2023. december 1. péntekElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hiánypótló önálló magyar iskola indítását tervezik Bánffyhunyadon

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. október 05. 11:30, utolsó frissítés: 15:20

Szamosújvári példára magyar oktatási intézmény létrehozását tervezik Kalotaszegen is – jelentette be Csoma Botond.


Mivel a Kolozs Megyei Képviselők Tanácsa napirendre tűzték a beiskolázási számokat is, azonban erről a sajtótájékoztató során nem kaptunk bővebb információt, rákérdeztünk az illetékeseknél, aki közül Csoma Botond mondta el: tárgyalnak róla, hogy pár éven belül önálló iskolát hoznak létre Kalotaszegen.

Iskola, óvoda és bölcsőde Kalotaszegen

Felmerült a lehetőség, hogy Bánffyhunyadony létre tudnának hozni egy önálló magyar iskolát, amibe beletartozna a bölcsőde, óvoda és iskola is– mondta el Csoma Botond a Transindexnek, a Megyei Képviselők Tanácsülését (MKT) követő sajtótájékoztató végén.

A Kolozs Megye RMDSZ elnöke tanügyi tanácskozáson vett részt a napokban Bánffyhunyadon. Azt vitatták meg, melyek a szükséges lépései egy önálló oktatási intézmény létrehozásának.


„Van egy nagyon pozitív precedens Szamosújváron. Ott már létrejött egy különálló oktatási intézmény. Ezt próbáljuk elérni Bánffyhunyadon is. Csütörtökön ennek a mikéntjéről tanácskoztunk. Ha minden jól megy, akkor pár éven belül Kalotaszegen is önálló magyar oktatási intézmény jöhet létre” – jelentette be első alkalommal a sajtó számára Csoma.

Csoma Botond az MKT pulpitusánCsoma Botond az MKT pulpitusán


A nehezítő körülmények ellenére jól alakul az iskolai év

Csoma Botond a Transindex kérdésére elmondta: összesen 9690 óvodás és kisiskolás kezdte meg a tanévet 2019-ben. Ez azt jelzi, nem csökkent a magyar diákok létszáma Kolozs megyében. Csoma szerint sikerült mindenhol megoldaniuk a problémás kérdéseket, és jelenleg nincs olyan helyzet, ahol igény lett volna óvodai csoportra, vagy nulladik illetve ötödik osztály létrehozására, és ne lehetett volna ezt teljesíteni.

Azt azonban elismerte, hogy a gyerekek létszáma általános probléma, ezzel minden évben szembe kell nézniük. A politikus ennek okát részben a demográfiai folyamatokban látja, a körülményekhez képest viszont úgy érzi, jól alakul ez az iskolai év is. Próbálnak ugyanis olyan körülményeket teremteni a Kolozs megyei magyar iskolákban, hogy az vonzó legyen olyan gyermekek számára is, akik például vegyes családból származnak és román iskolába jártak eddig. A magyar oktatást különböző források bevonásával szeretnék vonzóbbá tenni.

„Ilyen például az after school program, ami különböző helyeken biztosította az ingyenes délutáni oktatás meglétét. Reméljük, ha megteremtjük a feltételeket, akkor ezek a gyerekek is – vagy legalább egy részük – átjön a magyar oktatásba” – emelte ki.

A Megyei Képviselők Tanácsának elnöke, Talpas Botond a kérdésre reagálva kifejtette: Bánffyhunyadon, Tordán és Désen a magyar tagozat problémákkal küzd. Ezeken enyhít az Iskola Alapítvány programja, amelynek támogatásával három iskolában indult délutáni foglalkozás 8 tanítónővel, 161 magyar kisiskolással, a dési 1-es Általános iskolában, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceumban és a bánffyhunyadi Vlegyásza Szakképző Líceumban.

HunRo kockaHunRo kocka


A tanítást követően további négy órát töltenek a diákok tanítók felügyeletében, ahol a házi feladatok megoldása mellett, különböző készségfejlesztő és mozgást igénylő tevékenységeken is részt vesznek, valamint meleg ebédet is kapnak.

Talpas felhívta a figyelmet arra, hogy főleg a szórványban és a három településhez hasonló eseteknél fontos szempont, hogy milyen körülmények között folytatják tovább a tanulmányaikat az óvodások és kisiskolások. Felmerül az összevont osztályok kérdése is, amennyiben a létszámuk nagyon alacsony. „Torda például a szórvány megyékhez hasonló problémákkal küzd. A Kolozs Megyei RMDSZ határozottan kiállt amellett, hogy azok a régiók, amelyekre érvényesek azok a gondok, amelyek egy halmozottan szórványban lévő településre érvényesek, mindenképpen kerüljenek be az Iskola Alapítvány After School programjába” – hangsúlyozta az MKT elnöke.

A visszajelzések jók, de igény még lenne iskolai buszokra

Csoma Botond a diákokat szállító városi iskolai buszok kapcsán elmondta, hogy Oláh Emese tájékoztatni fogja majd a fejleményekről. A megyeelnök eddig egyértelműen pozitív visszajelzéseket kapott ezzel kapcsolatban. Van viszont igény arra, hogy új negyedekből is indítsanak járatokat. Ilyen például a Kerekdomb, ahol sokan sérelmezik, hogy nem indulnak autóbuszok az iskolások számára. „Jók a visszajelzések, de igény még lenne rá, hogy bővítsék a rendszert” – mondta.

Talpas hozzátette: több Farkas utcai iskola (köztük a Báthory István Elméleti Líceum és a Református Kollégium) is be lett kapcsolva direkt módon a programba. Az iskolabusz megáll a Soránál és a Magyar utcában is. Neki is jelezték tanévnyitókor, hogy van igény erre. Talpas úgy véli, ez a téma akkor lesz lezárva, amikor minden negyedben ugyanaz lesz biztosítva a magyar és a román szülők gyerekei számára is, ami most már a tömbháznegyedekben rendelkezésükre áll.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS