2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megoldja-e az összes problémánkat az okos jelzőlámpa?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. november 15. 09:57, utolsó frissítés: 10:02

Mit történik, ha túl lassan haladnak az autók vagy nagy a követési távolság? Az udvarhelyi vezérlőberendezés programozóját, Koncz Szabolcsot kérdeztük.


Ahogyan erről már korábban beszámoltunk, nemrég indította el az önkormányzat Székelyudvarhelyen azt a rendszert, amely okos jelzőlámpákkal irányítja egy terelőút négy csomópontjának forgalmát. Gyakorlatilag okos jelzőlámpákat alakítottak ki a már meglevő kamerákból.

Koncz Szabolcs közlekedésszervező szakembert kérdeztük a rendszer működéséről és fogadtatásáról, aki annak a cégnek a programozója, amelyik 1999-ben az első jelzőlámparendszert elhelyezte Székelyudvarhelyen. Nagyon divatosan hangzik, hogy minden technológiát "okos" jelzővel látunk el, azonban a szakember arról is beszámolt, hogy már akkoriban – egy magyarországi cég segítségével – érzékelőket szereltek az aszfaltba, ami az első érzékelővel ellátott forgalomirányító rendszer volt, gyalogos nyomó gombokkal is ellátva.

Miért nem ezt a technológiát kivitelezték ebben az esetben is?

- Azóta az utat többször legyalulták, újraöntötték, az érzékelők elromlottak, megszakadtak. Pár évet működött, és be is vált, de most azért mondtunk le az aszfaltba szerelhető érzékelőkről, mivel azok sokkal hamarabb tönkremennek. Sajnálatos módon az aszfalt minősége olyan amilyen… Teherforgalom halad át rajta és a huzal megsérül, megszakad, újra ki kell vágni az aszfaltot, újrahuzalozni, bekötni, letesztelni, hogy működik-e. Így a videokamerák fenn vannak az oszlopon, félévente kell egyszer a lencséket megtakarítani, azon kívül ajánlatos hetente egyszer leellenőrizni, hogy megfelelően működik-e. Ez így sokkal egyszerűbb és olcsóbb is.


És hogyan működik, amikor rendesen be van üzemelve?

- Az okos forgalomirányító rendszer a kereszteződések útszakaszait külön-külön figyeli meg, videokamera segítségével. Ezeknek a jelét egy különleges videokártya úgy dolgozza fel, hogy egy virtuálisan felrajzolt téglalap vagy trapéz alakú mértani formán belül érzékeli az autó megjelenését a képen. Ezt továbbítja a vezérlőberendezésnek, ami a kapott adatokat elemzi, ezáltal meg tudja állapítani a forgalom mértékét, és azt is, hogy melyik sávot kell elengednie. Természetesen a forgalom irányának meg van határozva egy maximális zöld jelzésre megadott időtartama. Ha folyamatosan jönnek az autók, akkor sem engedik a meghatározott időnél (30-50 másodpernél) tovább.Éjszakai és hétvégi módja is van ennek a rendszernek? Hiszen van, hogy olyankor drasztikusan megváltozik a forgalom.

- Mivel a jelzőlámpák zöld idejét az adott irány forgalma határozza meg, a videokamerák segítségével, így dinamikusan változik a rendszer, alkalmazkodva az éjszakai és hétvégi forgalomhoz. A kereszteződésben, ha nincs forgalom, minden iránynak piros jelzése van, mindaddig míg nem érkezik jármű valamely irányból, ilyenkor a várakozási idő 5-8 másodperc.

A marosvásárhelyi cég volt, aki a kamerákat felszerelte, és ez lett kibővítve az okos jelzőlámpák rendszerével. Honnan ered igazából az ötlet?

- Tulajdonképpen a létező vezérlőberendezésekhez lettek a kamerák hozzáépítve, így átalakítva okos jelzőlámpákká. A terelőút bethlenfalvi kereszteződésének többszöri újraindításakor merült fel a probléma. Ott a járműforgalom nagyon nagy, és 5-10 percenként váltakozik, hogy melyik irányból jön 30 vagy akár 40 jármű. Ilyen váltakozó járműmennyiség esetében, fix idő beállítású rendszer nem vezetett jó eredményekhez. Ekkor jött az ötlet, hogy a rendszer legyen átalakítva forgalomfüggővé, vagyis okos jelzőlámpává. Ezzel egy időben, a terelőúton levő további három kereszteződés is át lett alakítva forgalomfüggővé.

De honnan tudja ez az okos rendszer, hogy hosszú a sor, ha csak az elejét látja az autóknak? És mi történik, ha valaki hátrébb áll meg ennél?

- Ezért volt az bejelentve a rendszer átadásakor, hogy a követési távolságokat jó lenne, ha lecsökkentenék, és oda állnának az autók a fehér keresztvonalhoz. A helyi sofőrök a jelzőlámpák elindítása előtt ugyanis nagy távolságokat tartottak, akár 10-15 méterre álltak meg a jelzőlámpától, a követési távolság pedig akár 20-30 méter is volt. A kamera érzékelője pedig ilyenkor nem érzékelte az autókat, úgy vette, hogy nincs forgalom.

A másik dolog, hogy a haladási sebességet fel kell gyorsítani, pörgőseben mozogni a kereszteződésben való behaladáskor, de ugyanakkor figyelmesen kell vezetni, nem 30-40 km/h-el kell a kereszteződésen áthaladni. Ez már egy magas sebességnek számít Udvarhely szinten. Minél nagyobb a be- és áthaladási sebesség a kereszteződésben, annál több jármű tudja folytatni tovább az útját, nem kell várakoznia a következő zöldre. Ha az autók nagyobb távolságot tartanak egymástól, a rendszer úgy észleli, hogy kevesen vannak, így pirosra vált.

Ezek szerint vannak olyan anomáliák még a rendszerben, mint a gyorsaság, a nagyobb távolságtartás kérdése, amihez a rendszer még nem tud alkalmazkodni, így az autósoknak kell hozzá. Tervezik ennek a kiküszöbölését?

- Ma is ezen dolgoztam, mert voltak visszajelzések, hogy nem megfelelő így. A kiküszöbölése abból áll, hogy ezeket az érzékelő felületeket megnyújtom, érzékenyebbé teszem, mert lehet állítani, javítani és fejleszteni is.

Milyen visszajelzések érkeztek a székelyudvarhelyiektől?

- Figyelem a Facebookos bejegyzéseket, hogy ki, mit és hogyan szól hozzá. Kezdenek pozitív hozzászólások is lenni. Eleinte természetesen nagyon sok negatív vélemény volt. Jelenleg elég sok útburkolati munkálat van folyamatban Udvarhelyen, ezek is befolyásolják a rendszer működését és az esetleges a dugók kialakulását. Ahogyan az emberi tényező is. A mai nap folyamán történt, hogy a zöld jelzésre várakozva a negyedik várakozó autó vezetője kiszállt. Előre szaladt a sorban az elsőhöz, beszólva neki, menjen előrébb, hogy a rendszer vegye észre. Időközben azonban a rendszer már feldolgozta a várakozó autókat, így közben a lámpa zöldre váltott.

Bukarestben, Kolozsváron és Medgyesen is van ilyen forgalomirányító rendszer. Utóbbinál azt állítják, már tíz éve hatékonyan működik. Milyen különbségeket lát programozóként?

- A medgyesi rendszert is mi építettük ki. A vezérlőberendezést úgy, mint itt, személyesen én programoztam. Nagyon sok próbálkozáson, újraprogramozáson ment át a rendszer, míg meglettek az optimális időbeállítások. Az új vezérlőberendezések programozása sokkal könnyebb, mint az ezelőtt 20 éves technikai megoldással rendelkező, interneten keresztül is újraprogramozható. A kolozsváriakról annyi tudomásom van, hogy léteznek. Az ottani cég nem tudom, hogy hogyan és milyen formában rendezi és programozza azokat. Mi tettük forgalomfüggővé Marosvásárhelyen a vegyi kombinátnak a kijáratánál levő jelzőlámparendszerét is. Ez is elég régóta működik, de már az infrastrukturális módosítások miatt csak 14:00 és 15:00 órakor. A vegyi kombinátban dolgozók autóit kijárási lehetőségét irányítja műszakváltáskor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS