2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mentés másként harmadszor: „Mi minden fér bele a pedagógiába?”

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2020. február 17. 16:02, utolsó frissítés: 2020. március 03. 19:59

A Mentés másként pedagógiai konferencia újabb kiadása környezettudatos és közösségcentrikus akar lenni, és programjában helyett kapott egy felnőtt bábelőadás is.


A Mentés másként pedagógia konferencia a közösségi támogatásoknak köszönhetően eljutott a harmadik kiadáshoz, amelyre az érdeklődök február 18–25. között regisztrálhatnak, és február 29. és március 1-én lesz megszervezve, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban.

A hétfői K+ Közösségi térben tartott sajtótájékoztatón, Jakab Villő Hanga, Juhász-Boylan Kincső, Szabó Ivett, Hart Edina és Gegő Virág a konferencia szervezői ismertették a Mentés másként 3. Pedagógiai konferencia koncepcióját, amelyre Miskolcról, Budapestről, Nagyváradról, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Bukarestből és Kolozsvárról várnak szakembereket, és 9 előadást és 13 műhelygyakorlatot foglal magában.

A konferencián és a műhelygyakorlatokon a részvétel ingyenes, mindenki számára nyitott, viszont regisztrációhoz kötött, tekintettel a műhelygyakorlatok korlátozott létszámára (további információk itt).Mitől más ez a szakmai esemény, mint a többi?

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Mentés másként csoport számára a pedagógia fogalma interdiszciplináris, így – ahogy az előző két konferencián is – igyekeztek bevonni a különböző társtudományok képviselőit. Ezt a vonatkozást felerősítve, a mostani konferencia koncepciója azt a kérdést feszegeti, hogy „Mi minden fér bele a pedagógiába?”, azaz mi minden járul hozzá a gyermekneveléshez.

A megközelítés mögött az az alapgondolat áll, hogy az oktatási rendszer nem egy légüres térben keletkezik, működik és hat, hanem egy konkrét társadalomba beágyazódva, amelynek mi is részesei vagyunk. Ezért fontosnak tartották az iskolai szakemberek, pedagógusok, az akadémiai oktató-kutatóhálózatok mellett a civil szférát is képviseltetni, bevonni: egyrészt előadó és műhelyeket vezető szakemberekkel, másrészt tematikusan.

Így – amennyire tudjuk, Erdélyben egyedülálló módon – egy olyan sokoldalú szakmai platformot és fórumot képeznek, ahol a mindennapokban elhallgatott, marginalizált, és akár vitatható témákat előtérbe lehet helyezni, és egy sokszínű szakmai térben megbeszélni. A teljesség igénye nélkül, olyasmiről van szó, mint a kritikai pedagógia, részvételi akciókutatás, gyermekjogok, diszkrimináció az oktatásban, élménypedagógia, problémamegoldó gondolkodás, köznevelés és demokratikus értékpolitika, másodig esély program, waldorf, inkluzív irodalom oktatása, szexuális nevelés, művészetpedagógia és így tovább.

Műhelyleírások. Fotók: Mentés másként pedagógia Facebook oldal. Műhelyleírások. Fotók: Mentés másként pedagógia Facebook oldal.


Gyermekközpontúság és matek

A tavaly kerekasztal-beszélgetés formájában jelent meg a gyermekközpontúság, ahova olyan fiatalokat hívtak meg a szervezők, akik középiskolásként vagy kezdő egyetemistaként a diák érdekképviselet területén dolgoznak, önkénteskednek. Az idén ez a vonatkozás is felerősítve jelenik meg, emelték ki a szervezők a konferencia nyitó programpontját, ahol a magyarországi UNICEF Fiatal Nagyköveti Tanácsának tagjai fognak a gyermekjogokról beszélni. A szervezők a téma jelentősége mellett nagyon fontosnak tartják bemutatni, hogy „vannak olyan fiatalok, akik kiállnak magukért, és be tudják mutatni azt is, hogy mennyire kompetensek ebben”.

Ehhez kapcsolódik a bukaresti Centrul de resurse juridice román nyelvű videó-előadása, amely magyarul lesz feliratozva, és ahol az iskolai diszkriminációról készített felméréseket fognak bemutatni, hogy Romániában a különböző megyékben, különböző területeken milyen szinteken és formákban nyilvánul meg a kirekesztés az iskolában. Ugyancsak a témához kapcsolódva a budapesti Szabad Egyetem egy kiállítást fog bemutatni, A hallgatói ellenállás útjai címmel.

Újságírói kérdés nyomán megtudtuk, hogy a tavalyi konferencián (ahol megközelítőleg 150 résztvevő fordult meg) előtérben volt az inkluzív és kortárs irodalom olvasás, ami mellett az idén erőteljesebben jelen lesz a reál tudomány is, azaz a matematika, amely egy műhely témája lesz, András Szilárd vezetésével, és érinti a problémamegoldási készség taníthatóságát, illetve a gyerekek becslési képességének fejlesztését.

Műhelyleírások. Fotók: Mentés másként pedagógia Facebook oldal. Műhelyleírások. Fotók: Mentés másként pedagógia Facebook oldal.


Környezettudatos, közösségcentrikus esemény

A szervezők a program részletesebb ismertetése előtt felhívták a figyelmet arra, hogy számukra fontos a környezettudatosság kérdése is, ezért igyekeznek csökkenteni a hulladéktermelést. Ehhez arra kérik a részvevőket, érdeklődőket, hogyha tehetik, hozzanak magukkal saját poharat, bögrét, illetve szeretnék lecsökkenteni a műanyag kitűzők számát is, ezért ha valakinek otthon van már, vigye inkább azt, hogy újrahasznosíthassák. Természetesen amennyiben valaki nem tud bögrét, kitűzőt vinni, a szervezők biztosítják a helyszínen.

A szakmaiság mellett hangsúlyosan közösségcentrikusra tervezik a rendezvényt. Az első napon a közösségi élményt az esti programpont alapozza meg, a Tranzit Házban bemutatásra kerülő Erdei Emese: Ilonka – bábelőadás felnőtteknek című darab élményével.

Az étkeztetést „adomány alapú falatozással” oldják meg, az Acasă közösség segítségével, ahol informális keretekben folyatódhat a tapasztalatcsere, személyes kapcsolatteremtés.

A szakmai műhelyek mellett működni fog a Pedamozi, ahol az 1970-es évektől napjainkig készült pedagógiai problémákat bemutató, boncolgató filmeket lehet nézni. A vetítendő filmek programja hamarosan elérhető lesz a Mentés másként honlapján.

Előadók. Fotók: Mentés másként pedagógia Facebook oldal. Előadók. Fotók: Mentés másként pedagógia Facebook oldal.


A konferencia programja:
Február 29., szombat
8:30 - 9:00 Helyszíni regisztráció
9:00 - 10:50 UNICEF Fiatal Nagyköveti Tanácsa: Van szavunk! / Cezara David: Diszkriminációmentes romániai oktatás? (videóinterjú) / Szabad Egyetem: „A hallgatói ellenállás útjai”
10:50 - 11:00 Szünet
11:00 - 14:00 Műhelyek 1.: Fülöp Csilla: Részképességek fejlesztése a kutyás foglalkozások során / Gergely Gonzó László, Fülöp Imola: Lehet-e a tanár ember? Pszichodrámás műhely a tanári szakma kihívásairól / Andrásy Paula: Együtt könnyebb! Érzékenyítő játék / +Pedamozi
14:00 - 15:00 Szünet
15:00 - 16:20 András Szilárd: Tanítható-e a problémamegoldás? / Derdák Tibor: Roma gimnázium Miskolcon indiai háttérrel
16:20 - 16:30 Szünet
16:30 - 19:30 Műhelyek 2.: NECC: A természet kincsei - interaktív természetismereti foglalkozás / Kispál Attila, Kispál Ágnes-Evelin: Portré / Fotogram / András Szilárd: Tévedjünk együtt! A becslések fontossága a matematikatanulásban / +Pedamozi
20:00 - 21:00 Ilonka - bábjáték felnőtteknek. Az előadás utáni beszélgetést facilitálja: Ugron Nóra / Adomány alapú falatozás: Acasa-közösség (Tranzit Ház)

Március 1., vasárnap
8:30 - 9:00 Helyszíni regisztráció
9:00 - 12:00 Műhelyek 3.: Fernengel Ági, Udvarhelyi Tessza: Az állampolgári részvétel létrája - kritikai pedagógia műhely / Orsós János, Setét Jenő: Waldorf-pedagógiai foglalkozás / irodalomSZEMLÉLET: Együttműködés és érzelmi intelligencia fejlesztése / Szabó Dorottya, Végh Lászlóné: Rajongói írásközösségek gyakorlatai és átültetésük az osztályterembe / +Pedamozi
12:10 - 13:30 K. Horváth Zsolt: A köznevelés mint demokratikus értékpolitika: Mérei Ferenc és a demokratikus pedagógia kísérletei Magyarországon / Udvarhelyi Tessza: A kutatás felszabadító ereje: részvételi akciókutatás mint kritikai pedagógia
13:30 - 14:30 Szünet
14:30 - 17:20 Műhelyek 4.: Aczél Dóra, Szabó Ivett: Csomagoljuk élménypedagógiába! / Gyöngyösi Csilla: Magyar mint idegen nyelv / László Éva: Kamaszszerelem - párkapcsolati kérdések, szexuális nevelés / +Pedamozi
17:20 - 17:30 Szünet
17:30 -18:50 Tatai Csilla: ADHD - diagnózis és fejlesztés intézményes lehetőségei és hiányosságai / Dávid-Kacsó Ágnes, László Éva: Iskola valóban másként - második esély
19:00 - 20:00 Konferencia-zárás

További információk itt és itt.

Nyitókép: Mentés másként pedagógia / Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS