2023. március 29. szerdaAuguszta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz a hőségben? A SMURD életbevágó tanácsai

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2019. július 08. 15:03, utolsó frissítés: 2019. július 10. 12:46

Hőgutáról, a mentő hívásáról és az újraélesztés mikéntjéről beszélgettünk a mentősökkel a Jazz in the Park fesztiválon.


Vasárnap a kolozsvári Sétatáren a Jazz in the Park zárónapján a helyi rohammentő-szolgálat (SMURD) tartotta 10 órától 18-ig az „Újraélesztés maratonja” programját. Ha már véletlenül rájuk bukkantam, akkor részt is vettem az életmentő programon.

Kérdésemre Cristian Ursu, a sürgősségi szakorvosa elmondta, hogy a programot szándékosan erre a napra tervezték, hogy minél több emberhez eljussanak. Örvendetes véletlen, hogy éppen egybeesett a Jazz in the park fesztivál utolsó napjával. Az orvos tájékoztatott, hogy a SMURD rendezvényének alapvetően két célkitűzése van.

Az első, hogy felhívják az emberek figyelmét az újraélesztés fontosságára, azaz, hogy az emberek értsék meg, hogy a gesztusaikon, tetteiken, hozzáállásukon, tudatosságukon emberi életek múlhatnak, köztük akár a szeretteik élete is.

Másrészt az is céljuk, hogy gyakorlatban bemutassák és megtanítsák az embereket az újraélesztés lépéseire, segítsenek elsajátítani és begyakorolni a mozdulatokat, technikákat. „Hiszen – mondta az orvos – az újraélesztési metódus nem olyan nehéz, és egy minimális képzéssel bárki könnyedén elsajátíthatja és alkalmazhatja.”


Mielőtt az újraélesztésre rátértünk volna, megkérdeztem, hogy pontosan

mit kell csinálni, ha valaki rosszul lesz, vagy elájul a nagy meleg miatt,
ha már ilyen forró nyarunk van. Válasza pontokba szedve:

• Amennyire lehetséges kerülni kell a nagy melegben való tartózkodást, a tűző napsütésnek való kitettséget. Ez leginkább a kisgyerekeket és az idős embereket sodorhatja veszélybe, hívta fel a figyelmet.

• Ha mindenképpen ki kell menni, akkor érdemes a kánikulára felkészülni: viseljünk vékonyabb, szellősebb, világos színű ruhákat, hordjunk könnyű kalapot vagy egyéb fejfedőt, illetve vigyünk magunkkal folyadékot, és igyunk amennyi szükséges, hogy elkerüljük a kiszáradást.

• Ha rosszul lesz valaki, akkor azonnal árnyékba kell vinni, egy hűvösebb környezetbe. Ott elkezdhetjük lehűteni, mármint vízzel spricceljük, zsebkendővel vagy valamivel legyezzük. Az is fontos, hogyha zárt felsője van, akkor szabaddá tegyük a nyak környékét, hogy könnyebben jusson levegőhöz, illetve minél hidegebb (de azért nem jeges!) folyadékot itatunk vele.

• De ha mégis bekövetkezik az eszméletvesztés, vagyis valaki elájul, akkor árnyékos, hűvös helyen biztonsági pozícióba helyezzük, azonnal hívjuk az 112-őt, majd az ájult emberrel maradunk, felügyelve az állapotát, amíg megérkezik a segítség.De hogyan kell helyesen mentőt hívni?

Cristian Ursu kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabban mondjuk el, hogy

• hol vagyunk
• milyen helyzetben vagyunk és
• mennyire súlyos a segítségre szoruló állapota.


„Hiszen teljesen más, ha annyit mondnunk, hogy mellettünk egy ember fekszik a járdán, vagy ha pontosan leírjuk, hogy öntudatlan állapotban van, nincs légzés, és nincs pulzus sem” - hangsúlyozta az orvos.

A diszpécser az általunk adott pontos információkból pontosabban méri fel a helyzet súlyosságát, és hatékonyabban küldi a helyzetnek megfelelő sürgősségi alakulatot. Ugyanis nem minden mentő egyformán felszerelt, és nem egyforma személyzettel rendelkezik.

Miután beszámoltunk a helyzetről, bemutatkozunk. Fontos, hogy továbbra is a vonalba maradjunk, válaszolunk a diszpécser további kérdéseire, ha vannak, illetve ha olyan a helyzet, akkor utasításokat kaphatunk, hogy amíg a mentő (vagy egyéb vészhelyzeti alakulat) a helyszínre ér, mit tegyünk, illetve mit ne tegyünk, ami súlyosbíthatja a helyzetet, vagy a páciens állapotát. Szólnak majd ők, amikor letehetjük a telefont.

Természetesen csak sürgősségi helyzetben kell hívni az 112-őt, tehát nem más okokból.

Az újraélesztés több lépésből áll:

1. A első és legfontosabb a vészhelyzetben, hogy bizonyosodjunk meg a saját biztonságunkról. Ugyanis forgalmas, nem belátható úton minket is elüthetnek, tűzesetnél mi is megéghetünk, omladozó épületben beragadhatunk, zárt térben mérges gázszivárgásnál megfulladhatunk, és így tovább. És hiába a segítő szándék, a vakmerő hősködés csak súlyosbítja a helyzetet, hiszen egy áldozat helyett kettő lesz.

2. Ha mi biztonságban vagyunk, akkor a következő feladat ellenőrizni, hogy az illető eszméleténél van, vagy nincs. Ezt előbb határozott megszólítással indítjuk, ha nem érkezik válasz, akkor kissé megrázzuk. Amennyiben arra sem reagál, akkor megcsípjük a kulcscsont felett. Ha erre a fájdalomra sem érkezik válasz, akkor vélhetőleg eszméletlen. Abban az esetben, ha az illető válaszol, lélegzik akkor biztonsági pozícióba kell helyezni, mentőt hívni és megvárni a mentőalakulatot.

3. Ha nincs eszméleténél a személy, a legsürgősebb feladat, hogy segítségért kiáltunk, majd ellenőrizzük a légzését. Ezt úgy végezzük, hogy a pácienst egyenes felületen a hátára fektetve, a feje mellett oldalt letérdepelünk, az ember fejét úgynevezett hiperextenzióba helyezzük, amivel szabadabbá válnak a légutak, továbbá a száját is kinyitjuk. Így föléje hajolva 10 másodpercig a mellkas sülyedését-emelkedését nézzük, közben az arcunkon érezzük, a fülünkkel hallgatózva figyelünk, hogy van vagy nincs légzés. Ha van légzés, akkor biztonsági pozíció, mentőhívás.

Légzés ellenőrzéseLégzés ellenőrzése


4. Amint megállapítottuk, hogy a páciens eszméletlen és nincs légzése, akkor azonnal hívjuk az 112-őt és jelentjük, hogy vélhetően szívmegállásról van szó.

Az hatályban lévő újraélesztési protokoll szerint nem keresünk pulzust.

5. Ez után nekifoghatunk a külső szívmasszázsnak amelyet optimális esetben mesterséges lélegeztetéssel felváltva végezünk. Az úraélesztés technikáját George Voiculescu mentős mutatta be a helyszínen:

Bemérjük a szegycsont közepétBemérjük a szegycsont közepét


Oda helyezzük a tenyerünk csukló felőli részétOda helyezzük a tenyerünk csukló felőli részét


Ráhelyezzük és összekulcsoljuk a másik kezünketRáhelyezzük és összekulcsoljuk a másik kezünket


Majd egyenesre nyújtott karokkal, törzsünkből erőt kifejtve kb. 5-6 cm mélyre benyomjuk a mellkast (könyökből, ahogy a filmekben általában látjuk, ekkora nyomást nem tudunk kifejtetni!). Visszaengedjük, majd ismét nyomunk, és újra és újra 30-szor, a "Stayin' alive" ritmusára.

6) A szívmasszázs harmincadik nyomása után következhet a mesterséges lélegeztetés. Ugyancsak kinyitjuk a szájat, befogjuk az orrot, hiperextenzióba helyezzük a fejet és egy mély lélegzettel erőteljesen befújunk. Egymás után két ilyen szájból-szájba befújást végzünk, miközben figyeljük a mellkas emelkedését és ereszkedését. Ugyanis ha az emelkedés elmarad, akkor mégsem szabadok a légutak.

A mesterséges lélegeztetés után ismét szívmasszázst végzünk, majd így folytatjuk 30-2 arányban, addig, amíg meg nem érkezik a mentőalakulat, vagy a páciens fel nem éled (elkezd lélegezni, visszanyeri az öntudatát), vagy éppen ki nem merülünk.

Ha a mesterséges lélegeztetést különböző okok miatt nem akarjuk, vagy nem lehet végezni (fertőzésveszély, emberileg nem bírjuk, nem szabadok a légutak stb.), akkor folyamatosan végezzük a szívmasszázst, ideális esetben 120 nyomással percenként.

Ha az illető feléled, akkor
biztonsági pozícióba kell helyezni, és figyelni az állapotát. Ezt egy SMURD junior polós kisfiú mutatta be, hogyan:

Ennyire egyszerű és szakszerűEnnyire egyszerű és szakszerű


Kolozsváron nagy érdeklődés övezte az eseményt, több százan is részt vettek a programban. A helyszín szomszédságában pedig a dobiskola szolgáltatta a szívmasszázs ritmusát, a háttérben szomorúan, jezzesen szólt egy trombita.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS