2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan segítsünk az időseknek járvány idején, hogy ne ártsunk?

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2020. március 14. 10:51, utolsó frissítés: 11:23

A MIÉRT önkénteseket toboroz, hogy segítsenek, mi pedig tippeket gyűjtöttünk, hogy mire érdemes odafigyelni.


A koronavírus (Covid-19) fertőzésének a leginkább kitettek az idős emberek, főként azok, akik egy vagy több más krónikus betegségben is szenvednek, mint amilyen a cukorbetegség, légúti rendellenességek és érrendszeri problémák. Ennek jelentőségét Európában az olaszországi megbetegedési és elhalálozási arányok adatai emelték ki, miután pénteken a fertőzöttek száma meghaladta a 17 ezret, és a fertőzés következtében 1266-on haltak meg.

A hivatalos statisztikák szerint 60 év felett jelentkezik hangsúlyosabban a fertőzés miatti elhalálozás veszélye, amelynek kockázata a korral együtt növekszik, így a legveszélyeztetettebb emberek a 70 év fölötti, dohányzó férfiak. (További statisztikai összefüggésekről lásd a témát körüljáró interjúnkat.)

Forrás: informationisbeautiful.net (március 11-i adatok alapján)	Forrás: informationisbeautiful.net (március 11-i adatok alapján)


Ebből kifolyólag Románia lakossága szempontjából nagyon fontos lenne, hogy lehetőleg mindent megtegyenek az illetékesek ahhoz, hogy az idősebb korosztályra vigyázzanak. Ezt jelentősen nehezítheti, hogy több tízezres léptékben érkeztek haza Olaszországból állampolgárok, akiknek automatikusan karanténba kell vonulniuk. A karantén helyszíne pedig legtöbb esetben vagy a hivatalos lakóhely vagy a tartózkodási hely: ez többnyire olyan lakásokat jelenthet, ahol az szülök, nagyszülők laknak.

A hatósági intézkedések értelmében a fertőzés veszélyét úgy lehet csökkenteni, ha nem érintkezünk az emberekkel (illetve betartjuk a további alapvető higiéniai szabályokat, kézmosás, könyökbe tüsszentés-köhögés, fertőtlenítés stb.).

A dilemmát az okozza, hogy a fertőzésveszélynek leginkább kitett emberek ugyanazok az idős, beteg emberek, akiknek szükségük lehet a segítségre. Akár azért, mert esetleg képtelenek ellátni magukat, nem tudnak bevásárolni, takarítani, elmenni a gyógyszertárba, vagy akár azért, mert egy elmagányosodott rétegről van szó, amelynek kiemelten fontos a mentális egészség szempontjából a közösség, a kommunikáció. Ezt többnyire nyugdíjasklubok látogatásával és/vagy templomba járással oldották meg, amelyeket most a hatósági intézkedések értelmében ajánlatosabb kihagyni.

Azaz úgy tudunk a leginkább vigyázni rájuk, ha hagyjuk elszigetelődni, lehetőleg nem látogatjuk – viszont önmagában az elszigeteltség is veszélyt jelent számukra.

Az egyértelmű, hogy amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, illetve ha érintkezhettünk fertőzésgyanús emberrel, vagy jártunk fertőzésveszélyes helyen (pl. Olaszországban), akkor ne látogassuk meg, kerüljük el az idősebb szülőket, nagyszülőket, öreg barátokat, ismerősöket, szomszédokat. Hiszen a látogatásunkkal azt kockáztatjuk, hogy elkapják a fertőzést, ami számukra sajnos akár halálos kimenetelű lehet.

Attól, hogy valaki fiatal és védettnek gondolja magát a vírussal szemben, attól még ugyanúgy elkaphatja - csak a tünetei lesznek enyhébbek, vagy éppen teljesen tünetmentes is lehet. Sokszor a tünetmentes fertőzés csak az elvégzett tesztek nyomán derülhet ki, ugyanakkor a tünetmentes hordozók is épp úgy fertőzhetnek másokat. Vagyis megtörténhet, hogy tünetmenetesen hordozzuk a vírust – amiből mi észrevétlenül ki is gyógyulhatunk – viszont ameddig hordozók vagyunk, addig fertőzőek is. Így abban az esetben, ha teljesen egészségesnek gondoljuk magunkat, még mindig fennáll a veszély, hogy egy idős ember meglátogatásakor megfertőzhetjük – öntudatlanul, észrevétlenül.

Érvényesíteni kell tehát a hatósági intézkedések szellemét: hogyha lehet, kerüljük el az idős embereket. S közben mégsem szabad magukra hagyni őket, de úgy kell eljárnunk, hogy annak a legkisebb kockázata legyen. Az idős, és főleg beteg emberek számára fontos, hogy folyamatos kapcsolatban maradjanak a külvilággal, hogy legyenek meg a szükséges gyógyszereik.

A kapcsolattartásban és a kommunikáció terén úgy segíthetünk, ha telefonon vagy interneten keressük őket, ha pedig személyes találkozásra kerül sor, akkor ne fogjunk kezet, ne öleljük meg, lehetőleg maradjunk távol tőlük (egyes intézkedések 1,5 mások 2,5 métert írnak elő).

Ha olyan a helyzet, akkor azzal is sokat segíthetünk az időseknek, hogy amennyiben nincs még nekik, vihetünk mobiltelefont, vagy beállíthatjuk nekik a Skype-ot, megmutathatjuk hogyan kell hívást kezdeményezni és fogadni. Arra is érdemes lehet odafigyelni, hogy a szolgáltatásaik, az előfizetéseik számlái legyenek rendezve.

A bevásárlásban is segíthetünk, hiszen ha elmegyünk helyettük bevásárolni, amellett, hogy nem kell cipekedjenek, azt is elkerülik így, hogy más emberekkel találkozzanak, s így csökkenhet a fertőzésnek való kitettség kockázata. Hasonlóan segítség lehet, ha helyettük megyünk el a gyógyszertárba – és amennyiben lehet – előre is beszerezzük a szükséges gyógyszereket, hiszen ha például krónikus betegről van szól, ez kulcsfontosságú.

Továbbá vihetünk nekik könyveket, keresztrejtvényeket, beállíthatjuk nekik a tévét, vagy egyéb módon segíthetünk bebiztosítani nekik az élményeket, a tartalmasan eltöltött időt.A Magyar Ifjúsági Értekezlet máris felajánlotta a segítségétA Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) megfontolva, hogy a legidősebb korosztályra jelent komoly veszélyt a koronavírus, arra gondolt, hogy a fiatalabb generáció is vállalhatna szerepet a kialakult helyzetben: „Mivel a román hatóságok figyelmeztetése szerint az időskorúaknak csak nagyon indokolt esetben javallott elhagyniuk az otthonaikat, mi segíthetünk abban, hogy a napi szintű, szükségszerű feladatokat elvégezzük helyettük” – írják a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

Megkerestük Oltean Csongort, a szervezet elnökét, hogy további információkat tudjunk meg a kezdeményezésről, figyelembe véve az idősek látogathatóságának dilemmáját. Megtudtuk, hogy a szervezeten belül is megoszlanak a vélemények: főként a határmenti MIÉRT-tagok tartják veszélyesnek a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy nem lehet tudni, mennyi fertőzött van a környékükön, és inkább azt képviselik, hogy mindenki maradjon otthon.

A kezdeményezés viszont arról szólna - mutatott rá a MIÉRT elnöke - , hogy azok a fiatalok, akik szeretnének segíteni, léphessenek, azaz amennyiben valaki önkéntesen, ingyen és bérmentve segíteni szeretne az időseknek, azok tehessék meg. Ugyanis az idős emberek vélhetőleg elkerülhetetlenül kontaktusba fognak kerülni emberekkel, viszont nem mindegy, hogy egy idős ember elmegy vásárolni és 5-6 vagy több emberrel találkozik, vagy egyetlen önkéntessel, aki külön odafigyel az óvintézkedésekre.

Oltean elmondta, hogy önkénteseik kapnak tájékoztatást, viszont egyelőre még csak online látják el információkkal a jelentkezőket. Az elnök arról is beszámolt, hogy a kezdeményezés még kísérleti fázisban van, egyelőre online fut, amire 100-150 fiatal jelentkezett, leginkább Kovászna, Szilágyság és Udvarhely térségéből. "Egyrészt készülünk arra, hogy felkészítsük a fiatalokat, erről jövő héten lesz egy egyeztetés, illetve meg fogunk adni egy központi telefonszámot. Ezen a telefonszámon bárki, bárhonnan információkat fog tudni kérni a kezdeményezéssel kapcsolatban, illetve ezen a számon lehet majd jelezni, hogy kinek hol van szüksége segítségre, és a MIÉRT ezt a kérést továbbítani fogja a helyi szervezetnek, amelyik átveszi az ügyet és értesíti, mozgósítja az önkéntest" - fejtette ki Oltean.

Egyelőre ennél tovább még nem tudtak lépéseket tenni, mert nincs egy stabil önkéntes csapatuk, viszont akik jelentkeznek, azok mindenképpen kapnak megfelelő tájékoztatást a szükséges óvintézkedésekről. A szervezet azon is gondolkodott, hogy az önkénteseket egészségügyi kesztyűkkel és maszkkal is ellássa, amennyiben lesz rá lehetőségük, és ha sikerül összehangoltan megszervezni a fiatalokat.

Továbbá azt is megtudtuk, hogy keresik a kapcsolatot a román ifjúsági szervezetekkel, hiszen vélhetően a prefektusok nem fogják tudni vállalni a helyzet kezelését, és akkor lehet, hogy szükség lesz a civil szervezetek bevonására is. –A MIÉRT erre az eshetőségre is készül, és igyekszik addig összeállítani egy tájékozott, jól szervezett önkéntes csapatot. Oltean Csongor ehhez még hozzátette: „Az a baj, hogy valójában nem tudjuk még felmérni, hogy ez mivel jár, hiszen nem volt még hasonló helyzet.

A kezdeményezéshez való csatlakozáshoz ajánlott megkeresni a helyi MIÉRT szervezetet, vagy ha nincs ifjúsági szervezet, akkor a Facebook oldalukon lehet további információkat kérni, részletesebb leírást a kezdeményezésről a honlapjukon találhatnak az érdeklődök.

Nyitókép: unsplash.com/@rebelvisual

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS