2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Anyákat gyermeküktől elválasztó és betápszerező szülészetek országa vagyunk

B. D. T. B. D. T. 2019. június 26. 14:49, utolsó frissítés: 14:54

Európában nálunk a legmagasabb a csecsemőhalandóság, és csak 16%-os a szoptatási arány. Miért lenne fontos az aranyóra, vagyis hogy engedjék a csecsemőket anyjuk meztelen mellkasán pihenni?


A szülés utáni aranyóra és a gyermekbarát kórház minősítés törvénybe foglalását kéri már 11 ezer aláíró egy május végén indított petícióban. Az aláírásgyűjtést a bukaresti ProMama Egyesület kezdeményezte, amely már hét éve küzd a szoptatásbarát és anya-gyermek barát kórházi ellátási gyakorlatok hazai meghonosításáért.

Disclaimer. Úgy gondolom, és a cikkben szereplő nemzetközi ajánlások is úgy fogalmaznak, hogy a szoptatás a legmegfelelőbb és legoptimálisabb táplálási-gondozási mód, amiben egy gyermeket részesíthetünk. Nyilván, ez nem azt jelenti, hogy ez az egyedüli megfelelő mód: van, amikor egészségügyi okok miatt kell más megoldáshoz folyamodni, van, amikor az anya döntése nyomán. Minden anyának joga van eldönteni, hogy akar-e szoptatni vagy sem, és meddig akarja ezt tenni. Ha meghozta ezt a döntést, senkinek nem tisztje emiatt őt kérdőre vonni. Rendelkezik saját teste fölött, ő dönt, mint ahogy arról is, ki akar-e hordani egy magzatot, hogyan szeretne szülni, kiket szeretne eközben maga mellett tudni. Ám egy döntés megalapozásához helyes információkra, megvalósításához pedig megfelelő körülményekre és külső támogatásra, bátorításra van szükség.

Jelen pillanatban tény, hogy a körülmények nem azoknak kedveznek, akik úgy döntenek: szoptatni szeretnének. Hiányos a tájékozottság mind a közvélemény, mind az érintett anyák, mind az egészségügyi személyzet körében; hiányoznak a szoptatásbarát gyakorlatok; nehezen hozzáférhető a szakmai segítség. Számos tévhit él a köztudatban a szoptatással kapcsolatban, ami elbátortalanítja az anyákat akár abban is, hogy segítséget kérjenek. Az X generáció és a baby boomerek generációja egyaránt úgy nőtt fel, hogy nem nagyon látott maga körül szoptató anyákat; minden családban egyentörténetté vált, hogy "anyám sem tudott szoptatni, nekem sem volt elég a tejem", mintha 50-60 év alatt egy csapásra kiveszett volna az emberiségből a szoptatás képessége. Hogy miért alakult ez így, annak hosszú története van, és a nők munkavállalásának általánossá válása csak az egyik legújabbkori tényező. Tény, amit magam sem tudtam a szoptatás mellett döntő anyaként, hogy a szoptatás egy tanulási folyamat mind az anya, mind a gyermek részéről. Igen, van olyan is, akinek egyből megy minden, mint a karikacsapás, de a legtöbben megküzdünk érte. És segítség, a sokszor hetekig vagy hónapokig tartó kínlódás során kapott külső támogatás nélkül nem menne, nem ment volna.

Gyakorló szoptató anyaként mindenképp fontosnak tartom a nők döntési szabadságának szempontjából is, hogy a legszélesebb tudományos konszenzus övezte, leginkább korszerű információk és jó gyakorlatok olyan valóban élet-halál kérdésekről, mint a terhesség, szülés, születés, anyaság, szoptatás, gyermeknevelés, minél többünkhöz eljussanak. Hogy valóban megalapozottan tudjunk, tudjanak dönteni. Ezúton is köszönöm mindazoknak a támogatását, akik idejüket, türelmüket, szakértelmüket megosztották velem, és akik nélkül nem sikerült volna leküzdeni a kezdeti nehézségeket.


A következő bekezdéseket csak olyan olvasóknak ajánlom, akik vagy érintettek (pl. gyermeket szeretnének vállalni a jövőben, esetleg már szülők, nagyszülők) és/vagy nyitottak egy tudományosan megalapozott, ugyanakkor emberközeli és empatikus megközelítés iránt az egészségügyben is. Akit zavar, taszít vagy csak egyszerűen untat a szoptatás mint téma, esetleg rosszul lesz egy meztelen mellbimbó vagy magzatmázas csecsemő látványától, inkább lapozzon. Ősanyázók, "tápszerrel-csirkepaprikással etettek, mégis felnőttem" jellegű anekdotikus érveléssel operálók, a szoptatásnak már csak az említésétől is rögtön passzív-agresszívvé váló, annak fontosságát és a szoptatásért sokszor emberfeletti küzdelmet vívó anyák eredményeit lekicsinylő és érvényteleníteni akaró megmondóemberek kíméljenek.

Mi az az aranyóra?

Aranyórának nevezik az újszülött és anyja zavartalan és közvetlen bőrkontaktusát lehetővé tévő, kórházi szülések esetében már a nemzetközi ajánlások szerint is elengedhetetlenül fontos, jó gyakorlatot, amely kulcsszereppel bír a szoptatás és az anya-gyermek egymásrahangolódás megalapozásában. (Otthonszülés esetében nyilván eleve adottak erre a feltételek.)Románul "mágikus órának" (Ora Magica) nevezik, és van benne valóban valami mágikus, ahogyan a következő videóban is látható: a pici újszülött, akin még a magzatmáz is rajta van (hiszen szülés után épp csak megtörölgették, máris odaadták édesanyjának), megnyugszik és nem sír, de nem is alszik, hanem aktívan keresi az emlőt, és addig kúszik, amíg "odatornássza" magát a mellbimbóhoz.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint amennyiben az éppen megszületett gyermek egészséges, azonnal meztelenül az édesanyja ugyancsak meztelen mellkasára kell helyezni, és legalább egyórás zavartalan együttlétet kell számukra biztosítani. Ezalatt az újszülött ösztönösen megkeresi édesanyja emlőjét, és rákapcsolódva megkapja azt a pár csepp kolosztrumot (előtejet), amely az első immunizációt is jelenti számára.

A tápanyagokban és antitestekben rendkívül gazdag előtej az első pár napban a legmegfelelőbb táplálék a gyűszűnyi gyomrú újszülöttnek. A szoptatás megkezdése közvetlenül szülés után csökkenti a fertőzések, betegségek és gyermekhalandóság kockázatát; a baba gyorsan megnyugszik édesanyja mellkasán, szívverése, vércukorszintje, légzése hamar normalizálódik; a szopási reflex ilyenkor nagyon erős, a közvetlenül szülés után anyjuk mellére került csecsemőknek (és anyjuknak) valószínűbb, hogy később sem lesz problémájuk a helyes szopási technikával; az anya szempontjából kulcsfontosságú a tejtermelés beindulásában, sőt a placenta távozását is megkönnyíti.

Még császáros szülések után is javallott az azonnali bőrkontaktus: az anya számára stresszoldó hatású, segít pozitív élményként megélni szülését. Az aranyóra csökkenti a szülés utáni depresszió, valamint a gyermekelhagyás kockázatát; az ezt megélő anyák szervezetében nagy mennyiségű természetes oxitocin termelődik, amelynek hatására könnyebben ráhangolódnak gyermekükre, hamarabb ráérezhetnek szükségleteire, ösztönösen jobban figyelnek a csecsemő jelzéseire.

Mégis, világszerte csupán az újszülött kisbabák kétötödét szoptathatja meg édesanyjuk életük első órájában.

Ennek oka elsősorban az elavult, merev és elidegenítő kórházi protokollokban (illetve a szoptatással kapcsolatos ismeretek, információk, tapasztalatok sajnos általánosnak mondható hiányában) keresendő.

Románia kórházainak nagy részében is általános gyakorlat az újszülöttek elválasztása az anyáktól, a cumisüvegből etetés, valamint a szoptatás egyszerű etetésként való felfogásának szellemében az elavult, káros gyakorlatok alkalmazása (pl. időre való etetés, háromóránkénti szoptatás, a szoptatás időtartamának drasztikus korlátozása).

>> A petíció szövege románul: Lege pentru "Ora Magica" si "Spital Prieten al Copilului" in maternitatile din Romania >>

A WHO Tíz lépés a sikeres szoptatás érdekében címmel kiadott, 2018-ban frissített ajánlásában a következő jó gyakorlatok alkalmazását javasolja a kórházaknak:

A sikeres szoptatáshoz vezető 10 lépés (forrás: a WHO angol nyelvű oldala és ez a román adaptáció)

1a. Alkalmazzák teljes mértékben az Anyatej-pótlékok Nemzetközi Marketingszabályait és a vonatkozó WHO-ajánlásokat (azaz ne reklámozzák a kórházban a tápszeres táplálást és a cumisüvegeket, hanem segítsék az anyákat a szoptatásban).
1b. A kórház rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal és a szülőkkel.
1c. Dolgozzanak ki folyamatos megfigyelési és adatkezelési rendszereket.

2. Biztosítsák, hogy minden egészségügyi dolgozónak megfelelő tudása, kompetenciái és képességei legyenek a szoptatás támogatásához.

3. Beszélgessenek valamennyi várandós nővel és azok családjaival a szoptatás fontosságáról és menedzsmentjéről.

4. Tegyék lehetővé a szülés utáni azonnali és háborítatlan bőrkontaktust az anya és gyermeke között, és támogassák az anyákat a szoptatás minél korábbi elkezdésében.

5. Támogassák az anyákat a szoptatás elkezdésében és folytatásában, és a szoptatás során bárki esetében gyakran előforduló nehézségek leküzdésében.

6. A csecsemő ne kapjon az anyatejen kívül más ételt vagy italt, amennyiben az orvosi szempontból nem indokolt.

7. Legyen általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése (rooming-in) a nap 24 órájában.

8. Támogassák az anyákat, hogy felismerjék és válaszoljanak a csecsemőjük szopási igényére.

9. Ismertessék az anyákkal a cumisüveg és cumi használatának kockázatait.

10. Biztosítsák, hogy a családoknak a kórházból való távozásuk után is hozzáférésük legyen a folyamatos támogatáshoz és gondoskodáshoz.

A WHO bababarát kórház-kezdeményezésének frissített, 2018-as alkalmazási útmutatója itt érhető el.

Miért fontos mindez?

Az országban nagyon kicsi - egyes források szerint 13%, mások szerint 20%, a WHO és UNICEF adatai szerint 16% - az aránya a baba születése utáni első hat hónapban kizárólagosan szoptató anyáknak, pedig nemzetközi adatok mutatják, hogy az anyák 98%-a képes lenne sikeresen szoptatni csecsemőjét, amennyiben megfelelő támogatást kap ehhez. A csecsemőt sok esetben elválasztják az anyjától, tápszerrel etetik, ily módon a sikeres szoptatást szabotálják - hívják fel a figyelmet a petíció aláírói.

A most született romániai gyerekeknek lesz a legalacsonyabb szintű humán tőkéjük 18 éves korukra Európában a rossz oktatási rendszer és hiányos egészségügyi szolgáltatások miatt - hivatkoznak a petíció szerzői a Világbank tavalyi jelentésére. A WHO, az UNICEF és más nemzetközi szervezetek a negatív romániai statisztikákat többek között a romániai szülészeteken uralkodó, nem megfelelő és elavult protokollokkal, valamint a terhes- és kismamagondozás és -oktatás hiányával magyarázzák.

Egészségügyi szempontból nagyon fontos, hogy hogyan indul a kisbaba élete: kutatók kimutatták, hogy ennek kihatása van az egész életére. Több ezer kisbaba élete lehetne jobb, sőt mi több, életeket menthet, ha az aranyóra nagyon egyszerű procedúráját bevezetnék a romániai kórházakba: a WHO által idézett kutatások szerint hosszú távon a csecsemőkori mortalitás akár 22%-kal is csökkent azokban az országokban, ahol ezt már alkalmazzák - emelik ki a petícióban. Romániában márpedig a legnagyobb az újszülött-halandósági ráta egész Európában. 2017-es adatok szerint 1000 élve születésre 7,2 elhalálozás jutott.

Romániában a szülés utáni aranyóra az esetek többségében vagy teljesen elmarad, vagy megszakítják anya és gyermeke együttlétét, illetve késleltetik a rutinprocedúrák miatt (súly- és hosszmérés stb.), annak ellenére, hogy rövid és hosszú távon az igazi aranyóra mind az anya, mind a gyermek számára jelentős jótékony hatással bír. Egy problémamentes szülés után minden szükséges orvosi procedúra elvégezhető úgy is, hogy közben a baba az anya mellkasára van helyezve - érvelnek a kezdeményezők.

Az aranyóra gyakorlatát Romániában 2012-ben mutatták be hivatalosan a ProMAMA lobbijának köszönhetően, amerikai szakértők részvételével, és azóta is rendszeresen szerveznek tájékoztatókat szülőknek, egészségügyi dolgozóknak, állami intézmények munkatársainak. Emellett lobbiznak a kórházakban történő meghonosítás érdekében, ezzel kapcsolatos vitákon vesznek részt, és javaslatokat nyújtottak be az egészségügyi minisztériumba ennek kapcsán.

Nemrég az egyesület konferenciát szervezett Bukarestben, ahol bejelentették a MAgia MAternitatii (A szülészet mágiája) című projekt elindítását. Ennek célja a romániai szülészeteken dívó protokollok korszerűsítése.

A projekt kezdeményezői többek között arra is rámutatnak, Romániában a szülés nagy mértékben medikalizált, Bukarestben például elérte a 80-85%-ot a császármetszések aránya; nagyon sok anya traumatikus tapasztalatokat szerez szülés előtt, közben és után, gyermekeik pedig nem részesülhetnek az egészséges életkezdet lehetőségében. Ez nem egy normális helyzet, és ezen változtatnunk kell - szögezik le.

Ezért az egyesület a projekt keretében felvilágosítást tart szülőknek, és szorgalmazzák a korszerű kórházi protokollok meghonosítását, mint amilyen az aranyóra, az igény szerinti és hosszan tartó szoptatás támogatása, a válaszkész nevelés, a hordozás. Ehhez várják a romániai orvosok és szakértők, intézmények, szervezetek, döntéshozók, kórházak vezetőségei és munkaközösségei, valamint a média támogatását. Az anyákat (vagy éppen apákat, családokat, nagyszülőket) pedig arra kérik, meséljenek: osszák meg szüléssel, szoptatással kapcsolatos tapasztalataikat, történeteiket, nehézségeiket, mert mindezeknek hatása van, akár negatívak, akár pozitívak. Változtatásra ösztönöznek, cselekvésre motiválnak, inspirálnak.

Extrém módon fontos a gyermek és a leendő felnőtt egészsége szempontjából is az a mód, ahogyan megszületik, a születése utáni első napok, valamint az, hogy szoptatják és hordozzák-e gyerekkorában - nyilatkozta Marta Muresan gyermekorvos, 30 éves tapasztalattal rendelkező neonatológus, az első romániai IBCLC laktációs tanácsadó. Meghívom az összes szakértőt, intézményt és mindazokat, akik a jövő generációit egészségesebbnek szeretnék tudni, hogy csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz, és alkalmazza ezeket a jó gyakorlatokat - tette hozzá.Az évek óta tartó lobbinak végül eredménye lett, mivel az egyik parlamenti képviselő, a PNL-s Ovidiu Alexandru Raetchi törvénytervezetet nyújtott be, amely bevezetné Romániában a gyermekbarát kórház minősítést. A szülészeteknek ez a minősítése már régóta működik a legtöbb európai országban, ahol sokkal kisebb a csecsemőhalandóság, mint Romániában, és a gyermekek egészsége terén is sokkal jobban állnak.

A gyermekbarát minősítéshez sok lépés megtétele szükséges, és valóban vannak egyes lépések ezek közt, amelyek idő- és pénzigényes befektetéseket követelnek meg. A terv azonban az, hogy tíz éven belül a szülészetek 90%-a gyermekbarát legyen.

Az aranyóra bevezetése egy kötelező és nagyon fontos lépés ebben a folyamatban, ugyanakkor egyáltalán nem kerül nagy erőfeszítésbe, hogy meghonosítsák. Ezért a ProMAMA javaslatára a törvénytervezetbe az is bekerült, hogy az aranyórát első intézkedésként minden szülészeten bevezessék Romániában akár már 1-2 éven belül, függetlenül a gyermekbarát minősítés többi lépésének bevezetésétől - áll a petícióban.Aki egyetért a gyermekbarát kórház minősítés és az aranyóra romániai bevezetésével, és támogatja az erre vonatkozó törvénytervezet elfogadását, írja alá a petíciót - kérik a kezdeményezők.

Közösségek, hasznos linkek

Magyar nyelven a több mint 45 ezer tagot számláló Szoptatási tanácsadás - kérdezz felelek csoport szakértői gárdája végez hiánypótló és minden elismerést megérdemlő önkéntes munkát: naponta több tucat posztra, kérdésre, aggodalomra, történetre reagálnak, válaszolnak, útba igazítanak. Egy igazi közösségről van szó, ahol a kezdő szoptató anyáknak nemcsak a szakértők, hanem tapasztaltabb társaik is segítenek információk, példák, technikák megosztásával.

Erdélyben a több mint 1800 tagot számláló Védem. Szoptatom - szoptatást támogató csoport Marosvásárhelyen a legnagyobb ilyen közösség.

Számos szoptatást segítő szakmai szervezet és projekt működik már Romániában is, román nyelven: pl. A szoptatás ábécéje; az Alapteaza! közösség (akik valójában egy temesvári szoptatástámogató egyesület Facebook-oldalából nőtték ki magukat), egy bukaresti laktációs klinika; az Alapteaza, Romania közösség). Ebben a cikkben összegyűjtötték az országban működő IBCLC-laktációs szaktanácsadók listáját; a Romániai Laktációs Tanácsadók Egyesületének pedig ez a Facebook-oldala.

A címoldali illusztráció alapjául szolgáló fotó forrása: https://www.facebook.com/promama.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS