2021. június 22. keddPaulina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 11 ezer gyógyszer kölcsönhatásait mutatja ki a kolozsvári diák által kitalált applikáció

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. augusztus 28. 11:12, utolsó frissítés: 12:28

Gyógyszer-kölcsönhatások és gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások: sokunknak okozhat fejtörést, hogy mit mivel ne szedjünk. Ebben segíthet a Karda Edith által kifejlesztett alkalmazás.


A kolozsvári Karda Edith a BBTE Matematika és Informatika Karának német tagozatán írt államvizsga-dolgozata részeként alkotta meg a Medinfo alkalmazást, amely képes kimutatni, hogy milyen kölcsönhatásban vannak a gyógyszerek egymással vagy a különböző élelmiszerekkel, italokkal, ami által megelőzhetőek lennének a gyógyszerek ebből származó negatív mellékhatásai.

Meglehetősen nagy sajtóvisszhangot váltott ki a román nyelvű médiában az államvizsga-dolgozatod. Mi volt a kutatásod témája és milyen eredményekre jutottál?

- Kíváncsiságból már az elején feldolgoztam az adatok egy részét. Ebből az derült ki, hogy a vizsgált 1000 gyógyszer legalább 65%-a 100 másik gyógyszerrel áll negatív kölcsönhatásban. Ez borzasztóan sok, amit senki nem tud sem megjegyezni, sőt, az orvosoknak sem egyszerű. Szóval kitaláltam egy olyan applikációt, illetve weboldalas felületet, ahol a betegek, kémikusok, dietetikusok, orvosok és bárki könnyedén meg tudja nézni, hogy a felírt gyógyszereik egymással milyen kapcsolatban állnak. Hasonló applikációk már működnek különböző bővítésekkel. Azonban utánanéztem, és ez az egyetlen olyan kezdeményezés, ahol a gyógyszerek kombinációja mellett a felhasználók rákereshetnek majd a különböző élelmiszerek és italok gyógyszerekre gyakorolt negatív reakciójára is. Egy hatalmas adatbázis áll majd a felhasználók rendelkezésére, 11.292 fajta gyógyszerrel, amit folyamatosan bővítenék, és ami tartalmazza a kísérleti termékeket is.

Karda Edith 21 évesen hozta létre azt az alkalmazást, amely megóvhatja a betegeket a káros mellékhatásoktólKarda Edith 21 évesen hozta létre azt az alkalmazást, amely megóvhatja a betegeket a káros mellékhatásoktól


Olvastam a sajtóban megjelent interjúdban, hogy az ötlet megtalálásában édesanyád és nagymamád is nagy szerepet játszottak. Nyáron viszont Linzben voltál szakgyakorlatozni, ez is hozzásegített az ötlet megszületéséhez?

- Az annyira nem, mert ott inkább a mesterséges intelligenciával foglalkoztunk. Láttam, hogy nagymamám naponta mennyi gyógyszert kell beszedjen és ez elgondolkoztatott. Anyukám orvos, így főképp vele beszélgettünk a témáról. Ő biztatott arra, hogy mennyire hasznos lenne egy ilyen kezdeményezés. Nem csak a pácienseknek, hanem patikákban is. Próbálta elmagyarázni, miért van ekkora igény erre. Nagyon sok idős ember jó néhány gyógyszert szed egyszerre és ezt felírja a családorvos. Ha elmennek másik orvoshoz is, ott már sokszor nem tudják, mit írt fel az előző orvos, ha pedig a beteg nem szól, már meg is van a baj. Ugyanez előfordulhat, ha valaki bemegy a patikába és mondjuk recept nélkül megvásárolható gyógyszereket kér ki. Önmagukban lehet, hogy nem veszélyesek. Együtt azonban nagyon károsak lehetnek. És akkor itt még nem is beszéltünk arról, hogy az ételek, italok milyen reakciókat válthatnak ki a gyógyszerekkel együtt.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy ha szedek valamilyen gyógyszert, mondjuk valami szíverősítőt, vannak olyan ételek, amelyeknek együttes fogyasztása problémát okozhat? Például annyira megterheli a vesét, hogy az megbetegszik?

- Igen, és ezt nagyon kevés helyen veszik figyelembe. Nem igazán van számon tartva, hogy vannak olyan kombinációjú gyógyszerek, amelyek ha egymással, vagy bizonyos ételekkel, folyadékokkal reakcióba lépnek, akkor az negatív következményekkel is járhat. Általában csak arról tudunk, hogy bizonyos gyógyszerekkel nem szabadna alkoholt inni, mert »semlegesíti a hatását«. De ezt is inkább csak feltételezzük. Az orvos lehet nem mondja, mi nem nézünk utána… és meg is van a baj.

Persze olyan információk is vannak a fejlesztésben, hogy mely gyógyszerek a vízzel bevehetőek, vagy mi az, ami előtt vagy után nem ehetünk. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazán érdekes része az, ami az orvosoknak, kémikusoknak és ezáltal a betegeken segít azzal, hogy beírhatunk a keresőbe több fajta gyógyszert, amit szedünk. Kimutatja ugyanis, milyen reakciókat váltanak ki egymásból. Ezáltal pedig jobban odafigyelhetünk az étkezésünkre is. És így a gyógyulásért vívott harcban, nem mérgezzük meg magunkat. Például még én sem gondoltam volna, hogy a legtöbb esetben a grapefruit, a gyömbér és a cayenne paprika jelenik meg, mint negatív kombinációs elem. De ott van a listán a só, a kávé is…

Az egyelőre angol nyelvű Medinfo, a jövőbeli tervek szerint magyarul is elérhető leszAz egyelőre angol nyelvű Medinfo, a jövőbeli tervek szerint magyarul is elérhető lesz


Van még olyan ötleted, amivel utólag kibővítenéd a Medinfot?

- Államvizsga-dolgozatként még csak ötletként szerepelt, hogy legyen interaktív része is. Ott lenne a gyógyszerek, italok, ételek mellékhatásainak hálózatban ábrázolt kapcsolatrendszere. Ezekből egyéb következtetések is levonhatóak. Amikor globális szinten utánanéztem, úgy láttam, hogy ezt még senki sem lépte meg, újdonság lenne ezt bevezetni. Szóval ezen a részen szeretnék létrehozni olyan illusztrációt, ami megmutatná a kapcsolati hálót, hogy ne csak felsorolja a tényezőket, hanem grafikusan meg is mutassa. Akár az is megfigyelhető lenne, hogy az emberek milyen gyógyszereket fogyasztanak leginkább, mikkel és ebből nagyobb következtetésekhez is ellehet jutni, ami hasznos lehet az orvostudomány számára.

A szerző felvételeiA szerző felvételei


Egyelőre akkor még nyilvánosan nem hozzáférhető ez az applikáció?

- Egyelőre nincs online weboldalas változata, mert az elején még nem tudtam, hogy pontosan mi lesz belőle. A kanadai cég azzal a feltétellel adta ide a gyógyszerek hatásait tartalmazó adatbázisát, hogy kereskedelmi célokra nem használom fel. De az adatbázis kifizetés által már engedélyezni fogják. Jelenleg azon vagyok, hogy próbáljam folytatni a munkát. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam és ez arra utal, hogy mindenképp megérné folytatni, mondjuk start up-ként. Beszéltem cégekkel is, de még nincs semmi sem aláírva. De ha piacra kerül, akkor szerintem nagyon sok lehetőséggel kecsegtet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS