2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szuperegerekkel a daganatok ellen

S.M. 2004. november 03. 18:00, utolsó frissítés: 17:49

Spanyol tudósok olyan "szuperegér"-családot tenyésztettek ki, mely #b#ellenáll a daganatos megbetegedéseknek#/b#. Elképzelhető, hogy gyógyszereket is sikerül majd kifejleszteni, amelyek az embereknek is ugyanezt a védelmet nyújtják.


A kísérleti egerek kettő helyett három példánnyal rendelkeznek azokból a génekből, amelyek a sejtosztódást szabályozzák – derül ki a BBC cikkéből. A madridi székhelyű Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ munkatársai a Gének és fejlődés legfrissebb számában ismertették kutatási eredményeiket.


A sejtek növekedésétés osztódását egészséges emberekben egy csoport daganatelnyomó, ún. tumorszurpresszor gén tartja ellenőrzése alatt. Daganatos betegségek esetén a sejtek növekedése kiszabadul az ellenőrzés alól, megtámadja és tönkreteszi az egészséges szöveteket.

Dr Manuel Serrano kutatócsoportja génsebészeti eljárásokkal tenyésztették ki egereket, amelyek a normális daganatelnyomó, az Ink4a/ARF locus-nak nevezett génpár mellett egy harmadik, extra génnel is rendelkeznek. Ez a locus ellenőrzi két fehérje termelődését, amelyek együttesen képesek a legtöbb rákos sejtburjánzást megállítani.

Egy-egy daganatelnyomó génből normális esetben két működőképes példánnyal rendelkezik a szervezet: az egyik az anyától, a másik az apától származik. Ha az egyik szülőtől hibás, működésképtelen gént örököl valaki, akkor nagyobb a rák kialakulásának kockázata.


Ezek a szuperegerek

hétköznapi társaikhoz képest különösen ellenállónak bizonyultak a rákot okozó, úgynevezett karcinogén tényezőkkel szemben. Ha karcinogén hatású anyagoknak tették ki őket, ezekben az állatokban sokkal lassabban fejlődött ki a rosszindulatú betegség, mint a kontrollcsoportban.

Ráadásul a harmadik, extra locus, valamint a megnőtt daganat-ellenes védelem látszólag semmiben sem befolyásolta a szuperegerek élettartamát és szaporodását. Dr Serrano a rákkal szembeni ellenállást a két fehérje extra locushoz kötött fokozottabb termelésével magyarázza. Feltételezése szerint


egyes emberek képesek

bizonyos rákfajtákkal szembeni ellenálló-képességüket átörökíteni utódaiknak. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a közeljövőben gyógyszerek segítségével is növelhetni lehet majd az emberi szervezet rákkal szembeni ellenálló képességét.

Hazel Nunn, a Brit Rákkutatás munkatársa szerint azon személyek, akiknél hibásan öröklődik ez a gén, sokkal nagyobb eséllyel betegszenek meg. "Ezt megelőzhetjük azáltal, ha ezt az extra génpéldányt bejutatjuk a szervezetbe. Ez sikerült most spanyol tudósoknak egereken végrehajtani. Reméljük, hogy ezt a tudást hamarosan a rákbetegek gyógyítására tudjuk fordítani" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS