2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ha semmi nem mozog magától, akkor mit mozdíthatunk rajta?

G. L. 2019. február 18. 18:45, utolsó frissítés: 2019. február 19. 09:19

Másodszor szervezik meg a Mentés Másként pedagógiai konferenciát. Hétfőtől már lehet regisztrálni a műhelyekre.


"Fontos, hogy egy évben legalább egyszer esélye legyen egy oktatónak, pedagógusnak arra, hogy kibeszélje a frusztrációit, reflektáljon a saját módszereire, illetve halljon ötleteket más tanároktól. Erre nagyon nagy szükség van, mert a tanárok is kiégnek" - érveltek a Mentés Másként 2. konferencia mellett annak szervezői (ezt pont Major Zsuzsa mondta, aki a BBTE Bölcsésztudományi karán végzett, és jelenleg Finnországban tanul pedagógiatanulmányokat) a hétfői sajtótájékoztatójukon, amikor bemutatták a programot és az előadókat. Viszont nem csak emiatt érdemes részt venni az eseményen, amelynek az előadások mellett a mélyebb megértést lehetővé tevő műhelyek a legfontosabb részei.

Bár nem érveltek kifejezetten a konferencia mellett, de az elbeszélésükben számos szempont felvetődött azzal kapcsolatban, hogy miért lehet fontos és hasznos a március 1-jén és 2-án szervezett esemény. A szervezők többsége pályakezdő fiatal, minimális tapasztalattal, akik saját bőrükön érzik a romániai pedagógiai oktatás hiányosságait azáltal, hogy milyen nehézségekbe ütköznek akkor, amikor az egyetem elvégzése után tanítaniuk kell. Így elsősorban pedagógusoknak lehet izgalmas a konferencia, de a diákokat vagy a téma iránt érdeklődőket is várják.

"Az egyetemi pedagógia képzés során mi hallottunk alternatív módszerekről és elméletekről, de általában a gyakorlat hiányzik, vagy az, hogy példákat lássunk" - jegyzi meg Asztalos Örsike, aki jelenleg mesteris hallgató a BBTE Bölcsésztudományi karán, s mint ilyen, már taníthatna általános iskolában. Később azt is hozzáteszik, hogy összesen 5 órát kell tartaniuk az egyetemi tanárfelkészítő oktatás keretében, és a mentortanáruk 20 óráját kell megnézzék. Ez kevés.

Jakab Villő Hanga, aki a BBTE Bölcsésztudomány Karán doktori hallgató, arra hívja fel a figyelmet, hogy amiért nálunk nem alkalmazzák a kritikai pedagógiát, az nem jelenti azt, hogy nem is működik. "Lehet, azért gondoljuk a kooperatív tanulásszervezésről azt, hogy nem működik, mert nem láttunk rá jó példát. Amikor az egyetemen gyakoroltuk, katasztrofálisak voltak az eredményei. Így azzal maradhat a pedagógus hallgató, hogy mi sem tudtunk együttműködni, mi sem tudtuk megvalósítani, ezért inkább maradjon az a tanítási forma, ami eddig volt, mert az biztonságos" - teszi hozzá.


A konferencia emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a hasonlóan gondolkodó tanárok megerősítést kapjanak arról, hogy nincsenek egyedül. "Sokszor egyedül van a saját közösségében az a tanár, aki változtatni akar. Sőt, gyakran a kollégái el is utasítják amiatt, hogy hisz a változás lehetőségében. Ez egy olyan hely, hol találkozhatnak azok, akik együtt hisznek ebben. És gondolkodhatunk rajta, ha semmi nem mozog magától, akkor mit mozdíthatunk rajta" - teszi hozzá utalva az idei konferencia mottójára.

Fontos: a műhelyekre előzetes regisztráció szükséges, amelyet hétfőtől február 25-ig lehet megtenni a Mentésmásként Facebook oldalon megosztott Google-dokumentumon keresztül. Az eseményen való részvétel ingyenes, de a távolról érkezők saját maguknak kell megoldják a kolozsvári szállást és étkezést.

Kik fognak előadni? Milyen előadások lesznek?

A program összeállításakor a szervezők próbálják azt visszaadni, hogy a pedagógia több különböző dologból tevődik össze, így egészen változatos a kínálatuk is.

L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója, a rendszerszintű mélyszegénységben élő gyerekek és az iskola helyzetéről fog előadást tartani. A szervezők a sikeres példaként szeretnék az alapítvány munkásságát megmutatni azzal kapcsolatban, hogy milyen programokat lehet használni. A rendszerszintű megközelítéshez tartozik Mészáros György előadása is, aki az ELTE Neveléstudományi Intézetének oktatója, és a kritikai és antropológiai pedagógiáról fog beszélni. Ez arról szól, hogy a gyerekek társadalmi helyzetét ne válasszuk le akkor, amikor az iskolában meg akarjuk tanítani bizonyos dolgokra."A kritikai pedagógia elmélete és módszertana abból a szempontból fontos, hogy azzal foglalkozik, egy tanár miként tud úgy részt venni a tanulási folyamatban, hogy nem csak leadja a leckét, hanem rávezeti a gyereket arra, hogy ők maguk fedezzék fel azokat a dolgokat, amelyeket nagyon érdekesnek tartanak, vagy jelentőségük van az életükben" - magyarázta Gegő Virág, aki jelenleg az aszem.info szerkesztője.

Előadást fog tartani Keresztesi Polixéna iskolapszichológus is, aki a hiperaktív és viselkedészavaros gyerekekről fog beszélni. Mint a szervezők mondják, azért is van erre szükség, mert sok esetben nem elég alapos a képzés, a pedagógusok gyakran fel sem ismerik, ha a problémával találkoznak. Hansági Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem docense és Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke irodalomról, a mai gyerekek olvasási szokásairól fognak beszélni, illetve arról, milyen eszközök vannak már a XXI. században arra, hogy a gyerekek olvassanak.Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás ágazatának igazgatója a romániai gyerekek helyzetéről fog beszélni, főként a vidéken élőkéről, és azokról a projektekről, amelyeket a szervezet nagyon sok településen folytat.

Milyen műhelyek lesznek?

"Sikerült a tavalyi konferenciához képest megvalósítani azt az interdiszciplináris elképzelésünket, hogy konkrét tantárgyakhoz kötődő műhelyeket is megtarthassunk" - vezette fel a műhelyeket Juhász-Boylan Kincső, aki a Láthatatlan Kollégium tagja, a BBTE Bölcsésztudományi karának diákja.

Természetesen lesz irodalomoktatással foglalkozó műhely is. Arról a két alternatív író-olvasó találkozóról lesz szó ezen, amelyet a Láthatatlan Kollégium szervezett Szabó Borbálával és Zágoni Balázzsal. Gyöngyösi Csilla, a Musafir Nyelviskola vezetője és Adorjáni Mária, az Apáczai Csere János Elméleti líceum tanára, a nyelvtanulásról fognak műhelyt tartani. A SimpleX Egyesület tagja, András Szilárd pedig a kíváncsiság vezérelte matematika oktatásról tart foglalkozást, míg a NECC Egyesület tagjai az élménybiológiába vezetik be az érdeklődőket.

Leskó Barbara Székelyudvarhelyről érkezik a konferenciára, ott délutánonként roma diákoknak tart foglalkozásokat, ezekről fog beszélni. "Sok fiatal tanár úgy kerül ki olyan településre, ahol hátrányos helyzetű gyerekek vannak, hogy nem tudja, milyen valós problémáik vannak a diákoknak. Úgy gondoljuk, ha jön egy olyan hiteles pedagógus, aki már maga foglalkozott ezzel a témával, akkor ő jobban el tudja mondani, hogy van értelme ennek a munkának" - vezették fel a programot a szervezők.
Az állatasszisztált pedagógia lehetőségeiről Fülöp Csilla gyógypedagógus fog beszélni, és tart szimulációt is a kutyáival. Gegő Virág és Szegedy Zsófia a beszélgetések facilitálásáról és a konszenzuson alapuló döntéshozatalról hoznak gyakorlatokat. Ilyés Irén pszichológus a nem látókkal szemben tart érzékenyítő foglalkozást, míg László Éva pszichológus a szexuális bántalmazás megelőzéséről tart műhelyt, hogy a tanárok felkészítsék a diákokat arra, hogy milyen az az érintés, ami már nem kívánt.

A műhelyeken a helyek száma korlátozott, 15-24 fő között változik a résztvevők száma. Ezért is fontos az, hogy az érdeklődők előre regisztráljanak.

Milyen programot kínálnak azoknak, akik már nem férnek be a műhelyekre? Mi az pedamozi?

A műhelyekkel párhuzamosan pedamozi fog működni, ezt egy olyan alternatív rendezvénynek szánják, amire bárki beülhet. Ezeken pedagógiához köthető dokumentumfilmeket és nagyjátékfilmeket vetítenek. A pedamozi "csúcspontja" péntek este lesz, amikor Lődi Virág vizuális pedagógussal lesz beszélgetés. Ezen a Balázs Béla Stúdió '70-es, '80-as években készített nevelésügyi sorozatát vetítik. A sorozatban társadalmi forgalmazásban készültek dokumentumfilmek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy "beszélgetéseket szerveztek, amit aztán lefilmeztek, és utána a közösség tagjainak levetítették, hogy újra láthassák önmagukat, amint véleményt formálnak" - magyarázta Csala Hermina. Ezeket a filmeket pedig vitaindítóként használták, s teszik ezt most is a konferencián.


Lesz kerekasztalbeszélgetés is. Miről?

A konferencia lezárásaként szerveznek egy kerekasztal beszélgetést is, amin a felgyűlt kérdéseket, feszültségeket lehet megbeszélni. A beszélgetés résztvevői: Asztalos Örsike, Benke András, a Tálentum Református iskola tanára, Dávid-Kacsó Ágnes pszichológus, Fóris-Ferenczi Rita, a BBTE Pszichológia és Alkalmazott Didaktika Intézet munkatársa, valamint Kelemen Fruzsina kezdő magyartanár.

"A tavalyi tapasztalatokból arra jöttünk rá, nagyon fontos, hogy legyen egy olyan program, amikor mindenki fel tudja tenni a kérdéseit, minden perspektívából meg tudjuk vitatni azt például, hogy miért vannak hiányosságok a pedagógiai képzésben, miért van az, hogy alapképzés után már lehet tanítani, ez mit feltételez egyáltalán. Nagyon reméljük, hogy a résztvevők is jönnek a kérdéseikkel" - magyarázta a beszélgetésről Asztalos.

A konferencia programja:

Péntek, március 1.

13:00 – 13:40 Mészáros György: Rendszerszintű, kritikai megközelítések és pedagógiai gyakorlat
13:40 – 14:20 Ludescher László: Rossz helyre születtem? – gyermeki sorsok Erdélyben
14:20 – 15:00 Keresztesi Polixéna: ADHD-s és viselkedészavaros gyerekek a suliban

15:00 – 15:20 Szünet

15:20 – 19:00 Műhelyek 1.
I. 15:20 – 17:00 Jakab Villő Hanga, Juhász-Boylan Kincső: Kommentelj! – élő és macska irodalom?
17:00 – 17:20 Szünet
17:20 – 19:00 László Éva: A szexuális bántalmazás megelőzéséről
II. 15:20 – 19:00 Gegő Virág – Szegedy Zsófia: Tanulható a demokrácia? Beszélgetések facilitálásáról és egyetértésen (konszenzuson) alapuló döntéshozásról

19:00 – 19:30 Szünet

19:30 – Beszélő Pedamozi – meghívott: Lődi Virág

Szombat, március 2.

9:00 – 11:50 Műhelyek 2.
I. 9:00 – 10:20 NECC – Interaktív természetismereti foglalkozás
10:20 – 10:30 Szünet
10:30 – 11:50 Gyöngyösi Csilla – Adorjáni Mária: Nyelvtanulás – önálló tanulás és matematika
II. 9:00 – 11:50 Ilyés Irén: Tanulj másképp, érezz másképp! – érzékenyítő workshop

11:50 - 12:00 Szünet

12:00 – 12:40 L. Ritók Nóra: A generációs szegénységben élő gyerekek és az iskola (online előadás)
12:40 – 13:20 Fenyő D. György: Hogyan olvasnak a diákok?
13:20 – 14:00 Hansági Ágnes: Klasszikus vagy populáris?

14:00 – 15:30 Szünet

15:30 – 18:20 Műhelyek 3.
I. 15:30 – 16:50 Társadalomelméleti Kollégium (TEK): Konstruktivista tanuláselmélet és kritikai pedagógia
16:50 – 17:00 Szünet
17:00 – 18:20 András Szilárd – Kíváncsiságvezérelt oktatás és készségfejlesztés

II. 15:30 – 16:50 Fülöp Csilla: Az állatasszisztált pedagógia lehetőségei
16:50 – 17:00 Szünet
17:00 – 18:20 Leskó Barbara: Élménnyel a tudás felé – élménypedagógiai alapú foglalkozás

18:20 – 18:30 Szünet

18:30 – 20:00 Szakmai kerekasztal: Alternatív pedagógia vagy a pedagógia alternatívái

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS