2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Viszlát nedves falak! A Bánffy-kastélynál próbáltunk ki egy új technológiát

(X) 2019. február 07. 11:03, utolsó frissítés: 2019. február 09. 13:37

A bonchidai Bánffy-kastélynál jártunk, hogy megismerkedhessünk egy új technológiával, amely képes megszüntetni a falak nedvesedését.


A nedves, penészes falak, a hulló vakolat és a salétromkicsapódás sokunk életét megkeseríthetik. De ez hatványozottan igaz a műemlék épületekre, amelyek még inkább szenvednek ezektől a problémáktól. Egy új svájci technológia azonban most megoldást kínál ezekre a gondokra. A Biodry cég arra tett fel mindent, hogy a tökéletes terméket biztosítsa: magát a száraz falat.

A Biodry eszközeit Varga-Pál Petry Zsolttal, a Biodry Románia vezetőjével tesztelhettük a bonchidai Bánffy-kastély kápolnájában. Az igazgató elmondta, a kápolna “ideális” terepnek számít a technológia kipróbálására, mert az épület falai másfél-két méter magasságig szívták fel a talajból a nedvességet. Erről magunk is meggyőződhettünk

A Bánffy-kastély kápolnájának falai már penészednek a nedvességtőlA Bánffy-kastély kápolnájának falai már penészednek a nedvességtől


A Biodry vezetője a helyszínen ismertette a falak nedvesedésének okát, amely az úgynevezett kapilláris nedvesedés miatt jön létre. Eddig úgy gondoltuk, hogy a kapilláris, avagy hajszálcsöves nedvesség amiatt keletkezik, hogy az alapvető építőanyagok (tégla, kő, malter, beton stb.) kisebb-nagyobb mértékben lyukacsocs szerkezetűek, ezért a falszerkezetben jelen lévő hajszálvékony csöveken keresztül a talaj nedvessége fokozatosan felfelé szivárog.

Varga-Pál Petry Zsolt rámutatott, a probléma megszüntetése eddig a következő módon volt lehetséges: vízzáró réteg utólagos beépítésével, vagyis a téglák kézi kivételével és pótlásával, acéllemezek besajtolásával, a falak teljes keresztmetszetének gépi úton történő átvágásával, vízszigetelő rétegként különböző anyagok befecskendezésével vagy a vízmolekulák áramlását megváltoztató rendszer beszerelésével. Nem nehéz elképzelni, hogy az eljárás mekkora fáradtsággal járhat az egyszerű lakások esetében, vagy éppen milyen jelentős károkat okozhat műemlék épületekben.

A svájci szakember mintát vesz a falból, hogy megállapíthassa a nedvességtartalmátA svájci szakember mintát vesz a falból, hogy megállapíthassa a nedvességtartalmát


Nincs szükség többé drasztikus eljárásokra, hogy megszabaduljunk a nedves falaktól

Az igazgató elmondása szerint a drasztikus eljárásoknak vége, hiszen a Biodry forradalmian új technológiája képes megszüntetni a falak nedvesedését anélkül, hogy ilyen beavatkozásokat kellene végezni. A Biodry-nál ugyanis rájöttek, hogy a nedvesség felszívódása nem kizárólag az építőanyagok lyukacsos szerkezete miatt fordul elő, hiszen kísérletekkel bizonyították, hogy a két évig vízben áztatott tégla is csak 2 centiméter magasra képes felszívni a nedvességet.

A falakból származó kőporból megállapítható, hogy mennyire nedvesek a falakA falakból származó kőporból megállapítható, hogy mennyire nedvesek a falak


Így a cégnek más magyarázat után kellett néznie. Végül sikerült megfejteniük a titok nyitját, így a Biodry-technológia megszüntethette a falak nedvességének okát. A technológiának köszönhetően a falak átlagosan másfél év alatt száradnak ki és soha többet nem lesznek nedvesek. A technológiának semmiféle káros hatása nincs az emberre, ezt labortesztek is alátámasztják.

A mérések szigorú EU-s előírások szerint zajlanakA mérések szigorú EU-s előírások szerint zajlanak


A svájci Biodry egyik szakembere is jelen volt a Bánffy-kastélynál, aki az eszköz felszereléséért felelt. A helyszínen először a falak nedvességtartalmát állapították meg szigorú EU-s előírások alapján, majd felszerelték a falak kiszáradásáért felelős eszközt. A műveletet a Transylvania Trust Alapítvány szakértői és a kastélyt felügyelő szakemberek is figyelemmel kísérték.

Több szakértő is felügyeli a Biodry technológiájának felszerelésétTöbb szakértő is felügyeli a Biodry technológiájának felszerelését


A Biodry Románia vezetője elmondta, hogy számukra kiemelten fontos a hely, hiszen fontos kulturális értéket képvisel az épület, ezért megszokottnál is rendszeresebben fogják ellenőrizni a falak nedvességtartalmának csökkenését.

A Biodry eszközeA Biodry eszköze


Varga-Pál Petry Zsolt beszámolt arról is, hogy először Svájcban találkozott a technológiával, amelyet ott számos helyen alkalmaznak sikerrel, világszerte pedig több mint 4 000 sikeresen kiszárított épületet tudhat maga mögött a cég. Céljuk az, hogy Romániában is közismertté tegyék a Biodry technológiát és megóvják a hazai templomokat, műemlékeket és magánházakat a nedvesedéstől és salétrom kicsapódástól.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS