2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit csinál egy mókuskereskedő? Fantáziagyakorlatok az országos képességvizsgák apropóján

Harbula Hajnalka 2019. július 01. 20:44, utolsó frissítés: 20:44

Te tudnál alkotni 5 olyan összetett szót, amelynek a mókus szó előtagja vagy utótagja legyen? A hetedikeseknek muszáj volt.


A mókuskereskedős szövegek úgy születtek, hogy a márciusi Nemzeti Szintfelmérőn a hetedikes diákok a következő tétellel találkoztak: Alkoss 5 olyan összetett szót, melynek a mókus szó előtagja vagy utótagja legyen! A feladat öt pontot ért. A javítókulcs helyes megoldásai (mókuskerék, mókusféle, szürkemókus, kismókus) között szerepelt a mókuskereskedő is. Rákerestünk, de nem találtunk a világhálón tartalmat a szó mögött. Innen eredeztethető az az ötlet, hogy mégiscsak meg kellene tölteni tartalommal ezt az új fogalmat. Valamint az a kísérlet, hogy nézzük meg, vajon hány, a mókuskereskedőhöz hasonló összetételt tudunk legyártani. A kísérletre a kolozsvári Talentum Református Iskolában került sor.

Íme a mókusok:


Könczei Eszter, Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium, x. osztály

A mókuscsempész berakta a szivárványmókust a mókusprésbe. És pfcsgcs… fröccsent a mókuslé. S nem maradt utána csak egy mókuspiercing. A csempész pedig mókusbugyit készített a halott mókus bundájából, és jó pénzért eladta egy mókusbunda-gyűjtőnek. A halott számára síremléket állítottak a mókustemetőben. A mókusklán meggyászolta a hősi halált halt családtagot, majd a mókuskeresztapa megfogadta, hogy bosszút fog állni elesett mókusharcosáért.


Másnap a mókuskeresztapa, zsebében a mókusbicskával, elindult hogy véget vessen a mókuscsempész mókuspréseléssel és mókusgrillezéssel eltöltött szánalmas életének. De nem jutott messzebb a sarkon lévő mókusbárnál (ott a legjobb, és a legolcsóbb a mókuskonyak). Napokig senki sem látta, eltűnt mókusnyomtalanul… Néhány nap múlva egy mókusmunkás megtalálta. De a mókuskeresztapa már nem élt. Sírt is a mókusözvegy, gyászolta, de hamar túllépett rajta (lelépett egy pénzes mókusüzletemberrel).

Később kiderült, hogy a mókuscsempész tudta, hogy az életére akarnak törni, ezért kénytelen volt gyilkolni. De néhány nap múlva elvitte a szívroham. Minden utána maradt holmiját (mókusdarálótól mókusmaradékokig) eltakarították. Így a mókusfamília megmaradt tagjai nyugodtan élhették le hátramaradt mókuséletüket.

Albert Boglárka, VII. osztály

Egy nap, amikor az iskola felé igyekeztem, mert már elég késő volt, észrevettem az üzletek sorai között egy újat. Kíváncsi lettem, vajon mit árulhatnak ott, mert ebbe az épületbe régebb mindig fura kereskedők jöttek, rengeteg kacattal és nagy árakkal.

Még jobban megszaporáztam a lépteimet, de már nem a suli miatt. Mikor odaértem a kirakat elé, nagyon elcsodálkoztam. Első látásra olyan volt, mintha az egész üzlet plüss állatokkal lenne tele. De ha jobban megnéztem, igazi mókusoktól nyüzsgött minden polc, a kirakat, és minden mókuson más és más jelmez vagy ruha volt. Volt ott űrhajó mókuspilótákkal, búvárok, turisták, amit az ember el tud képzelni. Miután egy kicsit magamhoz tértem a kábulatból, megnéztem az üzlet nevét. Elég fura neve volt. A mókuskereskedő pedig néha körbement, rászólt a rakoncátlan mókusokra, de amúgy csak olvasott.

A mókusváros gyönyörű volt. Mentek a mókusbuszok, voltak mókusparkok benne, mókusszökőkutak, és kutak, amelyekbe mókuspénzeket dobáltak a mókusgyerekek. Volt ott sok kicsi mókusház, majdnem mindenik mellett mókuskerék, amelyeket pár öreg mókus használt, mert már nem tudtak elmenni a mókussétányra. Azt nem is mondtam, hogy rengeteg féle mókus volt. Láttam fehérmókust, barnát, feketét, szürkét, repülőmókust, kicsit és nagyot is. Még nézelődtem egy kicsit, utána viszont odajött a mókuskereskedő, megkérdezte, mit szeretnék, ezért elköszöntem, és elrohantam a suli felé.

Bartha András, VI. osztály

A mókuskereskedők azzal foglalkoznak, hogy lakásokat, kajákat és bútorokat adjanak el a mókusoknak, vagyis a saját fajtájuknak. Ugyanúgy van medvekereskedő és nyúlkereskedő is. A mókusok pénzneme a KUS. A 2019-es árfolyam:
10 ekus = 1 dékus
10 dékus = 1 békus
10 békus = 1 akus
Körülbelül 2 akus = egy odú, és körülbelül még 5 békus a berendezés.
Vannak a mókusoknak házjegyeik, amik arra valók, hogy akinél van, azé az az odú, amit rajta rajzol. Ezt is a mókuskereskedő árulja.


Görög-Czintos Orsolya, VI. osztály

Nos, a Mókuskereskedő egy olyan Mókus, aki emberekkel kereskedik. Csapdát állít nekik, és ha fogott egyet, egy rágással megjelöli a fülét, és mehet az ószerre nyakbavalónak vagy prémnek.
De ami a legveszélyesebb benne: aranyosabb, mint egy kiscsibe, kiskutya és kiscica együttvéve.
Leírás: ez egy sima természetes mókus.
Színe: az orgonalilától a hupikéken át egészen a falfehérig bármilyen színben megtalálható. Avagy nem megtalálható, mert ha különböző színű, honnan tudjuk, hogy egy Mókuskereskedőt látunk, és nem egy szürkemókust, aki egy véletlen folytán befestékeződött.
Mérete: az elefánttól kezdve minden méretben megtalálható, vagy megtalálhatatlan. Mert lehet, hogy egy elefántot látunk kisminkelve, mókusnak álcázva.
De amúgy:
* hossza 0,5÷109359213467953678470059,
* farkhossza – kitudja,
* szélesség – ebbe egy normál narvál szélessége is beletartozik?
Tápláléka: emberfül, esetenként láb, köröm, orrhegy, esetleg kisujj darabkák. Azonkívül minden, ami ehető avagy nem ehető. Tehát minden.
Élőhelye: többnyire ezen a papíron, de amúgy kitudja?
Felfedezése: egy Belfitos kereskedő fedezte fel, habár az állat hamarabb fedezte fel őt, mint ő az állatot.
Utolsó jelentése: I. e. 3-ban láttak utoljára egy példányt, de ki tudja. Lehet, hogy a maga kisállata is egy, és arra vár, hogy, áááááááááááááááááááááááá!!!!!!!
ÉS AZUTÁN E SOROK ÍRÓJÁT NEM LÁTTÁK TÖBBÉ, MERT ELADTÁK RÓKAPRÉMNEK...
Ha valakire rátalál, az nem éri meg a holnaputánt!

Gregus-Fóris Balázs, VI. osztály

Mókuskereskedő? Lehet, valaki felfedezett egy régi szerzetestől való kódexet, és megfejtette, mi van oda írva, és így maradt fenn, mint a tengeri szerzetes vagy az onosz. De lehet, hogy egy kisbabának ez volt az első szava, és annyira tiszteletben tartották a szülei, még ha tudták is, hogy nem létezik a szó, hogy használni kezdték. Ez megtetszett valakinek, és összetett szóként hirdette. De azt, hogy hogyan kerülhetett bele a magyar nyelv és irodalom nemzeti szintfelmérő egyik feladatának megoldókulcsába, azt nem tudja senki. Szerintem, ha lenne is ilyen szó, akkor se jutna senkinek eszébe, hogy ezt írja. De az sincs kizárva, hogy szópárbajban veszítésre állt az illető, mert a mókussal kellett összetett szót mondjon, és így beetette a vetélytársát, hogy létezik ilyen szó. És abból a gyerekből tanár lett, és ő életében úgy hitte, van ez a szó. Vagy talán úgy jöhetett létre, hogy egy író kitalálta ezt a szót, és írt vele egy könyvet, csak a könyv csődöt mondott, és csak páran olvasták. És így maradt fenn ez a csodálatos szó. Vagy valaki poénból egy mókust beállított kereskedőnek, és másnap az emberek, akik látták, felrakták instára, hogy #mókuskereskedő. És vége. Mindenki megkajálta.

És mi van, ha valaki szerint létezik ez a szó? Lehet, egy őrült kereskedő talált egy mókust, és éppen akkor nem volt túl józan, és azt hitte, majd a mókusok egyszer átveszik a munkát az embertől, és kipróbálta, hogy el tudja-e vinni az üzletet a mókus. Mivel egy nap alatt befuccsolt a vállalat, elkezdte terjeszteni ezt a szóösszetételt, hogy mókuskereskedő.

De ha nem biztos a magyartanár, hogy ilyen szó van-e, akkor nem kell tovább szennyezni az emberek fejét ilyen összetett szavakkal. Mi lesz a következő szó? Egértűzoltó? Vagy vakondorvos? Mi jöhet még ezek után!

Gregus-Fóris Mátyás, VII. osztály

A mókuskereskedő általában mókusokkal kereskedik. A mókuskereskedő viszont nem egy helyes megnevezés, mert a mókusokkal való kereskedést nem egy ember végzi, hanem egy egész cég Magyarországon. Sajnos nálunk nincsenek ilyen cégek, ezért nincsen magyar megfelelőjű szó erre. Vegyünk is csak egy példát: létezik Kanadában egy cég, amelyik csakis mókusokat ad el, a nevük magyarra lefordítva a következő: Fizess, Vidd el, Mókus Comparing. Ennek a cégnek negyven alkalmazottja van. Mindenkinek megvan a saját feladata, összesen tíz ember foglalkozik azzal, hogy évente mindig beszerezzen harminc hím és harminc nőstény mókust, ezeket mindig a cégtől és minden civilizált civilizációtól harminc kilométerre lévő erdőből szállítják, hogy a mókusok biztosan teljesen egészségesek legyenek. A mókusok, akiket elhoznak, mindig egy évnél fiatalabbak. A cégnél még tíz ember dolgozik azon, hogy a már beszerzett mókusokat etessék, pároztassák, de főként arra kezdik nevelni a mókusokat, hogy teljes mértékben háziállatok legyenek. Mókustápot adnak nekik, és szűk helyre zárják be őket. Ezt a folyamatot sok mókus nem éli túl, ezért kell beszerezni újakat. A többi alkalmazott vagy az eladással, vagy a ketrecek takarításával dolgozik. Persze még dolgoztak emberek a reklámosztályon. Kevés ilyen cég van, mert nagyon drága a mókusokat fenntartani, ezért nagyon drágán adják el, és sok ember akkor már vesz egy kiskutyát sokkal olcsóbban. A címre visszatérve, egy mókuskereskedőnek nagyon nehéz dolga van, és ezért nagyon sokan hagyják ott a munkahelyüket. Ha nem találnak ki valamit a mókuskereskedő cégek, akkor egy olyan tíz éven belül minden ilyen cég el fog tűnni.

Segítsünk a mókuskereskedőkön!


Hankó-Nagy Huba Sámuel, VII. osztály

Nem mindegy a mókuskereskedő szó értelmezése, mert nem ugyanaz, amikor egy mókus kereskedőként dolgozik, vagy kereskedő mókusokat árul. Szerintem a második változat sokkal reálisabb, mert az ember nem nagyon látott olyan mókust, aki a boltja elé kirakná: 50%-os kedvezmény. Kivétel az Alvin és a mókusok, ott talán ez már előfordult, de nem nagyon hiszem. Visszatérve az előző szálra, rendben van, ha valaki mókusokat árul, de jön a kérdés: kik is a vásárlói? Ha valaki otthon akar tartani egy mókust, odamegy vásárolni, de gondolom, ez így fölösleges, hiszen általában a kisállat kereskedésben is megtalálható ez. Tehát a mókuskereskedők olyanok, mint a kisállatkereskedők, csak mókusokra fektettek hangsúlyt. Szerintem nem lehet jövedelmező a vállalkozásuk.

Kardos Botond, VI. osztály

A mókuskereskedők nem mókusokat adnak el, hanem a mókusoknak adnak el. A mókuskereskedők emberek vagy állatok. A mókusok lakta területekkel szomszédos országokban bevásárolnak (mogyoró, dió, mandula, narancs, citrom, avokádó stb.). Miután bevásároltak, átkelnek két hegységen, de mondom sorjában, először átkelnek a Koptató-hegyen, ami egy öreg röghegység, utána átkelnek a Citrom folyón, a Citrom folyóról azt kell tudni, hogy a vize nagyon hideg, annyira, hogy ha bunda nélkül mész be, eleinte olyan, mintha citromba haraptál volna. Utána át kell kelni a Bunda-hegyen, és már szinte ott vagy a mókusországok egyikében. Na, de térjünk vissza a mókuskereskedők egyik legkedveltebb útjára. A Bunda-hegyről leereszkedve át kell menjenek a Citrus és Avokádó tavakon, amiket a Citrom, Grapefruit, Mandula folyók táplálnak vízzel. Miután átkeltek a Citrus és Avokádó tavakon, bemennek a Mogyoróbokor rengetegbe, és ha átértek a Mogyoróbokor rengetegen, onnan mehetnek az Öt mókus országába: Mókországba, Mókföldre, Mókániába, Mogyoró-rágó földre és Szerecsendió országba. A kereskedők portékájától függ, hogy melyik mókusországba mennek. A mókusországok leginkább vett termékei: Mókország: mandula, szilva, barack; Mókföld: ananász, kesudió, alma; Mókánia: aszalmányok, dió, grapefruit; Mogyoró-rágó föld: mogyoró, mandula, eper; Szerecsendió ország: szerecsendió, kajszibarack, citrusfélék.

Megjegyzés: ne feledd, a mókuskereskedők igyekeznek mindig túladni a portékájukon. Ha tőlük akarsz vásárolni, akkor alkudj hosszasan.

Papp Kálmán, VII. osztály

A mókuskereskedő avval foglalkozik, hogy mókusokat kapjon el. De sokszor okosabbak a mókusok. De a mókuskereskedő néha okosabb, mint a mókus. Nézzünk egy példát. Vegyük például mondjuk Misi mókust. Itt a mókuskereskedő okosabb volt. A mókuskereskedő avval is foglalkozik, hogy híres mókusokat kapjon el, mint például az Alvin és a mókusok. Mindenesetre ne bízzunk bennük, ki tudja, lehet, hogy egy plüssmókust adott el neked. Ki tudja, lehet, hogy az a neve, hogy mókuskereskedő, de lehet, ez a hivatása.

Sikó Sámuel, VIII. osztály

A mókuskereskedő az állatkereskedő mesterségnek egy olyan ága, amely különböző mókusok eladásával foglalkozik. Valószínűleg olyan helyen keletkezett, ahol sok a mókus, mint például Észak-Amerika északi része, Oroszország fenyvesei és a Skandináv félsziget. A mókuskereskedőnek az élete függ a mókustól. Mókusbőrből, nagyon sok mókusbőrből, van a ruhája, mókusokat eszik és mókusokat ad el, hogy legyen pénze csapdákra, hogy mág több mókust foghasson. Vannak illegális mókuskereskedők is, majdnem az összes mókuskereskedő ilyen.Pozsár Bernát Gábriel, VI. osztály

A mókuskereskedőknek már nyilván a nevükből ki lehet találni az állásukat. Mókusokkal kereskednek! Persze ez cukin hangzik, meg minden, de ez a munka sokkal keményebb mint gondolnánk! Egyrészt ez az állás persze szigorúan illegális, hisen az ilyen cuki állatkákat ki szeretné RÁCS MÖGÉ DUGNI?! Hát a mókuskereskedők! No, de lássuk, mi is kell és mi is szükséges ehhez a munkáhz: elsősorban peresze szükség van szakértelemre és tudásra. Szükség van fejszére, ketrecre, alkalmanként és tölgyfánként láncfűrészre, kesztyűre, mogyoróra, erdőre, sokkolásra, gyújtásra, távcsőre, és poroltóra. Na, de most lássuk, hogy mi is az igazi nehézség ezzel az állással? Hát mókust fogni.

Először is a mókuskereskedőnk ki kell menjen egy erdőbe. Vagy parkba is kó, a lényeg, hogy ne lássanak meg a zsaruk. Itt szépen fogják a távcsövüket, és nekiállnak mókust találni. Ehhez szükséges egy távcső és egy függőágy. Miután a függőágyban lazsálva megpillantják a sikeres mókusalanyt, jöhet a cseles rész és az A-tervre: szépen fognak egy zsacskó mogyorót, lehetőleg Mogyi márkájút. Aztán ezt szépen ki kell szórni a mókus... fa alá. Innen szépen egy vonalban a földön végigszórjuk a Mogyit egészen a ketrecbe. Akkor a mókus szépen felszedi a Mogyikat és közben észre sem veszi, hogy besétált a ketreccsapdába. Ez csak az igen hülye mókusoknak válik be, azoknál, akiknek húsz alatt van az IQ-juk. De ha éppen egy ilyen mókust fognak ki, az szerencse. De ha nem, akkor jöhet a B-terv: Nos, ez már egy kicsit bonyolultabb. Elsősorban ugyanúgy meg kell találni a mókusalanyt. Utána a drága eszközünkkel ki kell vágni a fát. Ehhez általában fejsze is alkalmas. De a keményebb fáknál a láncfűrész az ideális. De még mielőtt megkezdjük, felmászunk a mókushoz és felteszünk neki egy fülhallgatót, és valami hangos zenét, mondjuk rockot elindítunk rajta. Így nem fog neki feltűnni a láncfűrész írtó zaja. És szépen észre sem fogja venni, hogy a fát kivágják alatta. Miután a fa kidőlt, meggyújtjuk és várunk, hogy a mókus elhagyja a kivágott fát. És ha ez nem okoz eredő- vagy parktüzet, akkor nyolc poroltó is elég lesz. Utána a sokkolóval a mókust megrázzák és hazaviszik. Ezt utána olcsón eladjuk, és lesz pénzünk.

És tökre megéri egy zacskó Mogyiért, nyolc poroltóért és a fél erdőért. De az is lehet, hogy a mókuskereskedők nem is dolgoznak, csak azért léteznek, hogy legyen egy szó amivel piszkálni a magyar nemzeti szitnfelmérőt megíró gyerekeket. Nos, ezt már sajnos sosem tudjuk meg.

Szőcs Dávid, VII. osztály

Mókusokért szaladgál éjjel, nappal, és ha fülön csípi vagy farkon fogja a kis rágcsálót, eladja egy vevőnek, aki van olyan sznob, hogy vegyen egy nem legális kereskedőtől egy ki tudja milyen veszett mókust egy erdő közepén, amikor tudod, hogy kitiltották a városból a veszett mókusai miatt. Na meg honnan tudod, hogy akit veszett mókusok harapdálnak meg egy erdő közepén, az nem-e egy pszichopata.

De hagyjuk ezt a témát. Amit te akarsz hallani, az valahogy így van: a mókuskereskedők a természetben élnek, és a városba nem akarnak bemenni az édi mókusaikkal, hogy elvegye a bevételt a többi szerencsétlentől, hogy neki egy fejedelmi vásárra édes kis betanított mókusokkal. Természetesen mind megértők, és olyan okosak és kedvesek, hogy mindjárt több pénzt akarsz nekik odaadni a jó kiszolgálásért. És honnan tudhatod, hogy nem épp egy igazi hírességgel van dolgod? Minden esetre a mókuskereskedők nagyon szép és jó munkát végeznek a társadalom javára.

Zágoni Dorottya, VII. osztály

Mókusok, akik emberekkel kereskednek. Nagyon veszélyesek. Miután kiismerték új zsákmányukat, megvetetik magukat egy emberrel, majd mikor kellően megismerték őket, eladják őket a milliomos mókusoknak, és mindezt úgy csinálják, hogy az ember, még a legokosabb sem veszi észre.

Gonosz fajtából való az ilyen. Gonosz, és nagyon veszélyes. Kemény tréning után lehet csak valakiből mókuskereskedő, mivel nagyon nehéz feladatuk van, fenn kell tartsák az emberben az érzetet, hogy ő uralja a mókust, és nem a mókus őt. Hiszen egy ember elég drága, és ha rájön a turpisságra, kénytelenek eltenni láb alól, nehogy összeomoljon az üzlet.

Zágoni Hanna, VII. osztály

A mókuskereskedő munkát sosem egyedül végzik. Sok nagy mókuskereskedő-cég létezik. A mókuskereskedő-cégeknél nagyon sok ember dolgozik. Először is vannak a mókusvadászok. Ezek szerzik meg a mókust az erdőből. Azért hívják őket vadászoknak, mert egy puskájuk van, ami fel van töltve mókusaltatóval. Miután a mókusvadászok beszedik a mókusokat, azok a mókusszalonba kerülnek. Itt csinálnak a vadmókusból házimókust. A mókusszalonban dolgoznak a legtöbben, hiszen ott van a legtöbb munka. Először megmosdatják őket és levágják a körmüket, ezután még meg is festik mókuskörömlakkal. Később meg a mókusszalon fodrászrészlegébe mennek, ahol minden mókusnak más frizurát csinálnak. Ha ez megvan, akkor a mókusöltöztetők felöltöztetik őket. Ezután már csak a finom mókusparfüm van hátra. Mikor a mókusszalonnál végeztek, akkor már mehetnek a mókusplázába, ahol minden ember megtalálhatja azt a mókust, amelyik neki a legjobban tetszik.

Nyitókép: slate.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS