2023. szeptember 21. csütörtökMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem csak pusztaság, hanem ihlet is lehet a kiürült város

2020. március 28. 11:40, utolsó frissítés: 2020. március 30. 11:23

Kolozsvári kreatívok gondoltak egyet, hogy miként tudnák feldobni a hangulatunk.


Az általunk eddig ismert világ "pusztulásáról" szóló hírek sorozatába nem árt, ha néha pozitívat is tudunk mutatni, mert akkor talán az otthonülés is könnyebb lesz. Ebben próbált segíteni a kolozsvári Komiti főleg fotósokból és videósokból álló csapata, akik egy spontán ötlettől vezérelve arra kértek fel illusztrátorokat, hogy használják kiindulópontként/ihletként a kiürült városról készített képeiket. Ez lett az eredménye:

Maris Marius munkájaMaris Marius munkája


Jámbor Anita munkájaJámbor Anita munkája


"Amint megértettük, mennyire súlyos a helyzet, haszontalannak kezdtük érezni magunkat. Arról kezdtünk el beszélgetni, hogy miként tudunk segíteni a közösségnek és meggyőzni a tagjait, hogy maradjanak otthon" - magyarázták a megkeresésünkre küldött válaszukban. Ezért úgy döntöttek, kreatívabban közelítik meg a "maradj otthon!" üzenetét.

"Nem akartunk egy kiürült/elhagyott és posztapokaliptikus város képét mutatni. Azt szerettük volna, hogyha képeinkkel egy megnyugtatóbb érzetet tudunk közvetíteni, jelezve, hogy az üres utcák is tele vannak színekkel, és olyan optimizmust árasztanak, amelyre most nagy szükségünk van" - tették hozzá.

Elmondásuk szerint nem sokat gondolkodtak a projekt kidolgozásán, mert ebben az esetben a sebességét sokkal fontosabbnak érezték, mint a tökéletességet. És a közösség nagyon pozitívan fogadta az ötletüket.

"Kolozsváron és Romániában egyaránt követjük különböző művészek munkásságát, nem csak fotósokét. Ehhez a projekthez felvettük néhánnyal a kapcsolatot, akik nagyon hamar reagáltak a megkeresésünkre, így néhány nap alatt összegyűjtöttünk öt képet, két nappal később pedig még két képet hozzá tudtunk tenni" - mesélték. De a folyamat nem állt meg. Jelenleg ott tartanak, hogy 23 vicces és játékos kollázst osztottak meg a különböző közösségi felületeiken Kolozsvárról, illetve legutóbbi hullámmal már bukaresti képeket is. Sajnos, már nem számíthatunk sok új képre, mert kezdenek kifogyni.

Vass József munkájaVass József munkája
galeria_29457_anita_jambor.jpg
Jámbor Anita munkája
galeria_29458_Maris_Marius.jpg
Maris Marius spray-blokkja
galeria_29459_maris.jpg
Maris Marius óriási pacman-je
galeria_29460_vassjozsef.jpg
Vass József mesebeli jelenete a magyar színház és a Sétatér közötti téren
galeria_29461_Raluca_Bararu.jpg
És egy óriási "holy barbecue" jelenet Bukarestből Raluca Bărarutól


"Már akkor nagyon tetszett a projekt, amikor először láttam, és örültem, amikor nekem is írtak, hogy csatlakozzak" - magyarázta Vass József, akit az érdeklődő közönség valószínűleg Mr. Musette-ként ismerhet, esetleg a Napsugár és Szivárvány illusztrátoraként találkozott a nevével, és akit a tulajdonképpeni munkafolyamatról kérdeztünk. Elmondása szerint sokkal egyszerűbb egy készen kapott fotóra rajzolni, mint nulláról kezdeni az egészet.

"És az ötlet mintha gyorsabban és egyszerűbben jönne, amikor már van valami, amivel kezdjed" - mesélte. Mr. Musette mellett a következő illusztrátorokkal dolgoztak együtt a projektben: Ciora Andreea, Andrea Stan, Pojum Edith, Lia Cucuianu, Alexandra Filimon, Matei Iacob, Marius Mariș, Andra Karina Duca, Iulia Mitea, Rue Atelier, Smash Studio, Paul Alexandru, Alina Lipotchi, Stefania Stefanescu, Tatiana Rozdovanu, Gabriela Nicolae, Andreea Ilisai, Bianca Mocan, Ana Coroi, Anita Jambor, Zsili Zsilinszky.

Bucureștiul de poveste. În lipsa oamenilor care să trezească la viață orașul, culorile îmbracă străzile goale....

Közzétette: KOMITI – 2020. március 27., péntek


Valószínűleg már korábban is találkoztatok a Komiti csapatának munkáival, épp csak nem tudtatok róla. Fotóznak például az Electric Castle fesztiválnak, a Jazz in the Parknak, a Kolozsvár Napoknak vagy éppen a TIFF-nek is. Az illusztrátorokkal közösen készített sorozatukon kívül még két projektjük van. Az egyikben a csapatuk által készített fotókat alakítottak poszterré ismert és kevésbé ismert dizájnerek. A másikban egy olyan oldalt készítettek, ami arra a kérdésünkre ad választ, hogy ki lehet-e már menni otthonról. A válasz sajnos még mindig nem.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS