2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hasznos lehet a fokhagyma a koronavírus ellen? Tények és tévhitek a koronavírusról

szerk. 2020. február 11. 10:33, utolsó frissítés: 10:35

Kifejezetten a felmerülő kérdések megválaszolására és a tévhitek eloszlatására készített tájékoztatást az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


Amikor a vírust vagy koronavírust említjük a cikkben, természetesen mindig a koronavírusnak arra 2019-nCoV névre keresztelt típusára gondolunk, amely most a legnagyobb problémát okozza Kínában és amely miatt globális vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet.

Biztonságos levelet vagy csomagot kapni Kínából?

- Igen, biztonságos. Nemcsak azért, mert azok az emberberek valószínűleg nem fertőzőek, akik Kínában kapcsolatba kerülhetnek a küldeményekkel, hanem azért is, mert a korábbi kutatásokból már tudható, hogy a koronavírus nem marad sokáig életben tárgyakon, így a leveleken vagy csomagokon sem. Pontos számítások ugyan nincsenek arról, hogy mennyi ideig marad a vírus életben a különböző felületeken, de az előzetes információk szerint csupán néhány órát bírják.

A kutyák és macskák terjeszthetik a koronavírust?


- Jelenleg nincs semmi bizonyíték arra, hogy a háziállatok, így a kutyák és a macskák is megfertőződhetnek/megfertőzhetnek a vírussal. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet illetékesei azt javasolják, hogy minden háziállattal történő érintkezés után mossunk kezet vízzel és szappannal. Lehet ugyan, hogy a koronavírust nem terjesztik, de olyan baktériumokat viszont biztosan igen, mint a E. coli vagy a szalmonella, és ezekkel szemben megvéd a kézmosás.

A tüdőgyulladás elleni védőoltások segítenek a koronavírussal szemben?

- Nem. A tüdőgyulladás megelőzésére jelenleg kapható oltások, mint például a Pneumococcus vagy a Haemophilus influenza B-típusa elleni vakcina, nem nyújt védelmet a koronavírussal szemben.

A szakértők szerint a vírus annyira új és különböző minden eddig ismert vírustól, hogy saját oltóanyagot kell ellene fejleszteni. Ezen a kutatók jelenleg is dolgoznak. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy bár az említett vakcinák nem hatékonyak a koronavírussal szemben, de a légzőszervi egészségünk megőrzése érdekében megéri beadatni.

Segíthet megelőzni a vírust, ha rendszeresen tisztítjuk (öblítjük) az orrunkat sóoldattal?

- Semmi bizonyíték arra, hogy az orrüreg rendszeres sóoldattal történő öblítése megvédené az embereket a fertőzéstől.

Mint írják, korlátozott bizonyíték van arra, hogy az orr rendszeres sóoldatos tisztítása segítheti az embereket a megfázásból történő gyorsabb felépülésben, de a légúti fertőzések megelőzésére nem alkalmas.

A szájvíz megvédhet a vírussal szembeni fertőzéstől?

- Semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a szájvíz rendszeres használata megvédene a koronavírus-fertőzéstől. Azt írják, hogy a szájvíz néhány percre segít kiküszöbölni néhány mikrobát a szájban, de nem jelenti, hogy megvéd a vírussal szemben.

A fokhagyma fogyasztása segíthet a vírussal szemben?

- A fokhagyma ugyan egészséges élelmiszer, amelynek lehetnek bizonyos antimikrobiális tulajdonságai, de arra ismét nincs bizonyíték, hogy a koronavírussal szemben is hatékony lenne.

A szezámolaj segíthet a koronavírus-fertőzés megakadályozásában?

- A szezámolaj nem öli meg a koronavírust. Vannak olyan kémiai fertőtlenítőszerek, amelyek egy adott felületen végeznek velük. Ilyenek például a klór alapú fertőtlenítőszerek, vagy az olyan az oldószerek, mint a 75 százalékos etanol, perecetsav vagy kloroform. Ezeket a kémiai anyagokat viszont veszélyes a bőrön alkalmazni.

Az alkohol vagy klór permetezésével az egész testfelületre akkor elpusztíthatjuk a vírust?

- Az alkohol vagy klór testfelületre permetezésével a testbe már bekerült vírusokat nem lehet elpusztítani. Az ilyen anyagok permetezése a bőrre, a nyálkahártyára (azaz a szemre vagy szájra) káros lehet. Az alkohol és a klór hasznos lehet a felületek fertőtlenítésében, de ezeket a megfelelő ajánlások szerint kell használni.

Az ultraibolya fertőtlenítő lámpa megöli az új koronavírust?

- A szakemberek azt írják, hogy az UV lámpákat nem szabad a kéz vagy más testrészek bőrfelületeinek a sterilizálására használni, mert az ultraibolya sugárzás bőrirritációt okozhat.

A vírus csak az idős embereket betegíti meg, vagy a fiatalabbakat is megfertőzhet?

- A vírus minden embert megfertőzhet, bármely életkorban. Az idősek vagy az olyan személyek, akik korábban más egészségügyi problémákkal küzdöttek, így az asztmások, a cukorbetegek vagy a szívbetegek ugyanakkor érzékenyebbnek tűnnek a vírussal szembeni megbetegedés esetén.

Az Egészségügy Világszervezet éppen ezért azt javasolja, hogy mindenki tegyen meg mindet a vírus terjedésének a megakadályozásában a jó kézhigiénia és légzési higiénia betartásával. A kézhigiénia betartására rendszeres kézmosást/fertőtlenítést javasolnak, vízzel és szappannal, vagy alkohol tartalmú kézi fertőtlenítőszerrel. A légzési higiéniai előírások között a következőket említik: tüsszentsünk vagy köhögjünk a könyökhajlatunkba, rendszeresen használjunk zsebkendőt, amelyet a rögtön eldobunk egy zárt tartályba a használat után.

A kézszárítók megölik a koronavírust?

- A kézszárítók egyszerűen nem ölik meg a vírust. A szakemberek a kézhigiéniai előírások gyakori alkalmazását hangsúlyozzák, ami után papírtörlővel történő vagy a meleg levegős szárítást javasolják.

Az antibiotikumok hatékonyak a koronavírussal szemben?

- Az antibiotikumok egyáltalán nem alkalmasak a vírusokkal szembeni védekezésben, csak a baktériumok ellen hatékonyak. A koronavírus pedig értelemszerűen vírus, amivel szemben nem használhatóak megelőzésként vagy kezelésként. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogyha valaki már kórházba kerül koronavírus-fertőzéssel, akkor adhatnak neki antibiotikumot a bakteriális felülfertőzéssekkel szemben való védekezésre.

Van valami gyógymód a koronavírus-fertőzés megelőzésére vagy kezelésére?

- Jelenleg nincs semmi olyan speciális gyógyszer, aminek a használata ajánlatos lenne a megelőzésben vagy a kezelésben.

A vírussal fertőzött személyek megfelelő szakellátást kell kapniuk a tünetek enyhítésére és kezelésére, a súlyos betegeknek pedig optimizált támogató kezelés szükséges. Néhány speciális kezelést jelenleg is vizsgálnak, és klinikai kísérletekben tesztelnek.

Mennyire hatékony a hőszkenner az új koronavírussal fertőzött személyek kimutatására?

- A hőszkenner azokat az embereket szűri ki hatékonyan, akiknek láza van a koronavírus fertőzés miatt. Ugyanakkor azokat az embereket nem tudják kiszűrni vele, akik még nem lázasak. A fertőzés után csak 2-10 nap után jelentkezik tünetként a láz.

Az Egészségügyi Világszervezet részletes és frissülő tájékoztatása a koronavírussal kapcsolatban itt érhető el.

A koronavírusokról ajánljuk megnézni az Egyetem TV videóját is:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS