2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"A meleg bulik kevésbé pikánsak, mint egy heteró parti"

Sipos Zoltán 2004. november 17. 11:26, utolsó frissítés: 11:20

Nem vették szívükre a kolozsvári homoszexuálisok, hogy egy klubból elvileg "kiutasították" őket. A meleg bulikon nem történik semmi különös, hetero barátok is járnak oda – a #b#Be an Angel#/b# meleg-szervezet elnökével beszélgettünk.

"Félretájékoztatottak" számára osztogatott

szórólapokat Kolozsváron a főtéri Harley Klub vezetősége múlt hét pénteken: ebben cáfolják azokat a pletykákat, miszerint a lokál meleg-hely lenne, és kijelentik: a régi ügyfeleiket visszavárják. Ugyanakkor elismerik: havonta egyszer a Homoszexuálisok és Leszbikusok Egyesülete valóban rendezett ott bulikat.

Lucian Dunareanu, a Be an Angel nevű kolozsvári meleg érdekvédő szervezet elnöke megkeresésünkre pontosított: ilyen szervezet valójában nem létezik. Tulajdonképp a Harley klub vezetősége dobta fel a meleg-bulik ötletét, s ők is szervezték azokat. "– Ez elismerésre méltó, a meleg közösségnek és a társadalomnak egyaránt javára válik" – fogalmazott Dunareanu.A szórólapon egy meredek, melegeket diszkrimináló mondat is olvasható: eszerint a Harley Klub többé nem tartja a kapcsolatot és nem is ad bérbe termet a meleg közösségnek.

Lucian szerint ez csak jogilag sértő – valójában a klub tulajdonosa elment a Breakpoint Underground nevű klubba (itt szervez bulikat a Be an Angel), ahol elnézést kért: mint elmondta, a szórólapozás pusztán közönség-csalogató fogás, a meleg bulik titokban tovább folynak majd. Luciannal beszélgettünk:


– Mi történik egy meleg-bulin?

Ugyanaz, mint egy heterón. Az egyedüli újdonság, hogy mostanság traveszti-show-k is vannak. Ha belépsz, beszélgető, barátkozó embereket láthatsz diszkrét és névtelenséget biztosító társaságban. Senki nem fog rád szólni, ha megcsókolod a barátod. Egy hetero-bárban emiatt csúnyán néznének, kicsúfolnának, rosszul érezném magam.


– Mennyire zárt ez a társaság? Mi van, a például én eljövök bulizni?

Mi legyen? Mi történik, amikor elmész egy bárba? A mi bulink sem tér el a többi bulitól, senki nem fog próbálkozni. Sok heteró barátunk jár hozzánk bulizni, akikben az embert látjuk, a szexuális preferenciája nem fontos. A résztvevők jól neveltek, nem szexre éhes állatok. Ha lejössz, lehet, hogy valaki majd beszélgetni és barátkozni akar majd veled. Világosan elmondod, mi a szexuális preferenciád, és senki nem fog fűzni.

Egy átlagos heteró-bulin valószínűleg több pikáns jelenetet láthatsz, mint itt. Egy heteró férfi állandóan szeretkezik – én legalább négy-öt hónapja nem feküdtem le senkivel. Gondolom, ez sokat elmond arról, hogy mi mennyire hajszoljuk a szexet....

Ha valaki azt hallja, hogy "homoszexuális", akkor azonnal az ugrik be neki, hogy az illető saját nembelijeivel szexel. Azonban ennél sokkal többről van szó, az ágyjelenetek kevésbé lényegesek. Mi inkább érzelmileg vonzódunk egymáshoz.


– Mennyire határozza meg az életed a nemi irányultságod?

Vállalom a rizikót. Homoszexuális vagyok, és elfogadom magam. Sokszor szerepeltem tévében és újságokban, és emiatt gyakran voltak problémáim: a szüleim kidobtak, egyszer a színiről is majdnem eltanácsoltak, gyakran szidnak, átkoznak, rágalmaznak satöbbi. Ez benne van a pakliban...


– Mikor szervezitek meg az első utcai meleg-felvonulást Kolozsváron?

Az idén kezdetnek megcsináltuk a meleg filmek fesztiválját. A társadalom még nincsen felkészülve erre. A kommunizmus ideje alatt ki-ki titkolta, hogy meleg – most azt szeretnénk, ha a világ tudná: mi a gyerekeik, családtagjaik, barátaik, tanáraik, szomszédaik vagyunk.

Szeretnénk, ha ráébrednének végre, hogy sem őrültek, sem pedofilok nem vagyunk, hanem ugyanolyan emberek, mint ők. Szerintem két-három év múlva már megszervezhetjük a fiesztát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS