2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alternatív randiötletek realista romantikusoknak

Kovács Bea Kovács Bea 2019. február 14. 15:10, utolsó frissítés: 2019. február 15. 18:01

Unod a rózsaszín szívecskét, de a cinikusokat is? Tíz tippet adunk, amitől új fényben világlik a Bálint-nap.


Az évi bolondulások egyik kötelező állomása a Bálint-nap, vagyis a Valentin-nap. Sokan amerikanizmusnak, csöpögősnek és fölöslegesnek tartják ezt a kitalált ünnepet, pedig Szent Bálint emlékezete sokkal többről is szólhat, mint az olcsó praliné vagy a kötelező plüss-szív.

Szent Bálint a római keresztényüldözés mártírja: mielőtt hitéért lefejezték volna, vakokat gyógyított és titkon fiatal szerelmeseket adott össze. Nemcsak a szerelmesek és a házasság védőszentje, hanem a lelki betegeké és az epilepsziásoké is.

Kicsit szétoszlatva a szokásos rózsaszín felhőt, de mégis a szerelemnek hódolva cikkünkben alternatív randiötleteket javasolunk azoknak, akik hisznek két szív közös dobogásában. Itt nem lesz gyertyafényes vacsora, vörös rózsa, se szerenád, inkább hétköznapi szikra és kreatív ismerkedés.

Lássuk, mit tehetnek azok, akik nem szabványos találkákat is kipróbálnának!


Közös tüntetés

Kapj az alkalmon és hívd el kiszemeltedet egy, a városodban történő tüntetésre, flashmobra vagy aktivista megmozdulásra! A közös ügy mélyen összeköt két embert, az esemény adrenalinja pedig jó értelemben felturbózza a résztvevőket.

Csak lassan a testtel. Forrás: szeretlekmagyarorszag.huCsak lassan a testtel. Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Évszaknak megfelelően érdemes kényelmes vastag ruhát, termoszban kávét vagy teát, gyümölcsöt, energiadús magvakat és sok vizet vinni a randira, hogy szinten maradjon a lelkesedés. Közben megbeszélhetitek, hogy mit gondoltok az világ- és a helyi aktuálpolitikáról, az ügyről, amiért tüntettek, hogy milyen kilátásai vannak a településnek, ahol éltek. Jó pontokat szerezhetsz, ha saját készítésű, mutatós transzparensre írod rá például azt, hogy „Mentsük meg Verespatakot!”

Szabadulószoba

Amennyiben a jegygyűrű a legkisebb bilincs s a cellatársat ésszel kell megválasztani, miért ne gyakorolnátok az egymásra utaltságot egy szabadulószobában? Intézzétek úgy, hogy csak ketten legyetek, ne pedig csapatban, így alkalmatok lesz megtapasztalni, hogy mennyire működik köztetek a kémia, a csapatmunka, a kommunikáció, hogy hogy álltok leleményességből és egymásra hangoltságból. Azt is megfigyelhetitek, hogy miként reagál a másik (és ti magatok) stresszhelyzetben, hogyan kezeli a kihívásokat, milyen módszereket vet be a cél elérése érdekében és hogyan viseli a győzelmet/veszteséget. A szabadulószobák általában be vannak kamerázva és csak bizonyos idő áll rendelkezésre, de azért egy ártatlan csókolózást biztos elnéznek nektek a játékvezetők. Utána egy nagy pohár víz mellett megbeszélhetitek stratégiátok sikerességét és hogy min érdemes változtatni a következőkben.

Csucsa

Vonatozzatok el Csucsára! Annak emlékére, hogy Ady Endre száz éve halt meg, vegyetek elő egy Ady- vagy Csinszka-kötetet, jól öltözzetek fel és vágjatok neki a csucsai Boncza-birtoknak. A vonatozás romantikáját fokozhatjátok azzal, hogy egymásnak olvastok fel verseket, az ablakon át révedve merenghettek a mérgező kapcsolatok és az alkoholizmus irodalmi fetisizálásán is. A Boncza-kastélyhoz érkezve ráébredhettek, hogy az valójában az Octavian Goga Emlékmúzeum, így megvitathatjátok a román-magyar viszonyt, a kommunizmust és az első világháborút is. A kirándulásról visszatérve a vonaton a felbolygató élményeket vers- vagy naplóformában rögzíthetitek, esetleg Insta-posztban örökíthetitek meg a „Kicsimmel Csucsán” élményt.

Csinszka és Ady Insta-gyanús képe Csucsán. Forrás: nullahategy.huCsinszka és Ady Insta-gyanús képe Csucsán. Forrás: nullahategy.hu


Focimeccs

Nem kell stadionrajongónak lenni ahhoz, hogy kedveseddel megtapasztald a hamisíthatatlan sportélményt. Válasszatok olyan meccset, ami nagy valószínűséggel botrányba fullad vagy verekedéssel végződik, lehetőleg ellenséges csapatokkal, és vessétek bele magatokat az arénába. Remek alkalom, hogy párodat legförtelmesebb emberi mivoltában lásd, ordítozás, káromkodás, magából kikelés és kétségbeesés közben. Miről szól az igazi szeretet, ha nem a sötét oldal elfogadásáról? Ha ezt kibírjátok, mindent kibírtok! Vegyetek nagy adag kakast, essen ki a kezetekből. Vegyetek szotyit, köpködjetek szégyentelenül. Rúgjatok be az olcsó sörtől, böfögjetek hangosan. Semmi sem túl nyers, semmi nem elég emberi. A kifulladás utáni közös alvás koronázza meg igazán a napot.

Közös masszázs

Picit költségesebb, de egy közös masszázs az alapokban erősít meg: tesztek az egészségetek érdekében, kellemesen ellazultok és láthatjátok egymást (fél)meztelenül. Bár Romániában a legtöbb masszázsszalon egyszerre csak egy pácienst tud ellátni, a luxushelyeken vannak kétágyas termek is. Első, második randi előtt még nagyon izgul az ember, főleg ha igencsak kedveli azt, akivel találkozni fog, ezért érdemes rögtön egy közös kiengedéssel kezdeni az ismerkedést. A szakemberek lemorzsolják rólatok a stresszt, utána ti könnyen átadhatjátok magatokat a pillanatnak. Érdemes laza ruhákat venni erre az alkalomra, hadd járjon át zavartalanul a csí.

Közös turkálás

Menjetek egy soktermes turkálóba és válasszatok egymásnak ruhát. Ideális lehetőség, hogy megbeszéljétek a fast fashion vadkapitalista világának tarthatatlanságát, a harmadik világból származó munkások kizsákmányolását, a lej gyengeségét és az újrahasznosítás fontosságát. Közben meg játék az egész! Válassz olyan darabokat, amelyeket szívesen látnál társadon: ha zöldes-kék a szeme, válassz türkiz felsőt és mondd el neki, mennyire szexi acélos tekintete. A párválasztásnál már csak a ruhaválasztás nagyobb kihívás a 21. században, miért ne ötvöznéd a hasznost a kellemessel? Felemelő érzéssel tölthet el, ha társadnak megtetszik valamelyik általad kiválasztott darab, éleslátásod, emberismereted és ízlésed fenségességéről tanúskodik, ha meg is veszi a szóban forgó ruhát. Mindenki jól jár! Ha üres kézzel is távoztok, legalább jól szórakoztatok és még új szabású ruhákban is láthattad kedvesed amúgy is bűbájos testét.

Következő szint: öltözzetek össze és hasítsatok, mint ez a dél-koreai pár. Forrás: koreaboo.comKövetkező szint: öltözzetek össze és hasítsatok, mint ez a dél-koreai pár. Forrás: koreaboo.com


Állattani múzeum

A természettudományi múzeum különböző szekciói közül most az állatokra fókuszáló szárnyat ajánljuk. Menjetek el kedveseddel egy kiadós-ráérős múzeumlátogatásra és nézzetek kitömött állatokat! Beszéljétek meg, hogy milyen kilátásai vannak az élővilágnak a klímaváltozás jelenlegi állásának tükrében, számoljátok meg, hány fajt ismertek és hány faj halt ki az elmúlt pár évben, vitassátok meg az állatok jogait és azt, hogy milyen szabályozások szükségesek Romániában az állatkínzás bírságolása végett. Figyeljétek meg, mennyire sikerültek a múzeumi taxidermiák, határolódjatok el az állatokon kísérletező kozmetikai cégektől és fogadjátok meg, hogy sosem fogtok szőrmét hordani. Az állatszeretet szívmelengető kapocsa lehet egy nyílófélben lévő szerelemnek: ne fogjátok vissza magatokat, meséljetek első kutyátokról és arról is, hogy miért szoknátok le a húsevésről. Kalandvágyók különféle állati hangokat is imitálhatnak. Ha jól sikerült a randi, nézzétek meg utána Pálfi György Taxidermia című összebújós filmjét, és nézzetek utána, hogy környéketeken milyen állatmentő akcióba kapcsolódhatnátok be. Vau!

Praktiker (nem szponzorált randiötlet)

Nem jut mindenhova IKEA, van viszont Praktiker! Vesztődjetek el a fúrók, lámpák, kerti székek, csempék és faliórák világában! Romantikus vígjátékokba illő módon kipróbálhatjátok valamelyik izgalmasnak tűnő hitvesi ágyat, megbeszélhetitek, hogy kinek melyik szobabútor tetszik vagy hogy milyen színűre festenétek a fürdőt! Első randinak húzós lehet a közös lakás tervezésre, de játéknak megéri. Ráadásul jobb mihamarabb megtudni, hogy az illető, akit már lakásod különböző pontjain is elképzeltél, ugyanazt a vizuális stílust erősítené vagy kellemetlen fúzió lesz az összeboronálás. Nagyobb üzletekben ebédelni is lehet, azt viszont határozottan ellenezzük, hogy az alkalmazottak segítségét kikérjétek. Ugye nem szeretnétek, ha valaki rátok förmedne csak azért, mert ő munkaidőben van? Praktikus pároknak ideális. Plusz beszerezheted az a villanykörtét is, amit hetek óta szeretnél megvenni.

Villamos-trip

Válasszatok ki a településeteken végighaladó leghosszabb busz- vagy villamosvonalat, üljetek fel valahol és utazzátok körbe az összes állomást. Érdemes valami finom innivalót vinni az útra, egy termoszban például a rum is teának tűnik.

Forrás: petervelthoen.nlForrás: petervelthoen.nl


Válasszatok egy páros széket, egyezzetek meg, ki ül az ablaknál, majd a végállomás fordulójánál váltsatok helyet: egy egészséges kapcsolatban mindenkét félnek joga van az ablak melletti üléshez. Amennyiben városon laktok, alkalmatok nyílik annak kevésbé népszerű részeit is látni. Gondoljatok József Attilára, fogalmazzátok meg, milyen lehet a külvárosi nap. Figyeljétek meg, hány üzletlánc szolgáltat a városközponttól távol eső helyeken, vegyétek szemügyre a külvárosi utak és épületek állapotát. Jegyezzétek fel, hány helyen láttok szabálytalanul elhelyezett hulladékot, bezárt iskolát, kiskocsmát. Tudatosítsátok, hogy a fényűző centrumon kívüli, felejtésre ítélt periféria ugyanúgy része a metropolisznak. Tervezzétek meg következő randitokat, legyetek önkéntes szemétszedők vagy adományozzatok ruhát és ételt a rászorulóknak. Gyönyörködjetek kedvesetekben, aki saját nyomorán túl a mások nyomorát is észreveszi, és cselekszik.

Véradás

Szerelem az, ahol nem hull ki egy csepp vér? A hasztalan szenvedés helyett válasszátok az életmentőt: adjatok vért! Az önkéntes véradók száma az országban egyre csökken, a beavatkozásokhoz szükséges emberi vért azonban semmi mással nem lehet helyettesíteni. A ritka vércsoportú tartalék, mint például az AB RH negatív, mindig fogytán van a kórházakban, változtassatok ezen! Ha gyakoribb vércsoportotok van, akkor is édes az adakozás. A jótett erősíti köztetek a kötődést, saját szervi vagy egyéb megbetegedésetekről is tudomást szerezhettek, legtöbb helyen kajabonnal hálálják meg az akciót. Az ételjegyből vacsorához valót vásárolhattok. Ha a véradás során valamelyikőtök elájul, a másiknak alkalma adódik az betegápolásra is. Kapcsolatotok évfordulóját minden félévben a cselekedet megismétlésével ünnepelhetitek. Ha megismertek egy hozzátok hasonló vagány párt, duplarandit szervezhettek a véradás ürügyén. Az már négy emberi élet, amit szerelmetek lágja táplál tovább. Tudsz ennél jobbat?

Nyitókép: Laurel Richardson

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS