2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs több álldogálás: várótermet építenek a magyar főkonzulátuson

kérdezett: Novák Lajos 2004. október 27. 12:50, utolsó frissítés: 12:39

Fehéredik a fekete munka, és bár nagyon sok a vízum-igénylő, addig tartanak naponta nyitva, míg szükséges. A munkavállalói vízum megszerzéséhez szükséges papírokról is tájékoztatott Cseh Áron kolozsvári főkonzul.


A főkonzulátus egyik munkaköre a vízum-kiadás: milyen fajta vízum-megkeresésekkel fordulnak önökhöz?

Cseh Áron: a főkonzulátus mindig jelentős számú vízumot bocsátott ki, folyamatos növekedés tapasztalható az elmúlt években. Nagy változás volt a tavaly, 2003 októberében: egy új vízum-rendészeti szabály lépett életbe kétoldalú megállapodás alapján. Ez azt jelenti, hogy Romániában illetve Magyarországon mindkét ország polgárai fél éven belül 3 hónapot tartózkodhatnak vízum nélkül, turistaként.


Minket olyan szempontból érintett ez a rendelet, hogy megsokszorozódott a kibocsátott vízumok száma, hiszen szemmel láthatóan fehéredik a fekete munka. Eddig a törvénytelen, de népszerű gyakorlat az volt, hogy a munkavállalók havonta átlépték a határt és így folyamatosan, egész évben Magyarországon dolgozhattak.

Most ez a lehetőség megszűnt, és ezért legalizálódik a munkavállalás. Mindenki igyekszik beszerezni a munkavállalási vízumot. Tavaly mintegy 22 000 vízumot bocsátottunk ki, idén szeptemberben már 24 000-nél tartottunk. Év végére mintegy 30 000 vízum kibocsátására számítunk. Ez egy 30%-os növekedés a tavalyi évhez képest – összehasonlításképp ‘97-ben, megnyílásának évében összesen 7 000 vízumot bocsátott ki a főkonzulátus.


Ezek mind munkavállalói vízumok?

– A vízumok 80%-a munkavállalási vízum, a maradék 20%-ba tartoznak a tanulmányi vízumok, a jövedelemszerző cégvízumok, egészségügyi vízumok meg egyéb típusú tartózkodási vízumok.


Milyen típusú munkavállalók keresik meg önöket elsősorban?

– A főkonzulátus ügyfélkörének nagy részét a mezőgazdasági és építőipari segédmunkások teszik ki. Emellett természetesen minden szakmára jelentkeznek erdélyi munkavállalók.


Milyen bürokráciát feltételez egy ilyen munkavállalói vízum megszerzése?

– Ez elég sok papír beszerzését igényli: a vízumkérelem beadásához egy magyarországi munkaügyi központ által kibocsátott munkavállalási engedéllyel, egy munkaszerződéssel, egy lakhatási igazolással illetve a lakás tulajdoni lapjának másolatával, 50 euróval és 2 fényképpel kell jelentkezni.Mi a kérelmet bevesszük, és továbbítjuk a magyar Belügyminisztérium bevándorlási és állampolgársági hivatalának. Ők elbírálják a vízumkérelmet – ez azt jelenti, hogy 3-6 hét közti várakozás után az ügyfeleknek újból el kell jönniük a főkonzulátusra, miután megérdeklődték, megérkezett-e vízumukra az engedély.


Egy nap általában hány ügyfél keresi fel önöket?

– Ez nagyon változó. A 2003-as rendelet hatályba lépése után soha nem látott tömeg lepte el főkonzulátusunkat. Ez akár 600 ügyfelet is jelentett naponta. Azóta ez a szám csökkent, de még mindig 150-250 fő keres fel minket minden nap.

Ez ugyan jelentősen megterheli a főkonzulátust, de senkit nem küldünk el: mindenkinek még aznap bevesszük a vízumkérelmét. Bár elvileg kilenctől tizenkettőig van ügyfélfogadásunk, 12 óra után sem küldünk el senkit.


Milyen problémákat lát az űrlapok kitöltésénél? A különböző okmányokat mennyire tudják csatolni, ismerik-e az ügyfelek, hogy pontosan milyen papírok szükségesek?

– Mi telefonon világosítjuk fel az érdeklődőket, az ügyfélváró teremben pedig ki van függesztve a tájékoztató. A vízum-kérdőív egy kitöltött példánya is megtekinthető ott. A kérdőív kitöltése valóban sokaknak okoz problémát, de munkatársaink az ügyfelek rendelkezésére állnak. A vízumkérelmek beszerzése egyébként a munkaadó feladata, nem pedig a munkavállalóé.A vízum-hosszabbítás itt történik?

– Vízum-hosszabbítás nincsen, új vízum igénylését lehet nálunk beadni. Szeretnék figyelmeztetni minden munkavállalót, hogy kövessék figyelemmel, mikor jár le a vízumuk, hogy időben beadhassák a következő évre szóló vízumkérelmet. És számítani kell 3-6 hetes várakozási időszakra is.


Reggel olyan sokan várakoztak, hogy külön listát készítettek, a várakozók sorszámának feltüntetésével. Tegnap este már csak a 78-as sorszámot lehetett igényelni... Hogyan lehetne változtatni ezen?

– A főkonzulátus nagy bővítés előtt áll: a földszinti, 3 000 négyzetméteres egykori bolthelységet most újítjuk fel. Ez egy Schengen-EU konform váróterem lesz, így januártól az ügyfeleket kulturált körülmények közt tudjuk fogadni. Az említett feliratkozás-listakészítés az ügyfelek saját kezdeményezése – egyébként tervezzük egy sorszám-osztó automata beszerelését is az új váróhelyiségbe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS