2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Támad a szél": erdélyi toplista-mustra

összeállította: Zágoni Bálint 2004. november 17. 15:32, utolsó frissítés: 15:25

Groovehouse, Zanzibár, Desperado – az ő slágereik biztos befutók az erdélyi és magyarországi toplistákon egyaránt. Dancs Annamari Székelyföldön nyomul, Kolozsváron viszont hangja nincs a topban.

Három együttes általában menő

Összehasonlítottuk néhány erdélyi magyarul (is) sugárzó rádió toplistáját, hogy megnézzük, ugyanaz a zene menő Gyergyóban is, mint Vásárhelyen vagy Kolozsváron. Az Erdélyben hallgatott slágereket a budapesti toppal is összevetettük, hogy felmérjük, a magyar főváros popzenei divatja mennyi idő múlva jut el hozzánk.Ahhoz nem kell sokat vizsgálni a toplistákat, hogy rájöjjünk, a Desperado, a Groovehouse és a Zanzibár várostól függetlenül a kedvenc együttesek között található. A vásárhelyi Mix FM City mix tízes topjában a Groovehouse és a Desperado slágerei e cikk közlésekor harmadik és negyedik helyen állnak, de a múlt héten még listavezetők voltak.


"Támad a szél"

A Desperadóért Csíkban is bomlanak a hallgatók: a Fun FM toplistáján nemrég az első helyen volt az együttes, míg az ugyancsak Csíkszeredán és Gyergyószentmiklóson sugárzó Mix FM toplistáján ezen a héten a második helyen található a csapat.

Érdekes azonban, hogy míg a Groovehouse-nak Vásárhelyen a Támad a szél című száma parkolt a listán, addig Udvarhelyen és Kolozsváron az Elmúlt egy nyár slágerük van a topban. A Zanzibár Az igazi nevem az utolsó befutója, Vásárhelyen, Csíkszeredában és Udvarhelyen is az első tíz között szerepel.
Dancsnak Székelyföld a közönsége

Az ízlésbeli különbségek inkább jelentkeznek az erdélyi sztárok esetében. Legjobb példa erre Dancs Annamari, aki egyes székelyföldi adókon a menő külföldi számokat is lekörözi. A csíki Mix FM toplistáján például a harmadik helyen van, megelőzve Britney Spearst és Anastaciát.Udvarhelyen nemrég még ugyancsak a harmadik helyen hallgathatták a Gondolj rám című számát, Vásárhelyen pedig ezen a héten a Csabival énekelt duettje vezeti a City Mixet. Ezzel szemben úgy tűnik, Kolozsváron meglehetősen keveseket mozgat meg a sepsiszentgyörgyi énekesnő zenéje, utolsó száma nincs is a toplistán.


Romániában már lecsengett az O-Zone divat

Az erdélyi slágereket a magyarországi Danubius Rádió legjobbjaival összehasonlítva érdekes képet kapunk. Danubiuséknál például Gáspár Laci, Oláh Ibolya és Tóth Vera is nyomul a topban. Nos, ők azok az énekesek, akikről Erdélyben nemigen hallani.

Ettől függetlenül a legtöbb együttes ugyanannyira ismert itt is, mint Magyarországon: a már említett Groovehouse, Zanzibár és Desperado mellett a Crystal, a Romantic, a Hooligans és a Fiesta is meghallgatható mind a magyarországi, mind az udvarhelyi, csíki és kolozsvári toplistákon.


Ugyanakkor van egy szempont, amely szerint az erdélyi adók Budapestnél jobban teljesítenek, ez pedig az O-Zone telítettség. Itt már rég lekerült a topból a Dragostea din Tei, ott még mindig a harmadik helyen áll, és a magyarországi ismerőseink számára valószínűleg örök titok marad a cím jelentése.

Persze toplista és toplista között is van különbség. Míg a csíki toplistán hetenként két-három pozíciót haladva nyugodt ritmusban araszolnak a számok, a kolozsvári tízes lista annyira gyorsan változik, hogy az eheti topban már egy szám sem található meg az ezelőtt két héttel játszott számok közül. Na meg választék között is van különbség, ebből a szempontból az udvarhelyi Príma Rádió viszi a pálmát a maga öt darab, testre, vagyis fülreszabott slágerlistájával.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS