2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megtudtunk mindent, amit a pápalátogatásról eddig tudni lehet

Vass Csaba Vass Csaba 2019. február 27. 15:39, utolsó frissítés: 2019. február 28. 10:07

A közelgő pápalátogatás kapcsán szerveztek sajtótájékoztatót Kolozsváron, ahol elsősorban a gyakorlati tudnivalókról esett szó. Regisztrálni biztosan kell majd.


A sajtótájékoztatón részt vett Exc. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, Ft. dr. Oláh Zoltán kanonok, teológiai tanár, Bodó Márta szerkesztő, irodalomkritikus, valamint Ft. Veres Stelian plébános, a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság tagjai.

A sajtótájékoztató magyarul és románul zajlott. Bemutatásra került az új banner is, amely a csíksomlyói pápalátogatásra készült és amelyen a pápalátogatás hivatalos romániai logója mellett két oldalt fel van tüntetve a négy erdélyi római katolikus egyházmegye (gyulafehérvári, nagyváradi, szatmári és temesvári) címere is.

A sajtótájékoztató elején Bodó Márta elmondta, hogy a pápalátogatásig három-négy hetente terveznek hasonló sajtótájékoztatókat tartani, ahol ismertetni szeretnék a pápalátogatás kapcsán felmerülő legújabb fejleményeket. Felszólalásában Bodó Márta kitért a pápalátogatás helyszínének, Csíksomlyónak a fontosságára is, kiemelte, hogy az erdélyi katolikus hagyományokban Csíksomlyó képviseli a folytonosságot.

Böcskei László, Bodó Márta és Oláh ZoltánBöcskei László, Bodó Márta és Oláh Zoltán


Oláh Zoltán kanonok, a sajtóbizottság vezetője részletesen ismertette félszólalásában azokat az információkat, amelyeket a zarándokoknak és a plébánosoknak is egyaránt fontos tudniuk a pápalátogatás kapcsán:

Március elsején indul a regisztráció:

Oláh elmondta, hogy a hívek, csoportok és az egyházközségek március elsejétől kezdődően regisztrálhatnak és jelezhetik részvételi szándékukat a pontifex.ro oldalon.

Kiemelte, hogy a regisztráció március 31-e után elviekben lezárul ugyan, de ha szükségesnek látják, akkor néhány nappal még ki tudják tolni a regisztrációs dátumot. A kanonok elmondása szerint a regisztrációra azért van szükség, mert így egyrészt a szervezők egy pontosabb képet kaphatnak arról, hogy hányan is kívánnak majd részt venni a pápalátogatáson, másrészt pedig azok, akik regisztrálnak, nagyobb valószínűséggel olyan helyre kerülnek majd, ahol nem csak a kivetítőn, de élőben is láthatják majd a Szentatyát.

A kanonok elmondása szerint az ingyenes regisztrációt követően a regisztrált személyek, csoportok egy visszaigazoló e-mailt kapnak, amelyben egy beléptető is szerepel. Ezt a beléptetőt mindenkinek saját magának kell majd kinyomtatnia és magával vinnie. Ez azért nagyon fontos, mert csak ezekkel a beléptetőkkel lehet bejutni azokba a szektorokba, ahová a beosztják a zarándokokat. A kanonok kitért arra is, hogy a regisztráció ingyenes ugyan, viszont azok, akik a beléptetőjüket postai úton szeretnék megkapni, azoknak a postaköltséget állniuk kell.

Elmondása szerint több mint 10 hektárt tesz ki az a terület, amit a szervezők biztonsági zónának jelölnek ki és elkerítenek. Számításaik szerint ennyi terület elegendő lesz a zarándokok számára. A kanonok kiemelte, hogy a terület körbekerítése a román biztonsági hatóságok feladata lesz, viszont a szektorok felosztását az egyház végzi majd.

Oláh Zoltán kiért arra is, hogy mint minden pápalátogatásnál szokás, most is meg szeretnék teremteni az esélyt a betegeknek és a fogyatékkal élőknek, hogy minél közelebb kerüljenek a Szentatyához. A kanonok szerint ezen személyeknek a regisztráció során kell jelezniük, hogy ők betegek vagy fogyatékossággal élők, és így, lehetőleg egy kísérő társaságában az úgynevezett 0-ás zónába helyezik majd el őket, hogy minél közelebb kerüljenek a Szentatyához.

Oláh Zoltán szerint a 0-ás zónának a csíksomlyói kegytemplom előtti részt lesz kinevezve. A kanonok úr kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre még nem tisztázott, hogy hány különböző zónát terveznek kialakítani, és, hogy mi alapján történik majd a zarándokok zónánkénti elosztása, annyi viszont bizonyos, hogy ez egyházmegyénként fog történni (a regisztráció során azt is jelezni kell, hogy ki melyik egyházmegyéből érkezik majd), és törekednek arra is, hogy senki ne érezze azt, hogy esetlég háttérbe van szorítva, legyen az határon inneni vagy határon túli.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök szerint a pápalátogatás célja egyben az ökumenizmus erősítése is, amely többek között abban is megnyilvánul, hogy Ferenc pápa ortodox egyházi méltóságokkal és Daniel pátriárkával is találkozik romániai látogatása során. Böcskei ugyanakkor kifejtette, hogy a pápa nem ügyintézőként érkezik az országba, viszont ez még nem akadályozza meg abban, hogy egy reális képet kapjon az itt élő közösségről.

Veres Stelian, Böcskei László és Bodó MártaVeres Stelian, Böcskei László és Bodó Márta


Kérdésünkre válaszolva Oláh Zoltán kanonok elmondta, hogy az ökumenikusság hangsúlyozása fontos szerepet kap a csíksomlyói látogatás során is, így a közeljövőben az erdélyi történelmi egyházak vezetői is meghívását kapnak majd Jakubinyi György gyulafehérvári érsektől a pápalátogatásra.

Nem szeretnének politikai felhangot adni a pápalátogatásnak

A sajtótájékoztatón elhangzott többek között az is, hogy a regisztrált zarándokok mit vihetnek magukkal és mi az, amit a beléptetés során a hatóságok nem fognak engedélyezni.

A szervezők elmondása szerint minden zarándok vihet magával gyógyszert, összecsukható széket, esernyőt élelmet és vizet is, de csak fél literes kiszerelésben.

A szervezők elmondták, hogy a zarándokok vagy zarándok csoportok (zarándok csoportnak a 10 fő feletti csoportok számítanak, a regisztrációnál a 10 személy fölötti létszám számít csoportnak) vihetnek magukkal vatikáni, vallásos vagy olyan zászlókat, amelyek azt a települést, egyház-kerületet, egyházközséget jelképezik, ahonnan érkeztek.

Senki nem vihet magával szúró illetve vágóeszközt, bicskát, vagy egyéb támadófegyvernek minősülő eszközt. A szervezők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eseménynek nem kívánnak politikai célzatú felhangot adni, éppen ezért a zarándokokat arra kérik, hogy ne vigyenek magukkal politikai jelképeket, mivel szeretnék megőrizni az esemény imádságos jellegét.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondták, hogy eddig egyetlen közjogi méltóság sem jelezte sem magyar, sem pedig román részről azt, hogy részt kíván venni a csíksomlyói pápalátogatáson.

Számolni kell az idővel

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a zarándokok készüljenek fel arra, hogy a beléptetés időigényes lesz és éppen ezért már a hajnali órákban elkezdődik. A regisztráció során jelezni kell azt is, hogy ki, mivel és milyen irányból kívánja megközelíteni Csíkszeredát, illetve Csíksomlyót.

A szervezők szerint erre azért van szükség, hogy a vasúttársaság is fel tudjon készülni a zarándokok érkezésére, valamint arra kérnek mindenkit, hogy ne személyautóval utazzon Csíkszeredába, mivel május 31-től a város le lesz zárva az autós forgalom elől, illetve június elsején (a pápalátogatás napján) is csupán csak az engedéllyel rendelkező buszok léphetnek majd be a város területére.

A mise

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a pápai mise a csíksomlyói nyeregben lesz megtartva és a liturgia nyelve a latin lesz. Az énekek magyar nyelven hangzanak majd el, a Szentatya pedig olasz nyelven fog prédikálni, amit magyarra, románra és angolra fordítanak majd.

A szervezők kiemelték, hogy a fordítás feliratozva, illetve rádión keresztül történik majd. A helyszínen minden nyelvre külön rádiófrekvencia lesz majd megadva, amelyre kapcsolódva követni lehet majd a misén elhangzottakat.

Azt is kiemelték, hogy amennyiben olyan csoportok is jelzik a jelenlétüket, amelyek nem a fentebb említett nyelveken beszélnek, akkor a szervezők igyekeznek megoldani azt is, hogy ezeken a nyelveken is hallgatható legyen a pápai mise. A pápalátogatás és a pápai mise a TVR közszolgálati adón is követhető lesz.

A pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság tagjai jelezték, hogy a helyszínen azok számára is követhetőek lesznek az események, akik nem regisztráltak, de ezen személyek nagy valószínűséggel nem léphetnek majd be a kijelölt szektorokba azok feltehető telítettsége miatt, így a kivetőtökön keresztül követhetik majd az eseményeket.Papok és önkéntesek jelentkezését is várják

A számítások szerint körülbelül 150 áldoztató papra lenne szükség, így a szervezők arra kérik a pápalátogatásra érkező papokat, hogy amennyibe áldoztatni szándékoznak a szentmisén, ezt jelezzék a regisztráció során, valamint abbeli szándékukat is, hogyha a pápai misén koncelebrálni szeretnének.

Az esemény lebonyolítására önkéntesek jelentkezését is várják, elsősorban Székelyföldről. Ennek módját a későbbiekben ismertetik majd.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök hangsúlyozta, hogy a pápalátogatás „történelmi és rendkívüli”eseményét mind a négy erdélyi katolikus egyházmegye magáénak tekinti és ezen egyházmegyék püspökei a rendkívüli alkalmak meghirdetésere használt, arany szélű püspöki körlevelekben buzdítják majd a híveket az eseményen való részvételre.

A nagyváradi megyéspüspök kiemelte, hogy Ferenc pápa csíksomlyói látogatása ajándék és kihívás is egyben. Ajándék, mert a Szentatya eljön Erdélybe és több egyházi központot is meglátogat és kihívás, mert az otthonunkban kell fogadnunk és köszöntenünk Krisztus földi helytartóját.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS