2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kajakozhatóvá teszik a Szamos alsó szakaszát, de a felmérés szerint hajózásra is alkalmas lenne a folyó

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. március 11. 14:04, utolsó frissítés: 19:08

A modern vízi járművek számára már az 50 centis vízmélység is elegendő, így a gyakori szárazság ellenére is lehetne séta- és teherhajózni a Szamoson, véli Békéssy Erzsébet.


A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója évek óta igyekszik tenni azért, hogy ismét használjuk az évszázados (évezredes?) vízi utat, most pedig az első konkrét megvalósulás is körvonalazódik. Mint megtudtuk, jövő nyárra kajakos kikötőt alakítanak ki az országhatártól kevesebb mint 20 kilométerre fekvő Udvarinál a Szamoson, ahol egy holtágat is “felélesztenek”.

Amint a Transindex érdeklődésére elmondta: folyamatosan keresi a módját annak, hogy a kamionos forgalomra találjon valami alternatívát. „A hatalmas autók súlyosan szennyezik a levegőt, sok balesetet okoznak, a melegben pedig tönkre teszik az aszfaltot. Az olyan települések között, melyeket folyó köt össze, mint például Kolozsvár és Szatmárnémeti, lényegében nincs akadálya annak, hogy vízi úton oldjuk meg most is mind a személy, mind a teherszállítás egy részét” - mondta.

Békéssy Erzsébet kifejtette, lassan 10 éve már, hogy egy EU-s támogatás révén, műszerek segítségével “letapogatták” a Szamos Szatmár megyei, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán a medret. Mindemellett számos olyan tanulmányt is elkészítettek, melyekre szüksége lehet egy vállalkozónak, aki hajózni szeretne. A lehetőséggel azonban, bár népszerűsítették, sajnos, mindeddig nem élt senki.

A szatmárudvari bemutató központhoz és kajakos kikötőhöz tartozó bicikliút mentén fát ültettek a diákok a környezetvédelmi ügynökséggel közösen.<i> Fotó: Szatmári Friss Újság</i>A szatmárudvari bemutató központhoz és kajakos kikötőhöz tartozó bicikliút mentén fát ültettek a diákok a környezetvédelmi ügynökséggel közösen. Fotó: Szatmári Friss Újság


Az igazgató szerint eredetileg Kolozsvártól szerették volna felmérni a medret, és Emil Boc polgármesternek is tetszett a kezdeményezés, végül azonban kénytelenek voltak a Szamos Szatmár megyei szakaszára szorítkozni, mivel a korábbi magyar-román határon átívelő programból csakis a határ menti megyékben lehetett bármit is finanszírozni.

Mivel a befektetők nem jöttek, próbált maga a környezetvédelmi ügynökség tenni valamit a vízi sportokért. Kihasználva, hogy a Szamos alsó folyását időközben Natura 2000-es területté nyilvánították, egy természetvédelmi kiírást pályáztak meg, a magyarországi Csenger város önkormányzatával közösen. Ebből egy kajakos kikötőt alakítanak ki a Szamoson, valamint felélesztenek egy holtágat Szatmárudvarinál és újra feltöltenek vízzel egy tavat Csengerben.

Békéssy szerint eredetileg Szatmárnémetiben, a városi strand közelében szerették volna a kajakos kikötőt, valamint a természetvédelmi információs központot kialakítani, azonban az itt fekvő, hajdani gyári üdülők esetén nem voltak tisztázottak a tulajdonviszonyok. Az igazgató egy kicsit sajnálatosnak tartotta ezt, hiszen Szatmárnémetiben ismét népszerű a kajakozás, körülbelül 40-en űzik rendszeresen ezt a sportot, ám nincs egy megfelelő bázisuk. A járműveiket így minden alkalommal kénytelenek a hátukon cipelni a raktárakig. Hozzátette: nekik is szeretett volna kedvezni, azonban reméli, az udvari kikötőnek is örülnek majd, hiszen nagyon közel van a városhoz.

Visszaültetik a tavirózsákat a felélesztett Szamos-holtágba.<i> Fotó: Alexas_Fotos/pixabay.com</i>Visszaültetik a tavirózsákat a felélesztett Szamos-holtágba. Fotó: Alexas_Fotos/pixabay.com


Mint megtudtuk, az udvari holtágnak néhány évvel ezelőtt csodájára jártak a gyönyörű tavirózsák miatt – ezeket visszatelepítik és megoldják az állandó vízutánpótlást, hogy a holtág ne száradjon ki ismét. Az információs központ a Natura 2000-es terület természeti értékeit mutatja majd be, ugyanakkor kialakítanak 7 méter magas madárleseket is. Minden bizonnyal a létesítmény egyik különlegessége lesz az a pillepalackokból készülő híd, amelynek tervét egy művészeti szakos középiskolások, illetve egyetemisták számára kiírt ötletversenyen választották ki.

Bár a nagyobb munkálatokat csak most kezdik, a népszerűsítő tevékenységek már két éve folynak: a diákok elkészítették hulladékból a védett területen fékszelő legismertebb madarak makettjeit, továbbá facsemetéket ültettek a létesítmény körül építendő bicikliút mentén. Az igazgató szerint eredetileg idén nyáron kellett volna befejezni a projektet, azonban egy év haladékot kértek.

Nyitókép: A szatmárnémeti Caiac Smile sportegyesület tavaly is szervezett kajakbajnokságot a Szamoson. Fotó: Gazeta de NordVest

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS