2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Otthoni munkára kényszerül? Akár már erdélyi megoldás is van

2020. március 17. 13:44, utolsó frissítés: 14:33

Több cég is ingyenesen elérhetővé tette az otthoni munkát segítő alkalmazásait, köztük egy marosvásárhelyi is.


Nem tudom, hogy mennyire feltűnő, de mostanra a Transindex már otthoni munkában készül, tehát egyetlen munkatársnak sem kell bemennie a szerkesztőségbe. A múlt héten még néhányan bejártak, de hétfőtől ez már teljesen megszűnt. Számunkra ez a felállás nem újdonság, mert az ünnepek környékén általánosan így működünk, de a koronavírus miatt kialakult helyzetben sokaknak újdonság lehet. Megnéztük, hogy milyen lehetőségek vannak optimalizálni az online munkát.

Az egyébként egyáltalán nem elhanyagolható lélektani tényezőn túl, mert az otthoni munka elsősorban jól meghatározott program (ehhez ajánlott felírni és fontossági sorrendbe állítani a teendőket) és önfegyelem kérdése (koncentrálj a feladatra, ne az ágyban kezdj el dolgozni, pizsamásan, hanem jelölj ki egy helyet, tarts ebédszünetet, illetve a munkaidő végével fejezd is be a munkát), ajánlunk néhány programot, felületet is, amelyek pont ennek a megvalósításában segítenek.


Kommunikációra a már megszokott eszközöket a legegyszerűbb használni,

mert akkor legalább nem kell egy újat megtanulni. A WhatsApp mellett simán megteszi a Facebook Messenger (ennek asztali változata is van) vagy a Skype is, és utóbbiakkal már videómegbeszéléseket is lehet szervezni. Ezekben viszont a feladatok megszervezése nem túl praktikus, nehéz utánakeresni. Adatok megosztására egy kis cég számára, aki nem akar rengeteg fizetni a Dropbox vagy az Onedrive ideális választás, de ugye a Google-nek is van ilyen szolgáltatása, amit bizonyos mennyiségig ingyenesen lehet használni.A feladatok elvégzésének követése legkönnyebben projektmenedzsment alkalmazásokkal lehetséges, amelyeken határidőket lehet beállítani, feladatokat lehet megadni, sőt akár chatelhetünk is általuk. A szakemberek ezek közül a Wunderlistet említik, mint egy nagyon egyszerű és könnyen megtanulható alkalmazást, de állítólag a Freedcamp nevű platform is egyszerű és remek választás. Utóbbin fájlokat is lehet feltölteni, felelősöket megadni, határidőket megjelölni és direktben kommunikálni róla. És akár említhetnénk a Slack platformot is, ami szintén nagyon praktikus.

A járványra való tekintettel például a Microsoft is mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé tette alkalmazásait, így a Teams alkalmazása kiválóan alkalmas dokumentumok megosztására, a feladatok elvégzésének monitorozására. Vagy éppenséggel a LogMeIn is ingyenessé tette három hónapra távmunka szoftvereit az egészségügyi és oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek, valamint korábbi LogMeIn-ügyfelek számára.Erdélyben például a két marosvásárhelyi diák által fejlesztett Prisma Platform kínál hasonló szolgáltatást. Náluk egy hónapra 35 euró plusz áfa a használati díj, de ha hosszabb időre bérled, akkor már kevesebbért is lehet. A következő heteken regisztráló cégeknek viszont 30 napos ingyenes használatot biztosítanak, remélve, hogy ez lefedi a vírus által okozott helyzet teljes részét.

"A jelenlegi helyzetre reagálva rengeteg cég kényszerült home office-re átállni. Így a teljes munka otthonról történik, ami megnehezíti a cégen belüli kommunikációt. A Prisma Platform erre a kihívásra ajánl megoldást, mégpedig lehetővé teszi, hogy a céggel kapcsolatos teendők lebonyolítása egy felületen történjen. és mindenki számára a nehézségek ellenére is átlátható maradjon. Így a mindennapi teendők kivitelezése problémamentesen tud folytatódni" - nyilatkozta a Transindexnek Kiss Levente fejlesztő. Elmondása szerint egy éve kezdték el fejleszteni, nem kifejezetten a járványra reagálva, de most felértékelődik a munkájuk. Kiss szerint

a legnagyobb előnyük az, hogy egyszerűek és kompaktak.

Minden adatot a cégről, az alkalmazottakról és a projektekről egy helyen lehet tárolni, így átláthatóbbá válik a cégvezetés. "Lényegében egyetlen felületről van szó, ami lehetőséget ad cégen belüli kommunikációra, határidők megszabására, tennivalók valamint a munkaleosztás teljes áttekintésére" - magyarázta.

A használathoz a cég regisztrációja után be kell vezetni a rendszerbe az alkalmazottakat, a projekteket és a fájlokat, és utána már lehet is használni. A létrehozott projekten belül el lehet kezdeni a tervezés, a kivitelezés folyamatát, illetve az egész ellenőrzését. Emellett közös céges naptár is be van építve, illetve természetesen chat is rendelkezésre áll. "Több funkciója is van, ami tényleg abban segít, hogy a mindennapi teendőket összesítve, egy helyen és produktívan tudjuk kezelni" - mondta a fejlesztő, aki szerint olyan cégeknek ajánlja, akinek van legalább öt alkalmazottja.

Főleg irodai munkát segíti, így IT-s, marketinges és kommunikációs cégeknek ideális, viszont az első regisztrált cégek között van villanyszereléssel foglalkozó is, igaz, főleg belső kommunikációra használják, tehát nem a szerelőkkel, hanem például a könyvelőkkel tartják így a kapcsolatot. "Ha a villanyszerelőnknek egy bevásárlóközpontban van munkája, akkor az lesz egy projekt. Először ajánlatot küldenek ki, utána megtörténik a munka része, majd számlázni kell, illetve az egészet ellenőrizni. Ezeket a feladatokat lehet leosztani, határidőket megszabni. És ha megírták az árajánlatot, akkor elég a platformon jelezni, már látod is. Tehát munkaleosztásra jó" - magyarázta Kiss.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS