló személyek; szervdonorok; vérképző szövetek és őssejtek adományozása előtt vagy ha immunszupressziós kezelésben részesülnek; olyan tünetmentes onkológiai betegek, akik kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelés alatt állnak, és műtéti beavatkozás vagy invazív beavatkozás előtt állnak, tünetmentes és tüneteteket mutató homodialízisre szoruló páciensek, akik kapcsolatba kerültek bizonyított fertőzöttel; tünetmentes terhes nők, akik otthoni elkülönítésben/izolációban vannak vagy szoros kapcsolatban állnak egy megerősített esettel, a szociális ellátó központok ápoló személyzete, illetve olyan személyzet, akit a közegészségügyi igazgatóság illetékesei tesztelnek.

Országos lefedettsége van a Clinica Sante laborhálózatnak, amely május eleje óta végez különböző szerológiai teszteket olyan személyeknek, akinek nincsenek tünetei. Esetükben is online elehet előjegyezni tesztre. Esetükben IgG antitestre 94,5 lej, IgM antitestre 130,5 lej, míg mindkettőre 225 lejbe kerül. Szintén tesztel az országos lefedettséggel rendelkező Synevo is, esetükben a PCR-teszt 285 lejbe kerül, szerológiai tesztek közül náluk csak az IgG antitestre van lehetőség, amivel ugye gyakorlatilag azt lehet megtudni, hogy korábban már átestünk-e a fertőzésen. Az IgG antitestre a teszt 95 lejbe kerül. Egyébként minden esetben érdemes elolvasni az ajánlatukat és a részletes tájékoztatójukat.

Korábban már említettük, hogy Kovászna megyében akkreditált PCR laboratórium még nincs, de a ProVitam egészségügyi központban már márciustól végeznek teszteket: az országban az elsők között kezdtek itt tesztelni. Nálunk a PCR módszerrel készült tesztért 350 lejt, míg az IgG és IgM antitestek kimutatásáért vérből 200 lejt kell fizetni. A tesztelésre náluk is előre kell regisztrálni.

A különböző megyei intézményekben összetettebb a helyzet. Egyébként jellemző, hogy állami intézményekben elsősorban PCR-tesztet végeznek. Hargita megyében például a székelyudvarhelyi kórház laboratóriumában végeznek PCR-tesztet, amelyre a 0266–212186-os telefonszámon (a 317-es belső számon) lehet időpontot kérni. A mintavétel a járóbeteg-rendelő földszintjén, a 6-os szobában zajlik naponta reggel 7 és 9 óra között. A teszt ára 280 lej.

A Besztercei Megyei Sürgősségi Kórházban például már 290 lejbe kerül. A mintavétel előjegyzéssel kedden és csütörtökön 10-12 óra között zajlik a sürgősségi kórház előtti koronavírus szűrősátorban. A különböző kórházak honlapján vagy Facebook oldalán érdemes utánanézni, hogy milyen teszteket végeznek pontosan és mennyiért. A szűréshez használható szerológiai vérteszt vagy antitestteszt az állami intézményekben mostanság kezdődik csak.

Kolozsváron a megyei kórház például már május eleje óta végez PCR tesztet, 290 lej ellenében. Tesztelésre a Victor Babes/Trefort utca 1. szám alatti laboratóriumba kell menni, de a vizsgálathoz előzetesen időpontot kell kérni a 0741 164 466-es vagy 0264-597 852-es telefonszámon, ez utóbbi tárcsázása után az 1479-es belsőt kell kérni. A számokat hétfőtől péntekig naponta 7:30 és 14:00 között lehet hívni, de teszteket viszont csak kedden és pénteken végzik, 7:30-tól 12:30-ig. A múlt hét óta viszont már végeznek a Kolozs megyei kórházban is antitest-vizsgálatokat 90 lej ellenében, ahol azt lehet szűrni, hogy átestünk vagy sem a fertőzésen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS