2023. december 1. péntekElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Tudatlanok vagyunk, álszemérmesek”. HPV-fertőzéssel élő nőkkel beszélgettünk diagnózisról és megelőzésről

Kovács Bea Kovács Bea 2019. augusztus 16. 10:00, utolsó frissítés: 17:06

A humán papillómavírus a méhnyakrákos megbetegedések több mint 90%-át okozza, de alig beszélünk róla. Hogyan is tehetnénk, amikor Romániában nők tízezrei nem járnak nőgyógyászhoz sem. A vírussal élők vallottak tapasztalataikról.


Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb a méhnyakrák okozta elhalálozások száma. Idén májusban közölte az Egészségügyi Minisztérium, hogy már 11 éve nem vásárolt HPV-elleni oltást, ami a tudomány mai állása szerint az egyetlen lehetséges megelőzési módja a méhnyakráknak. Bár május végén Sorina Pintea egészségügyi miniszter licitet hirdetett az oltás beszerzésére, a mivel a közbeszerzési folyamat egy vagy két évig is elhúzódhat, a vakcina addig is csak önköltségen érhető el.

Elméletben a családorvosok minden hónap elején az Egészségügyi Igazgatóság Járványügyi osztályára juttatják el a különböző oltások igénylését. Ez a nyilvántartott gyermekek száma alapján történik, vagyis akik az adott hónapban töltik be a megfelelő évüket, illetve akik el vannak maradva valamilyen a vakcinával, világosított fel Gombos Szilárd kolozsvári családorvos. „Nincs ez másként a Gardasillal sem (a humán papillómavírus elleni oltások egyik fajtája – szerk. megj.) sem, csak ebből eddig még nem kaptunk. Ahogy a 14 évesek diftéria elleni oltása is több mint egy éve hiányzik”, tette hozzá.

A HPV elleni oltást kérésre ingyenesen kellene biztosítsa az Egészségügyi Minisztérium, viszont ha lenne is, nálunk csak a 11-14 év közötti lányok kaphatnák meg. Ez azért is problémás, mert a fiúk-férfiak ugyanúgy elkaphatják és továbbadhatják a vírust, csak náluk értelemszerűen nem méhnyakrákot okozhat a felelős HPV-törzs, hanem hímvessző-, végbél-, száj- és torokrákot. Fejlettebb országokban, például az Egyesült Királyságban vagy Ausztráliában, a fiúkra is kiterjesztették az oltásokat, az Amerikai Egyesült Államokban 45 éves korig beolthatók nők és férfiak egyaránt.

Romániában a HPV-elleni oltás ára megközelítőleg 600 lej, ami a 11 és 14 év közötti lányok esetében kétszer, 14 év fölött háromszor adandó be. Gombos Szilárd családorvos hozzáteszi: a régebbi HPV-vakcinák igen kevés, mindössze 2, 3 vagy 5 vírustörzs ellen nyújtottak specifikus védelmet, a Gardasil azonban már 9 törzset ki tud védeni. A több száz HPV-törzsből 18 felelős a méhnyakrák kialakulásáért, jelzi még a szakember. A 2008-as, nagyszabású romániai oltáskampány kudarcba fulladt, nemcsak azért, mert a lakosság megfelelő tájékoztatása elmaradt, hanem a kereskedelmi csatornák rémhíreket terjesztő, illetve a különféle felekezetek oltásellenes mozgalmai és a szülők tiltakozó megnyilvánulásai miatt is.


Saját költségen csak kevesek kiváltsága

Ami a romániai lányok beoltását illeti, egyelőre tehát a szülőknek kell a zsebükbe nyúlniuk, ha megoldást szeretnének. Egy kolozsvári édesanya mesélte el szerkesztőségünknek a saját történetüket. Három éve, kislánya 14 éves születésnapja előtt iratkoztak fel a háziorvosnál az oltást igénylők listájára. Az oltószer azóta sem érkezett meg, és a törvény értelmében a kamaszlány most, 17 évesen, már nem is alkalmas az ingyenes vakcinára. Az édesanya elmondta: ő maga egy nőgyógyász barátnője segítségével adatta be magának a Silgard nevű oltóanyagot, közvetlenül szülés után, a kétezres évek elején. Mivel az országban nincs ingyenes oltóanyag, lánya számára egy kolozsvári gyógyszertáron keresztül fog rendelni, külföldről. Azonban hozzáteszi: számításaik szerint 450-500 euróba kerül majd az oltás (amit többször kell megismételni), és bár hálát ad a sorsnak, hogy ki tudják fizetni a megelőző eljárást, tisztában van vele, hogy csak kevés család engedheti ezt meg magának anyagilag.

Annak reményében, hogy emberközeli párbeszédet indítsunk a HPV körül kialakult végtelen homályban, és a vírust környező tabukat is a 21. század szintjén vizsgáljuk fölül, olyan személyekkel beszélgettünk, akik hordozzák a vírus valamelyik veszélyesebb törzsét. Kérdéseinkre nők válaszoltak, Romániából és Magyarországról, így az ő történeteikről, nehézségeikről és kilátásaikról lesz szó. Egy potenciális férfi válaszadót is találtunk, de sajnos az ő feleletei nem érkeztek be e cikk megírásáig.

„Hol ronthattam el?”

„A diagnózis idején nem leltem támaszra, dühösnek, megbélyegzettnek éreztem magam. Olyan érzés volt, mintha koszos lennék, néha még mindig olyan”, mondja Petra (28), akinél 2016. októberében állapították meg, hogy hordozza a magas kockázatú 59-es HPV-törzset.

„Sokszor visszagondolok, hogy hol, mit ronthattam el, mit csinálhattam volna másképp. Édesanyám kiskoromtól kezdve tanítgatott, hogy mennyire fontos mindenféle szűrésre járni. Aztán amikor behozták a HPV elleni oltást, anya úgy döntött, hogy nekem is beadatja, de akkoriban még elég drága volt. Végül 2009-ben, 17 évesen beadták a Cervarixot; akkor még csak ezt lehetett kapni, erre adtak némi támogatást (a válaszadó magyarországi – szerk. megj.). Ezt követően minden évben rendszeresen elmentem nőgyógyászhoz megcsináltatni a rákszűrést. Mindig negatív volt, egészen 2016 szeptemberéig. Akkor HPV gyanúval jött vissza a lelet, panaszom vagy bármilyen tünetem nem volt. 2016 októberére kaptam időpontot HPV tipizálásra, ahol beigazolódott a gyanú: HPV-s vagyok.”

A diagnózis Petra számára borzalmas volt, napokig csak zokogott, nem tudta, nem értette, hogyan kaphatta el a vírust, hiszen mindig védekezett és nem volt sok partnere. Az orvosa próbálta megnyugtatni, és felvilágosította, hogy minden negyedik páciens hordozza a HPV valamelyik törzsét, és az oltás valóban meg fogja védeni a 16-os és 18-os törzsek ellen (ezek, akárcsak az 59-as törzs, a magas rizikójú csoportba tartoznak, amelyek gyakrabban vezetnek méhnyakrákhoz). A szakember, aki immunerősítőt, vitaminokat (többek között D vitamint) és glükózamint javasolt Petrának, azt is elmondta, hogy az 59-es törzs esetén három éves követés után az állapítható meg, hogy 19-ből 1 páciensnél lesz igazolható a méhnyak súlyos hámelváltozása. A 28 éves nő jelenleg jó egészségügyi állapotnak örvend, csak vitaminokat szed. Félévente jár rákszűrésre, és évente megcsinálja a tipizálást.

Vőlegénye elfogadta a tényt, hogy HPV-s, de Petra továbbra is fél és gyötrődik: attól tart, hogy ő lesz az az 1 a 19-ből, és nem lesz képes megfizetni a drága gyógyszeres kezelést, amelyet egy komolyabb diagnózis vonna maga után.

„Az élet méhnyakrákkal fenyeget pár felelőtlen élvezetért”

A harmincnégy éves Idánál két éve találtak többféle, magas rizikócsoportba tartózó vírust. Abban az időben partnere nemi szervén megjelent egy szemölcs, így mindketten orvoshoz mentek. A nőgyógyász azt mondta, hogy az Idánál fellépő kombináció szokta okozni a méhnyakrákot, és amikor a nő megkérte, hogy írjon fel számára egy erősebb immunerősítőt, a szakember azt felelte, hogy úgyis minden attól függ, hogy a szervezet megbirkózik-e a vírussal, legyőzi-e azt. „Nehezen békéltem meg a gondolattal, hogy vannak bennem vírusok, amikkel együtt kell élnem, és folyamatosan oda kell figyelnem az egészségemre, mert amint legyengül az immunrendszer, ezek a vírusok azonnal támadnak”, emlékszik vissza Ida a diagnózis idejére.

„Egy darabig nem mertem elmondani senkinek, hogy HPV-t diagnosztizáltak nálam, mert szégyelltem. Az orvos vicces kedvében lehetett, mert azt mondta, "aki keres, az talál". Hirtelen úgy éreztem, mintha az élet méhnyakrákkal fenyegetne, pár felelőtlen élvezetért. Akkoriban még nem tudtam, hogy azért nem kell eltúlozni a dolgot, az van, hogy az embernek sokkal jobban oda kell figyelnie az egészségére, és vigyáznia kell arra is, hogy a vírust ne adja át másoknak.” Ida két éve végigcsinált egy 90 napos immunerősítő kúrát, és bár azóta anyagi okok miatt nem volt HPV-szűrésen, a rákszűrésen nem találtak nála semmiféle elváltozást.

Muszáj tájékozódni!

Kérdésemre, hogy miként látják a HPV-körüli párbeszédet, és a vírust, illetve a méhnyakrákot érintő tájékoztatást, válaszadóim lesújtó képet festenek. Az emberek, mondják, nem veszik elég komolyan a fertőzés komplikációit, és mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, tabuk övezik a diskurzust, ezért sokakhoz az alapszintű információk sem jutnak el. Petra azt mondja, hogy egy barátnője akkor hallott először a HPV-ről, amikor diagnosztizálták nála, Fanni pedig jelzi, hogy két barátnőjénél is HPV-t állapítottak meg, de csak azután, hogy nála már kóros elváltozást jelzett az orvos (az ő történetéről kicsit később).

A szexuális felvilágosítás az alap, viszont ezt a tanárok és legtöbb esetben a szülők is kikerülik, vagy mert szégyellik, vagy mert nem is birtokolják a szükséges információt. Mivel a HPV ellen az óvszer sem véd 100%-osan, fontos lenne pontos képet adni arról, hogy miként kerülhető el. Akik már tájékozottak a témában vagy netalán a vírussal élnek, beszéljenek róla, világosítsák fel környezetüket, figyelmeztetnek a beszélgetőpartnereim.

Azontúl, hogy „óvszert kell használni”, a kamaszokhoz elég kevés adat jut el, és sokszor az óvszert is mint a nem kívánt terhesség megelőzésére használt eszközt prezentálják, a szexuális úton terjedő betegségekről alig ejtve szót. Az éves rákszűrés (a Babeș–Papanicolaou, BPN teszt) több nőgyógyászati rendelőben akár ingyenes elvégezhető, és bár a romániai közegészségügyi intézmények állapota ismert, az országban van mód arra, hogy időben felfedezzék a méhnyakrákot. Évente egy szűrés, még ha félelemmel is tölt el, lelkileg sokkal könnyebben feldolgozható, mint egy súlyos, későn érkező diagnózis. Szokásunk, hogy csak akkor megyünk orvoshoz, ha valami már nagyon fáj vagy szörnyen rosszul vagyunk, de a HPV-teszt vagy egyéb prevenciós szűrések segítenek időben felismerni a bajt, jelzik a válaszadók.

Legalább annyira fontos a fiúk és férfiak tájékoztatása is: ők ugyanúgy hordozók, és mivel a vírus nem aktiválódik mindenkinél, sokszor tünetmentesen adják tovább a fertőzést. Azonban jelenlegi állás szerint, amikor még a lányok sem kaphatnak ingyenes oltást Romániában, a fiúk helyzete még kilátástalanabb.


„Megtanultam értékelni az életemet”

Fanni most 28 éves és tegnap, augusztus 15-én ünnepelte az első rákmentes évfordulóját. Félévente járt ellenőrzésre, de 2018. márciusában, amikor újból időpontot kapott, már nem menstruált (ezt a fogamzásgátló hatásának gondolta), és szexuális együttlét közben és után is vérzett. A vizsgálat után két héttel hívták fel, hogy „valami nagyon nem stimmel”, és áprilisban a diszplázia-vizsgálat során kóros elváltozásokat állapított meg nála az orvosnő. Bár elsőre alacsony rizikóba sorolták be, májusban műteni kellett a fiatal nőt: a beavatkozás során lézerrel eltávolítottak egy kis részt a méhnyakból. A szakemberek elmondták neki, hogy HPV esetén a műtét legtöbbször nem elég, és nem sokkal a beavatkozás után közölték vele azt is, hogy egy tumorba vágtak bele, és minimum a teljes méhnyak eltávolítását javasolják, bár lehet, a kemoterápiára is szükség lesz. Tavaly júniusban eltávolították Fanni medencéjéből az összes nyirokcsomót és a méhnyakat is.

„Természetesen ennek kihatása van a családalapításra is: elméletben lehet gyerekem, de rizikós terhesség, fekvéssel és kb a 8. hónapban császárral meg kell szülni. Hogy ez a gyakorlatban működik-e, nincs garancia. Jelenleg 28 éves vagyok, egyedülálló és nincs gyerekem”, mondja Fanni, de hozzáteszi: „megtanultam értékelni az életemet. Hálás vagyok a családomnak és a valódi barátaimnak, hogy végig támogattak és támogatnak, és megtanultam tisztelni a testemet.” Jelenleg 3-4 havonta jár szűrésre, és hetente pszichológushoz, mert depresszióval és kóros fizikai és szellemi fáradékonysággal küzd. Mindenkinek azt javasolja, hogy járjon rendszeres rákszűrésre, mert gyógyulásra akkor is van esély, ha korai stádiumban felfedezett elváltozást diagnosztizálnak.

„A HPV tipizálásra évekkel hamarabb szükség lett volna”

Magda, aki most 41 éves, 2017-ben kapta meg a HPV diagnózist, bár a méhnyakrákszűrés eredménye már 2011-ben nem volt rendjén: az akkori besorolás szerint 2/3-as, a mostani szerint ASCUS volt. 2011-ben egy gyerek édesanyja volt, elvesztett egy öthónapos magzatot, és nemsokkal rá újból várandós lett a második gyermekével. 2013-ban még mindig nem tesztelték kifejezetten HPV-re. Rendszeresen járt szűrésre, eredményei nem romlottak, de nem is javultak, és 2014 tavaszán, amikor megszülte harmadik gyermekét, a BPN eredménye ugyanaz volt. 2017 telén váltott klinikát és orvost, aki csodálkozva kérdezte, hogy mindaddig miért nem végezték el nála a HPV tesztet, ami, bár költségesebb, terhesség idején nem veszélyesebb, mint az egyszerű BPN. Az eredmény 31-es, magas rizikójú HPV törzset mutatott, és a vizsgálatok során rákmegelőző állapotot diagnosztizáltak nála.

Elsőre a méhnyak kúpkimetszését javasolták, amit anyagi megfontolásból végül az állami klinikán végzett el „egy nem túl empatikus, de annál jobb nőgyógyász-sebész szakember”, meséli Magda. A teljes méhnyak eltávolítására nem volt szükség. Közvetlenül a műtét után háromhavonta, majd félévente járt szűrésre, jelenlegi, párhetes eredményei jók, gyógyszert nem szed, és jó egészségi állapotban van. Azonban őt és családját is megviselte az éveken át tartó „hintáztatás”, a nem tudás, a várakozás.

„Bármennyire is furcsa, a diagnózis megnyugtatott”, mondja Magda. „A most 11 éves lányom nem lesz ebben a helyzetben, arról gondoskodom. Elsősorban oltással, majd szépen fokozatosan magyarázattal is. És a két kicsi fiam is tudni fogja. Nem tudom, mire oda kerülnek, lesz-e oltás itt férfiak számára is. És bármennyire is izgulok minden egyes oltás előtt, ezt mindenképpen beadatom.”

Van megoldás, ha időben lépünk

Az eredményektől való félelem nem lehet kifogás, amikor azon gondolkodunk, hogy érdemes-e elmenni rákszűrésre. Amennyiben az elmúlt egy évben nem voltunk BPN teszten, keressük fel mihamarabb körzeti klinikánkat és érdeklődjünk afelől, hogy mikor végezhető ingyenesen a szűrés. Ha évek óta nem voltunk nőgyógyásznál vagy talán soha, mert nem láttuk értelmét, semmiképp ne halogassuk tovább a konzultációt! A méhnyakrák alattomos, de megelőzhető betegség, és minden nap, amikor nemet mondunk az egészségünkre, veszélyes kockázatot vállalunk. A BPN teszt fájdalommentes, rövid időn belül eredményt kapunk, és amennyiben szükség van rá, azonnali kezelés követheti, amivel jó esélye van a gyógyulásnak.

A HPV-ről több információt itt, itt, itt és itt talál.

A címben szereplő idézet Magdától származik.

Nyitókép: Sydney Sims / Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS