2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gálfi Árpád: a pártból való kizárásom is Szász Jenő forgatókönyvének egyik fejezete

Kérdezett: G.L. 2019. szeptember 24. 13:53, utolsó frissítés: 14:02

Székelyudvarhely polgármestere válaszolt az MPP-ből történő kizárása kapcsán felmerült kérdéseinkre.


A Magyar Polgári Párt (MPP) országos elnöksége a múlt heti nyárádszeredai ülésén kizárta a párt tagságából Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét. A közleményük indoklása szerint Gálfi "bomlasztó tevékenysége" miatt tették ki a pártból, amelynek az polgármesteri széket szerzett a Hargita megyei településen. A mostani kizárás - ami csak tetőzte a július közepi, erősen vitatott városi pártelnöki pozíciójából történő kidobását -, után szerettünk volna Gálfi Árpáddal beszélgetni, de telefonhívásainkra nem válaszolt. Végül az emailben elküldött kérdéseinkkel sikerült elérnünk.

Az MPP az Ön állítólagos feszültséget gerjesztő, uszító, bomlasztó tevékenységével magyarázta a kizárását. Mit tett Ön, ami miatt ezzel vádolhatta az MPP országos vezetése?

- Ez egy bonyolult és kifejezetten Székelyudvarhelyre vonatkoztatható kérdés, nem jellemző az MPP országos szervezetére. Mindenki tudja, hogy az MPP Székelyudvarhelyről indult, Szász Jenő alapító kezdeményezésére, aki ennek a városnak polgármestere is volt, de ma már a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Én vállalom, hogy a város érdekeit képviselem és nem egyéni érdekeket. Nekem azt róják fel, hogy nem kommunikáltam a helyi szervezet elnökségével, de kérdem én, mit kommunikáljak olyanokkal, akikről tudom, hogy a Szász Jenő fizetett emberei és a város érdekeivel szemben megbízójuk érdekeit képviselik? Szász Jenő vitathatatlan érdeme, hogy létrehozta az MPP-t, de azt már nem tudom elfogadni, hogy egy személyes vállalkozásként hozott létre egy pártot, aminek építésére sokan rengeteg munkát fektettünk.

Ön szerint a mostani kizárása összefüggésben van azzal, hogy július közepén vitatott körülmények között megpróbálták eltávolítani/eltávolították az MPP helyi szervezetének az éléről?


- Szerintem az összefüggések tagadhatatlanok. Voltak felkéréseim, „békülési” szándékokra utaló jelzések, hogy ismerjem el a puccsot, amellyel leváltottak a helyi elnöki tisztségemből és amiről eddig a percig egyetlen hivatalos dokumentumot sem tudtak felmutatni, és akkor majd engem támogatnak politikailag. Ez egy tudathasadásos állapot jeleit mutatja a jelenlegi pártvezetésnél. Arra kérnek, hogy ismerjem el a vereségemet egy olyan gyűlésen, ami nem volt törvényes sem az alapszabályzat, sem a párttörvények szempontjából.

A korábbi hírek szerint akkor az MPP fegyelmi kivizsgálást indított Ön ellen. Ön szerint a mostani kizárás lehet annak a következménye? Mivel magyarázná a kizárását? Összefüggésben lehet a kizárása a gyakran emlegetett "Szász Jenő-féle érdekcsoport" tevékenységével? Mezei Jánosnak miért állhatott érdekében kizáratni Önt?

- A fegyelmi kivizsgálást tudomásul vettem. Minden vétkem az, hogy a Szász Jenő érdekeltségébe tartozó cégeket górcső alá vettem és bizony, kiderültek érdekes dolgok ezekről a cégekről. Bizonyára hamarosan ezekről is olvashatnak az érdeklődők. Én a városlakóktól kaptam bizalmat, hogy az ők érdekeiket képviseljem. Ha ezek ellent mondanak a Szász Jenő érdekeinek és erre az a válasz, hogy engem még a pártból is kizárnak, akkor vállalom. Mezei János az általa közzétett vagyonnyilatkozataival is bizonyítja, hogy kimondva vagy kimondatlanul a Szász Jenő elkötelezettje. A Szász Jenő által elnökölt NSKI-tól kapott óriási pénzösszeget a felesége egy soha meg nem jelent könyv szerzői jogdíjaként. Az ehhez hasonló dolgok önmagukért beszélnek.

A helyi MPP elnöki tisztségtől történő megfosztásáról korábban azt mondta, hogy nem tarja legálisnak. A mostani pártból történő kizárását legálisnak tartja?

- Amikor bárki felmutat egy olyan jegyzőkönyvet és határozatot, ami legális az én leváltásomat illetően, akkor elfogadom a döntést, de a július 15-i közgyűlés már két hónapja lezajlott, és több mint két hónapja jogi képviselőm ismételt kérésére sem tudtak ilyet felmutatni. Az országos elnök egyszer azt nyilatkozta, hogy hitelesítette a választás eredményét, majd azt nyilatkozta, hogy azért nem tudja felülvizsgálni az ügyet, mert nem kerültek hozzá a dokumentumok. Jelzem, egy olyan gyűlés dokumentumainak hiányát jelezte, amit állítólag Ő vezetett le. Ez már megközelíti a vicc kategóriáját. Természetesen a pártból való kizárásom is a Szász Jenő forgatókönyvének egyik fejezete. Ez most már nem kérdés. Szembe mentem vele és ő ehhez ért, a káosz, a bizonytalanság megteremtéséhez.

Mezei János az Ön és Rákossy Botond József kizárása utáni nyilatkozatában arra utalt, hogy a kizártak választhatnak más erdélyi magyar pártot maguknak. Szándékában áll más pártban politizálni? Párttámogatás nélkül is kíván indulni a jövő évi önkormányzati választásokon a polgármesteri tisztségéért?

- Ez a jövő kérdése. Én ízig-vérig MPP értékrendet vallottam és vallok. Ha a párt jelenlegi vezetése az értékrendünket alárendeli a személyes érdekeknek, akkor az nem a pártot, hanem a személyeket minősíti. Azt hiszem, minden jóhiszemű székelyudvarhelyi ember láthatja, hogy a városért teszek mindent. Ha pártfüggetlenként is támogatnának, akkor folytatnám a munkát, amit elkezdtem. Más pártokban nem gondolkodom. Én első sorban Gálfi Árpád vagyok. Másodsorban pedig MPP-s. Ha az MPP jelenlegi vezetése kizár a soraiból, akkor is meggyőződésem, hogy nem az MPP értékrendjével van baj, hanem azokkal a személyekkel, akik az MPP értékrendjét jelenleg képviselik. Mert igazából nem azt teszik. De még van idő ennek rendbetételére.

Szerk. megj: Az interjú még a Mezei János, MPP-elnök és Mike Levente, a párt székelyudvarhelyi szervezetének elnöke által tartott sajtótájékoztató előtt készült.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS