2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Karanténos élethez online programok: a legjobbakból válogattunk

2020. március 19. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Ha valóban volna jó oldala is a koronavírus-járványnak, akkor az egyik biztosan az lenne, hogy szuper cuccok érhetőek el ingyen.


A néhány héttel ezelőtt ajánlott Netflix-előfizetés még mindig jó, ha megvan. Sőt, amilyen tempóban haladnak a szigorítások, lehet, hogy egy HBO Go előfizetést is hozzá lehet csapni, esti kocsmázásra, esetleg délelőtti kávézásra úgysem tudjuk elkölteni a pénzünk. Aki művészfilmet szeretne nézni, annak a TIFF Unlimited szolgáltatását vagy a legendás budapesti Cirkó Mozi online kínálatát ajánljuk. De ezekért még mind fizetni kell.

A mostani válogatásban megpróbáltunk néhány olyan online szórakozási lehetőséget összeszedni, amit ingyen élvezhetünk. A kínálat szerencsére óriási. Éppen ezért elsősorban (de nem kizárólag) olyan, talán vissza nem térő lehetőségekre koncentrálunk, olyan egyedi esetekre, amely a járványveszélytől mentes időszakban nem elérhető, tehát akkor fizetni kellene érte, most pedig ingyen megkapjuk.

Olvasnivaló

Az kétségtelen, hogy mi az Arcanum Digitális Tudománytárat akciójának örülünk a leginkább, amelyet mi is gyakran szoktunk használni főleg az Azopan Fotóarchívummal közösen készített anyagaiknál. Hétfőtől a tudománytár április 16-ig ingyenesen hozzáférhető. Közel 28 millió oldalnyi kiadvány és dokumentum között lehet böngészni. Sok romániai magyar periodika teljes évfolyamai megtalálhatók benne.
Ha nem ismertétek eddig, akkor ajánljuk a Digitális Irodalmi Akadémia kínálatát is, ahol olyan magyar írók életművéből érhetők el részletek, mint Tamási Áron, Kányádi Sándor, Esterházy Péter, Bodor Ádám, Nádas Péter vagy éppen Balla Zsófia. A legfontosabb kortárs és XX. századi szerzők életművéből jó néhányat meg lehet találni.

És ha már online elérhető könyvtárak, akkor mindenképp meg kell említeni a Magyar Elektronikus Könyvtárat, amelyben a szépirodalom mellett szakkönyvek is nagy számban érhetőek el. Csak egy példát említek, a szerzői jogok lejártával elérhető az összes Rejtő Jenő-könyv, és akkor az elérhető hangoskönyveket még meg sem említettük.

Egyetemistáknak pedig ott van még a Digitális Tankönyvtár is, amiben a nevével ellentétben nemcsak tankönyvek érhetőek el, hanem periodikák is. Elsősorban természetesen az egyetemi vagy középiskolai tanuláshoz szükséges alapszövegek. És ha már kifejezetten oktatási és kutatási téma, akkor magunkat is ajánljuk. Az Adatbank erdélyi magyar elektronikus könyvtárat, ahová legutóbb kolozsvári Láthatatlan Kollégium L.k.k.t. c. elméleti folyóirata lapszámait töltöttük fel, ami rövid élete dacára az irodalomelmélet művelésének kiemelkedő jelentőségű fórumát képezte.

Érdemes figyelni a Litera irodalmi portál Facebook-oldalát is, ahol a Boccaccio Dekameronjának a mintájára mesélős sorozatot indítottak március 11-én, és naponta publikálnak történeteket a járvány idejére. Olyan szerzőktől ígérnek történeteket, mint Garaczi László, Vámos Miklós, Lövétei Lázár László, Szőcs Petra vagy Király Kinga Júlia.

Hallgatnivaló

Még maradunk egy kicsit az irodalmi témánál. Bár nem kifejezetten mostani alkalomból, de lévén erdélyi projekt, külön ajánljuk a Marosvásárhelyi Rádió hangoskönyveit, ahol Láng Zsolt, Vida Gábor vagy Székely Csaba műveket is meg lehet hallgatni. Bár szinte már magunk is elfelejtettük, de nekünk is volt hangoskönyv projektünk, ami még mindig elérhető, és ahol a már említett szerzők mellett például Szabó Róbert Csaba, Király Kinga Júlia, Potoczky László, Márton Evelin vagy éppenséggel Ady Endre művei hallgathatóak meg.

És még egy kicsit maradhatunk az irodalomi témánál: a MÜPA Digitális Irodalom sorozatát is meg lehet online hallgatni, ahol nem csak a szerzők műveit hallgathatjuk, hanem beszélgetéseket is velük. Van Kányádi Sándorral, Markó Bélával és Dragomán Györggyel is, hogy csak néhány erdélyi kötődésű szerzőt említsek. Innen egyenes út vezetne a különböző podcastek felé, de azokat most kihagyjuk, mert azok között eligazodni igazi útvesztő.

Viszont innen már könnyen elkanyarodhatunk a zene felé, elsősorban a komolyzene irányába. A MÜPÁ-nak is volt a hétvégére akciója, de online akár Berlinig is ellátogathatunk, ugyanis ingyenesen elérhető lett az ottani filharmonikusok videótára, sőt a Seattle Symphony is ígér ingyenes livestreamet. Magyarországon pedig a Budapesti Fesztiválzenekar hirdetett Karanténesteket.

Az Electric Castle is készült, azt nem tudjuk, hogy kifejezetten az otthonülés idejére gyártották le, vagy amúgy is kijöttek volna ezekkel a videókkal (ez a valószínűbb), de igazából lényegtelen is. A kisdisznódi vár, a zsibói Wesselényi-kastély mellett található botanikus kertből, a Teleki Tékából, a bonchidai Bánffy-kastély, illetve a torockószentgyörgyi romok mellől is van egy kis hallgatni való a Youtube-csatornájukon.A népzenét kedvelőknek pedig továbbra is csak a Hungaricana népzenei hangarchívumát ajánljuk, amin kollégánk egyszer már nagyon meghatódott.

Néznivaló

Ha már Hungaricana, akkor csak szólunk, hogy történelmi térképtáruk és arcképcsarnokuk is van. És ha már történelemnél tartunk, akkor mindenképp érdemes megnézni a Kastély Erdélyben webdokumentumfilmjét is, amiből nemcsak az erdélyi kastélyok problémáit lehet megismerni, hanem három erdélyi kastélyban (az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban, a bonyhai Bethlen-kastélyban és az erzsébetvárosi Apafi-kastélyban) körbe is lehet sétálni.

A Szatmár megyei múzeum jóvoltából pedig arra is van lehetőség, hogy a nagykárolyi Károlyi-kastélyt is megnézzünk a szobánkban ülve. (Itt is virtuálisan lehet körbesétálni Erdély egyik legszebb kastélyát.)

Egyébként nem csak a kastélyt lehet virtuálisan körbesétálni a múzeum honlapjáról indulva, hanem magát a múzeumot is. További romániai múzeumok virtuális túráiról pedig ezen az oldalon találtok összefoglalót. Az internetes múzeumtúrák valamiért elég népszerűek, itt és itt is találtok egy adagot, kezdve a Vatikáni Múzeumoktól egészen a párizsi d’Orsay Múzeumig.

Kolozsvár 19. századi térképe a Hungaricana oldalonKolozsvár 19. századi térképe a Hungaricana oldalon


És a végére hagytunk még egy kis előadóművészeztet. A New York-i Metropolitan Opera naponta közvetít előadásokat az elmúlt 14 évből. Itt találjátok meg a menetrendjüket. Aki nem akar olyan messze "menni", azoknak a Kolozsvári Opera is tart online vetítéseket felvételről a operacluj.ro oldalon.

Az erdélyi magyar színházak közül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata már élőben közvetítette a Sirály című előadását, ami bár jelenleg online nem érhető el, lévén még műsoron van a darab, de azért érdemes követni az oldalukat. Viszont még március 22-ig elérhető a nagyváradi Szigligeti Színház három előadása.

A kolozsvári Puck Bábszínház pedig március 19-én, csütörtökön, illetve szombaton, 21-én, délelőtt 10-12, valamint délután 18-20 között a Palocsay Kisó Kata által rendezett Mimorózart előadást vetíti a Youtube-csatornáján. Az előadás két művészzseni: Joan Miró képzőművész alkotásaiból és Wolfgang Amadeus Mozart zenéjéből született. Szöveg nélküli előadás, négy éven felüli korosztálynak szól, beleértve a felnőtt közönséget is. Egyébként a Facebookon már van olyan csoport (igazából a Facebookon mindenre van csoport), ahol a koronavírus idejére szervezett élő közvetítéseket lehet követni, ezen nem csak kulturális eseményeket hirdetnek, hanem például online jógaóráról és gyerekeknek szánt foglalkozásokról is közvetítenek.

És aki még ezek után is filmeket szeretne nézni, annak a Filmarchívum oldalát ajánljuk, ahol épp március 15. alkalmából nézhető meg több film is, például a Jankovics Marcell János Vitéze vagy Sára Sándor 80 huszára. És ha ez még mindig nem lenne elég, akkor így a végére ajánljuk az Open Culture-t, ami úgy jellemzi magát, mint az internet legjobb ingyenes kulturális és oktatási oldalt, lehetőségek végtelen tárháza angolul tudóknak.

Kommentben várjuk a további tippeket!

Nyitóképen a Puck Bábszínház Mimorózart előadásából látható egy jelenete.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS