2021. október 25. hétfőBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Térképre kerültek Székelyföld legjobb éttermei

G. L. 2019. augusztus 30. 16:10, utolsó frissítés: 16:10

A Gasztrománia által készített térképre olyan helyek kerültek fel, amelyek nagyvárosi mértékkel is hoznak egy szintet. Összesen 126.


Hivatalosan pénteken mutatják be a Székelyföld legjobb éttermeit összefogó gasztrotérképet, amelynek ötletgazdájával és kivitelezőjével, a Gasztrománia blog szerkesztőjével Sándor Barnával beszélgettünk.


Miért szerettél volna létrehozni egy ilyen térképet?

– Onnan kezdődött, hogy van a Gasztrománia étteremtesztelő blog, ami már 8 éve működik. Hobbiprojektként indult, aztán kinőtte magát. Akkor éreztem igazán létjogosultságát a térkép létrehozásának, amikor már naponta kerestek meg telefonon olyan kérésekkel, hogy Vásárhelyre vagy Sepsiszentgyörgyre utaznak, és hová mehetnek enni, mit kóstoljanak meg. Felhívtak, mondták, hogy követik, esetleg olvasták a blogot, és mondjam már el nekik, hogy hová érdemes menni. Úgy gondoltam, hogy hiánypótló lehet egy ilyen térkép, ami valóban bemutatja, hogy Székelyföldön mit érdemes kipróbálni.

Így feküdtünk neki a projektnek, aminek az eredményét most pénteken mutatjuk be. December óta folyik a munka, a nyomatott térkép mellett elkészült a weboldalunk, ami elég nagy sikerrel működik is már, illetve készült egy applikáció is, ami egyelőre csak Androidos telefonokra tölthető le, van hozzá link mind a honlapon, mind a nyomatott verzión. A papír alapú térképet 60 ezres példányban nyomtatjuk ki.A térkép lényege, hogy Maros, Hargita és Kovászna megyéből próbáltuk összeszedni azokat a jobbacska helyeket, amelyeket érdemes megmutatni a nagyközönségnek. Így gyűjtöttünk össze nagyjából 130 helyet a három megyéből. Nyilván ez egy szubjektív értékelés, de a Gasztrománia blog adott annyi muníciót, hogy tudjunk dönteni. Emellett beszéltem több étterem tulajdonosával, szakmabelivel, illetve újságíróval is. Kaptunk tippeket, hogy hová érdemes ellátogatni, mit érdemes megmutatni. Mivel szubjektív értékítéletek, egy-két hely beeshet, amire más azt mondja, hogy nem tudja miért van fenn a gasztrotérképen, mert nem üti meg azt a szintet, ami szükséges.

A kiadvány gyakorlatilag bárki számára elérhető lesz, és a turisztikai irodáktól a nagyobb szállásadókig mindenhol meg lehet majd találni. A három megyének a turisztikai intézményeivel kapcsolatban vagyunk, ők is fogják terjeszteni a térképet.

Sándor Barna mutatja a Gasztrotérképet (fotó: Gasztrománia Facebook-oldal)Sándor Barna mutatja a Gasztrotérképet (fotó: Gasztrománia Facebook-oldal)


Ez ingyenes lesz?

– Az a 60 ezer példány, amit most kinyomtatunk még ingyenes lesz. Azután, ha elfogy, és utána kell nyomtatni, 2 lejért fogjuk értékesíteni. Nagyon remélem, hogy többet fognak venni, esetleg Magyarországra is eljutunk ezzel. A 2 lej a nyomdaköltségi árnál csak valamivel van felette.

Többes számban fogalmaztál, amikor a kivitelezésről beszéltél. Segített valaki a tesztelésben? Kivel állítottad össze a térképet?

– Egy reklámcég vagyunk, tehát nem a gasztronómia az elsődleges tevékenységi területünk. Nekem egy hobbiprojektként indult, de nyilván a kollégáim is kellettek hozzá, hiszen házon belül fejlesztettük mondhatni a szabad időnkben az oldalt és az applikációt is. Irodán belül a kolléganőm segített az éttermekkel való kapcsolattartásban, tehát eljárt szerződéseket kötni azokkal, amelyek felkerültek a térképre. Ezért mondom, hogy egy csapat áll mögötte, bár a szakmai alapot én adom, de nyilván rengeteg olyan háttérmunka van, amit együtt tudtunk elvégezni.

Miben fog különbözni a Google Maps vagy a TripAdvisor már meglévő hasonló szolgáltatásától?

– Az első és legfontosabb különbsége, hogy ennek van papíralapú verziója is, ami például nincs a Google-nek. Fontos különbség ugyanakkor az is, hogy mi megfordítottuk az éttermek megjelenésének folyamatát. Vannak olyan éttermek, amelyek nem gondolják azt, hogy a Google-en, a TripAdvisor-on vagy bárhol máshol rajta kellene legyenek, és ezért nem is regisztrálnak föl rá, így nem is jelölik őket. Mi egy platformot is adtunk, hogy legyen online megjelenése ezeknek az éttermeknek. Ugyanakkor a mi térképünknek van egy szakmai oldala is, mert csak azokat a helyeket próbáltuk föltenni, amik megérdemlik. A sarki hot dogos, aki nagyon rossz terméket csinál, de jó a PR-ja, nem került fel rá.

Azokat a helyeket szerettük volna megmutatni, ahol a tulajdonosok elhivatottabbak a fejlődésben. Nyilván nagyon széles a skála, mert a büfékocsitól kezdve mindenféle ételt szolgáló egység belefért. Tényleg csak a java. Utasítottunk is el már olyan éttermet, amiről azt gondoltuk, hogy nem üti meg a szintet, de már most látok 1-2 olyan helyet, ahol talán még korai volt az, hogy fölkerült, mert nem éppen üti meg azt a minőségi küszöböt, amit el kellene érjen. Azt minden esetben szem előtt tartottuk, hogy ezeknek a helyeknek a tulajdonosainak legyen egy gasztronómiai elköteleződése, és tegyenek mindent meg azért, hogy fejlesszenek. Ők a nyitottabbak, akik tanulni akarnak másoktól, és meg akarják mutatni, hogy Székelyföldön is egyre inkább beszélhetünk minőségi gasztronómiáról.

Láttam az online térképen, hogy csillagos minősítést is kapnak a helyek. Ezek tőled származnak?

– Az már az ügyfelek értékelése. Én a Gasztrománia blogra készítettem egy listát Székelyföld legjobb éttermeiről, nagyon népszerű is volt, 40 ezren olvasták.

Te az ajánlott éttermeket végigkóstoltad?

– Van olyan, amelyet nem kóstoltam, de a 126-ból közel 110-nek a kínálatát kóstoltam. Van kastélyszálló, amelyben jártam, de épp felújítás volt, és ezért nem tudtak kiszolgálni, és az is előfordul, hogy nem mostanság ettem a helyen, hanem például két évvel korábban. Gyakorlatilag kívülről-belülről ismerem ezeket a helyeket.

Említetted a székelyföldi legjobb éttermek listáját. Szerinted melyik a legjobb?

– Egyet nem emelnék ki, de határozott válaszom van a kérdésre. Egyszerűen azért nem emeltem ki csak egyet, mert azt gondoltam, nem feltétlenül szerencsés azt tenni, mert nem biztos, hogy az almát össze lehet hasonlítani a körtével. Ezért öt olyan éttermet jelöltem meg, amelyek gyakorlatilag holtversenyben végeztek elől. Ezek emelkednek ki a többi közül: a Privo Hotel étterme, a Petry bisztró és a Pacsirta étterem Maros megyéből, sajnos Hargita megyéből most egy sem fért föl, bár az utóbbi időben a székelyudvarhelyi Páva nagyon nagy fejlődésen ment keresztül, talán most már ütné a szintet, Kovászna megyéből a bálványosi Fork és a sepsiszentgyörgyi Kastély vendéglő szerepel a listán.

Fő fogás a Forkban: marhabélszín libamájjal, fekete beluga lencseragúval, balzsamecetes rókagombával és zöldségcsipszszel. (fotó: gasztrománia blog)Fő fogás a Forkban: marhabélszín libamájjal, fekete beluga lencseragúval, balzsamecetes rókagombával és zöldségcsipszszel. (fotó: gasztrománia blog)


Neked van valamilyen gasztronómiai végzettséged vagy csak hobbiból indult, és összegyűjtötted a megfelelő tapasztalatod hozzá?

– Eredetileg szállodamenedzsmentet és nemzetközi turisztikát tanultam Budapesten. Az a szakmám. 2002 környékén kezdtem tudatosan étterembe járni. Szóval nem vagyok séf, nem vagyok szakács, nem vagyok gasztronómiai szakember, ellenben több mint 1000 étterem látogattam meg az elmúlt nagyjából 17 év alatt, és nyilván felhalmoztam egy olyanfajta tapasztalatot, ami alapot ad arra, hogy véleményt tudjak mondani. Annak ellenére is, hogy hobbiszinten űzöm a konyhai műfajt, mert nyilván otthon főzök én is, de nem vagyok képzett szakember. A szakmámból kifolyólag is van egyfajta vendéglátói alapom, nem teljesen az utcáról estem be.

A Gault&Millau szintén listáz Romániában. Hozzájuk képest hogyan definiálnád magad?

– A Gault&Millau teljesen szakmai alapon közelíti meg a történetet, komoly értékelési rendszer áll mögöttük, nemzetközi sztenderdek alapján ítélnek meg bizonyos dolgokat, és nem szempont számukra, hogy kis helyeket fedezzenek fel, amelyek tovább vihetik a régiót. Komoly szakmai hátterük van, viszont nem abból az irányból közelítik meg az éttermeket, mint én. Nekem például fontos, hogy megmutassam azokat a vidéki helyeket, azokat a jó példákat, amelyek ragadósak lehetnek, és ezt a térséget egy kicsit húzhatják. Inkább a nagyvárosokon tesztelnek, a vidék nem hangsúlyos. A Michelin-rendszer, ami még Gault&Millau fölött van, Romániában nem is tesztel. Magyarország vagy Ausztria esetében pedig vidéken nem tesztel. Én meg pont az ellenkezőjét csinálom, megpróbálom megmutatni a vidéki konyhát, gasztronómiát, éttermeket. Ezért teljesen különbözik az ilyen nagyobb értékelési rendszerektől.

Te melyiket tennéd be, amit szerinted épp a Gault&Millau értékelési rendszere miatt marad ki?

– A Privo éttermét a Gault&Millau is listázta, de a Fork kimaradása nagy kár, illetve a szovátai Pacsirtáé is, mert az egy fantasztikus helyszínen, zseniálisan felújított villaépületben nyomnak minőségi gasztronómiát, ami nemzetközi standardokat próbálja a székelyföldi ízekkel és alapanyagokkal ötvözni, ami szerintem nagyon jó. A Gault&Millau is leragad a nagyobb városoknál, a vidéket viszont kihagyták. Nekem meg pont ez a fontos. Székelyföldön nincs sem Kolozsvár, sem Temesvár, sem egy hozzájuk hasonló nagyváros, azt szerettem volna megmutatni, melyek azok a helyek, hogy nagyvárosi szemmel nézve is tudnak hozni egy standardot a minőségben.

Milyen rendszerben fogjátok frissíteni a térképet? Online gondolom, hogy egyszerűbb megoldani, de amit már kinyomattatok, azzal mi lesz?

– Úgy tervezzük, hogy ezt a térképet évente ki fogjuk adni május közepére időzítve. Valóban megtörténhet, hogy egyik évről a másikra bezár egy étterem, vagy nyitnak egy újat, ami annyira jó, hogy mindenképp föl kell kerüljön a térképre. Illetve az is megtörténhet, hogy annyit romlik az étteremnek a minősége, hogy le kell vegyük a térképről, mert már nem tudunk azonosulni velük. Ezért évente tervezzük kiadni a térképet, és valószínűleg csökkenti is fogjuk az éttermek számát is. Az idei évből tanulva azt látom igazán relevánsnak, hogy a három megyéből valahol harmincnál maximalizáljuk a helyek számát. Jövőre mindenképp szeretnék bejönni a 100 alá, és akkor már azt is mondhatnánk, hogy megmutatjuk Székelyföld top 100 éttermét, vagy top 50 vendéglátó helyét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS