2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Mátyás királyhoz vezető út csupa fordulat: társasjátékot teszteltünk

G. L. 2019. május 07. 18:31, utolsó frissítés: 2019. május 08. 10:17

Nem egyszerűn csak egy társas a Korzó játéka, hanem inkább ismeretterjesztő társasjáték.


Elég merész vállalkozás manapság kitalálni/fejleszteni egy társasjátékot. Ezt még annak ellenére is így gondolom, hogy alapvetően a társasjátékok idejét éljük, amikor tényleg összeülnek az emberek játszani egy hétvégi délutánon. Ezzel együtt természetesen a verseny is minden korábbinál nagyobb az emberek kegyeiért, a piacot gyakorlatilag elárasztják a különbnél-különb társasjátékok, amelyekkel elég nehéz versenybe szállni. A Korzó Egyesület mégis belevágott, s alapvetően nem jött ki rosszul belőle.

Valószínűleg a legtöbbet hozták ki, amit egy egyszerű dobókockás, lépegetős játékból ki lehet.


Emlékszem gyerekkoromban volt egy János Vitéz történetét feldolgozó társasom, amiről alapvetően csupa pozitív emlékem van, pedig így visszagondolva pofonegyszerű volt, néhány következő körben kimaradsz, esetleg lépjél előre vagy vissza 3-4-5 mezőt. A legsúlyosabb büntetésre még ma is emlékszem, amikor János Vitéz szembesül azzal, hogy Iluska meghalt, akkor elölről kellett kezdeni az egész játékot. Az a játék így visszagondolva feleannyira sem volt kreatív, mint az Útban a királyhoz, mégis nagyon élveztem gyerekként.Azóta viszont eltelt néhány év, túl vagyok már rengeteg társason, a Trónok harca túlkomplikált táblajátékától kezdve egészen a pofonegyszerű szabályok szerint működő, mégis roppant szórakoztató Fedőnevekig. A legutóbb, ha jól emlékszem a Village nevű társast próbáltam, és igyekeztem a dinasztiámmal minél mélyebb nyomokat hagyni a település nagykönyvében. Ezekhez képest a Mátyásos mindenképp egyszerűbb, minimális stratégiai tervezésre van lehetőség benne, inkább a szerencsén múlik a győzelem, mint az ehhez hasonló társasjátékokban általában. Az Útban a királyhoz legalább eközben vicces és tanulságos, és ha olyan módban játszunk, akkor igazán fordulatos is.


Az egész lényege, hogy eljussunk Mátyás királyhoz

egy általunk meghatározott úton. Ez mindenképp változatosabbá teszi a folyamatot, mert nincs egy előre meghatározott pálya, hiszen azt magunknak kell kirakni a játék kezdetén. Minden játékos (2-től 6 személyig) választ magának egy karaktert, akivel teljesíteni szeretné a pályát, majd eldöntik, hogy milyen nehézségi fokozatban szeretnék játszani, mert a normál szintnél lehet könnyebben (lényegében a hőskártyák nélküli változat, inkább kicsiknek gondoljuk ideálisnak) és nehezebb (amikor a dobott pontok mellett a hőskártyák védekező és támadó értékei is számítanak, ez inkább felnőtteknek és tapasztaltabb gyerek játékosoknak ajánlott) is, a párbajok folyamata és a káoszkártyák felhasználása szerint. Majd a szabályoknak megfelelően dobunk, és lépünk.

Mi építjük az utat is, amit be kell járjunk. Mi építjük az utat is, amit be kell járjunk.

A célA cél


A játékmenetnek két (opcionálisan három) sarkalatos pontja van, az említett párbajok mellett, amikor a két karakter méri össze erejét és szerencséjét, illetve amikor Mátyás király parancsai alakíthatják jelentősen a játékmenetet, ha úgynevezett különleges mezőre lépünk. A káoszkártyák használata a harmadik fontos játékalakító tényező, azonban azok használata nem kötelező, még a játékba kerülésükkel is elég megengedő a szabály. Az alapszabály szerint akkor húzunk egyet, ha dupla 6-ot dobunk, de mi ezt például túl ritkának éreztük, és minden dupla esetén felfordítottunk egy káoszkártyát, hogy változatosabb legyen a játék. Ilyen káoszkártyán lévő utasítás lehet, hogy mindenki adja át a szomszédjának a választott hőskártyáit és bábuját, vagy éppenséggel az, hogy cseréljen helyet a cél a rajttal (ami ugye azért lehetséges, mert nem egy előre meghatározott pályán játszunk). Lehet, hogy leírva bonyolultnak tűnik, de tényleg nem nehéz, egy-két próba után könnyen bele lehet jönni.

A játékmenet ilyen szintű változtathatósága azzal is együtt jár, hogy valószínűleg kevésbé alakulnak standard, bevett folyamatok. Az emlegettet gyerekkori társasomban például tudtuk, ha sikerül elkerülni a szembesülést Iluska halálával, akkor valószínűleg már nem sok baj történhet. A Mátyásos társas egyik nagy erénye, hogy az utolsó pillanatig nincs lefutott játék, elég annyi hozzá, ha a káoszkártyák közül felfordítunk egy olyat, hogy változzon meg a játékmenet iránya. Hiába vezettünk, mert rögtön tök utolsók leszünk. Ez azzal is együtt jár, hogy igen magas a társas újrajátszhatósága, ami nem egy elhanyagolható szempont.

Mátyás király parancsaMátyás király parancsa


Ezen kívül van néhány olyan tényező, ami szorosan nem kapcsolódik a játékmenethez, de mindenképp érdemes kiemelni, mert növelheti a játékkal való elégedettséget. Az Útban a királyhoz ugyanis

nem egyszerűen csak egy társasjáték, hanem ismeretterjesztő társasjáték,

amiben amellett, hogy hányat kell előrelépni, az is fontos, hogy tudjuk, ki az a Galeotto Marzio, aki olyan jó híreket súgott neked, amivel előre léphettél. Ő egyébként Mátyás egyik történetírója volt. Az is jó pont részünkről, hogy egyáltalán nem sztereotipikus az a tíz hős, akik közül választani lehet. Nem csak jólfésült és kigyúrt férfiak a hősök, akik minden háborút megnyernek, hanem ott van például Janus Pannonius vagy az Igazmondó Juhász is, sőt a lányoknak is kedveznek, akik simán választhatják a Burkus Királykisasszonyt, esetleg Szilágyi Erzsébetet. A kigyúrt hadvezérek kedvelőinek meg ott van Kinizsi Pál. Az élményt pedig Hatházi Rebeka rajzai teszik teljessé.

Hatházi Rebeka készítette a játék grafikájátHatházi Rebeka készítette a játék grafikájátAz Útban a királyhoz társason persze érződik, hogy első próbálkozás. Vannak olyan helyzetek, amire nem kaptunk választ, például ha egyszerre kellene káoszkártyát húzni, felfordítani egyet Mátyás király parancsai közül vagy párbajozni, akkor melyiket kell előbb megejteni. Erre viszont lehet belső szabályt kialakítani. Szintén gyengíti a játékélményt, hogy a hosszan elhúzódó párbaj esetenként unalmas lehet azoknak, akik épp nem érintettek, mert nem kell közben valami stratégián gondolkodniuk.

A Mátyásos társas valószínűleg a gyerekek kedvence lesz,

így elsősorban nekik is ajánljuk, és így talán nem vetődik fel az a helyzet, hogy lehet többen ismerik Daenerys Targaryent, mint Mátyás királyt és korát. A játék készítői 4 éves kortól ajánlják, szerintünk talán az egy picit korai, de hat évesen már simán tudják a könnyített változatot játszani. Felső korhatár hivatalosan nincs, és mi is nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a felnőtteknek is, de ne számítsanak nagy logikai stratégiázásra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS