2022. május 20. péntekBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az óvszernél márpedig számít a méret. De beszéljünk arról, hogy miért ódzkodunk a használatától

G. L. G. L. 2019. január 16. 14:05, utolsó frissítés: 2019. január 17. 16:14

Valószínűleg nincs férfi, aki szeretne óvszert húzni, pedig lehet, hogy csak a megfelelő méretet kellene megtalálnia.


Egy ismerősömtől hallottam először arról, hogy különböző méretű óvszerek vannak, miután egyéjszakás kalandja volt egy átlagosnál nagyobb péniszű férfival, és az felvilágosította, hogy az üzletben található óvszerek bizony nem lesznek elég nagyok. Aztán egy mostanában lezajlott baráti beszélgetés után egyértelműnek tűnik számomra, hogy általánosabb jelenség, hogy a férfiak nem tudják pontosan, mekkora óvszert is kellene használjanak. Pedig a megfelelő óvszerhasználat valószínűleg több olyan problémán is enyhítene, ami miatt általános közutálat övezi az óvszert, pedig az általános vélekedéssel ellentétben nemcsak a nem kívánt terhességet lehet megelőzni vele, hanem a nemi betegségektől is megvéd, olyanoktól, amikről egyszerűen hajlamosak vagyunk megfeledkezni.


Az óvszer méretének a kérdése nem éppen az a téma, amit sörözés közben megbeszélünk,

mert onnan már csak egy lépés, hogy arról beszéljünk, hogy kinek mekkora - természetesen mindig mindenkinek minimum XXXL. Kivéve, amikor nem, csak azt, úgy néz ki, hogy még az anonim péniszméret-felméréseknél se nagyon merjük bevallani.

Szabados Andrea pártanácsadó szerint a férfiaknak a mérettéma mindig is nagyon fontos. "Szerintem ezt soha nem fogják kinőni a férfiak. Aggodalmaskodnak amiatt, hogy nekik megfelelő-e, tud-e vele megfelelően teljesíteni? Emiatt még nehezebb az óvszerméret problémáról beszélni, mert akkor el kellene ismerni, hogy adott esetben nekem csak S-es óvszer kellene, ami egyértelművé tenné, hogy kisebb a méretem, mint másnak" - magyarázza.Szabados szerint az egész mentalitásunknak meg kellene változzon, nyíltabbak kellene akkor is legyünk, ha a dobozon egyértelműen látható helyen jelezve írnák fel a méretet. Ugyanakkor elmondása szerint ennél egyszerűbb dolgokat se nagyon tudunk a szexualitásról.

"Ha felteszek egy olyan banális kérdést a fiataloknak, hogy a szexuális betegségek, fertőzések milyen úton terjednek, akkor mindenki azt állítja, hogy csak szexuális úton, ami alatt a klasszikus hüvelyi közösülést értik. Ha megpróbálok arra utalni, hogy más formátumban is szoktunk közeledni egymáshoz, akkor is mindenki tagadja, [hogy más formában is terjednének]. Ilyenkor szoktam megkérdezni a fiatalokat, hogy szerintetek az óvszergyártók miért találták ki az ízesítést. Vagy a lányoktól azt, hogy a te hüvelyed érzi, ha az óvszer eperízű? Ekkor kezd leesni, átminősülni az orális szexnek a kockázata. Az óvszer-használatról nem csak méret miatt lehet beszélni, hanem önmagában a mikor, hogyan, miként kérdések miatt. Például arról, hogy használunk-e óvszert orális szex közben. A felmérések és a helyi tapasztalataim is azt mutatják, hogy nem" - hozza fel példaként arra, hogy mennyire tájékozatlan a hazai társadalom az óvszerkérdésben.Az óvszer-használattal kapcsolatos kérdések a szakember előtt leggyakrabban a szexuális betegségek miatt merülnek fel.

"Nem feltétlenül az óvszerhasználat a fő probléma, amivel tudatosan megkeresnek, viszont olyan jellegű problémák mellé társul, mint a szexuális betegségek, vagy fiataloknál a lelki problémák. Például, ha egy fiatal lány folyamatosan retteg attól, hogy nehogy teherbe essen, mert vagy nem használ a partnere óvszert - az ő teste pedig nem bírja az antibébit -, vagy nem tudják helyesen feltenni, és akkor kiszakadhat. Elég hosszútávú lelki gátakat tud okozni egy nőnek, ha ezt már fiatalon, 15-16 éves korában megéli" - magyarázta, hozzátéve azt is, hogy nem csak légből kapott példa, hanem megtörtént eset. Beszámolója szerint a nők gyakran keresik meg ilyen jellegű problémákkal, a férfiak esetében pedig leginkább az mondható el pozitívumként, hogy egyre gyakrabban kérik szakember segítségét a szexualitással kapcsolatos problémákkal, amelyekbe beletartozik az is, hogy milyen óvszert használunk.


Menőbb nem használni,

még akkor is, ha adott esetben tisztában is vagyunk a fontosságával - de általában kevésbé vagyunk tisztába vele. A szakember szerint két szint általános, egyrészt van a tudáshiány, hogyha pl. szorítja az óvszer, akkor sem fog utánaérdeklődni, hogy mit tehetne, másrészt az szokott felmerülni, hogy menőségből nem használja.

Szabados szerint lassan már maga a használata is szinte átminősül problémává. A férfiak leggyakrabban arra hivatkoznak, hogy kellemetlen érzés óvszert használni, szorít, talán még az is felmerül, hogy elszakad. Ezekben az esetekben is lehet egyszerűen arról szó, hogy nem a megfelelő méretet választották, túl kicsit adott esetben. Nálunk sokszor még az sem közismert, hogy különböző méretű óvszereket is lehet kapni.

"Budapesten végeztem a tanulmányaimat, ott azért az teljesen normális, ha a patikában rákérdek, hogy nagyobb vagy kisebb méretű óvszer van-e. Ha még nyugatabbra megyek, akkor főleg" - jegyzi meg érzékeltetve a hazai szexuális neveléssel kapcsolatos lemaradásunkat, az óvszerhasználati tudatosságunk hiányosságait. Enélkül pedig természetesen egyszerűbb valamelyik eldugott, kisebb üzletben vásárolni, vagy egy nagyobb szupermarketben beszerezni, ahol éppen csak a kasszánál le kell emelni az első kezünkbe kerülő Durexet, vagy éppenséggel tagadni az egésznek a fontosságát, arra hivatkozva, hogy kényelmetlen.
A gyártók sem hangsúlyozzák a méreteket,

inkább abból szempontból könnyítik meg a válogatásunkat, hogy mennyire érzékeny, milyen az íze, esetleg milyen a tapintása, ami fokozhatja még az örömérzetet. Talán attól félnek, hogyha látványosan ráírnának egy nagy M betűt a csomagolásra, akkor kevesebben vásárolnának abból. Pedig az óvszer méretét ráírják a dobozra vagy a prospektusra, csak épp ki olvas prospektust használat előtt?

Az Európai Unióban szabvány rögzíti az óvszer átlagméretet (M), aminek a hossza 175 mm, szélessége pedig 52 mm. A szabvány számszerűsíti az óvszer felfújási határát (18 liter) és a falvastagságot (0,04-0,08 mm) is. Óvszer vásárláskor azonban a óvszer névleges átmérője (egy kilapított óvszer átmérője) a fontos, ez a méret van feltüntetve például a Durex gumikon is, ami felénk a legelterjedtebb, ami nem egyenlő a hímvessző átmérőjével. Egy normális méretű óvszerguminál a névleges átmérő 51-53 mm között van. Amennyiben a dobozon nem tüntetik fel a pontos méretet vagy névleges átmérő számát, akkor a doboz szabványos (52 mm) méretű gumit tartalmaz. Az európai standardok szerint az óvszerek névleges átmérője 41 és 109 mm között változhat, a hosszúságuk pedig 171 mm-től 200 mm-ig terjedhet. Bár az átlagos péniszhossz, mint ahogy erre még kitérünk, ennél rövidebb, de az Európai Szabványügyi Bizottságban úgy gondolták, hogy a hosszabb óvszer fogamzásgátló és HIV-fertőzés elleni védelem szempontjából biztonságosabb.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk választani, persze először érdemes tudni a pénisz pontos méretét, a hosszát és kerületét - természetesen merev állapotban. A hosszúság megéréséhez a mérőszalagot oda kell helyezni, ahol kapcsolódik a testhez, majd egészen addig kell nyomni, ameddig megérezzük a szeméremcsontot. Ez abban az esetben különösen fontos, hogyha valaki el van hízva. Utána lehet lemérni a hosszúságát, az alaptól a csúcsig. Abban nincs konszenzus, hogy mekkora az átlagos péniszméret, van, aki a 140-160 mm hosszú péniszt tartja annak, máshol meg azt írja, hogy 129-150 mm között van. A kerületet legkönnyebben vastagabb cérnával és vonalzóval vagy hajlékony mérőszalaggal lehet megmérni a pénisz legszélesebb pontján. Ebben az esetben sincs egyetértés, hogy mi az átlag, itt például azt írja, hogy a laboratóriumi körülmények között (tehát nem önbevalláson alapuló) mérve a pénisz átlagos kerülete 116 mm, itt az átlagos méretet 114-130 közé teszi.

A szakemberek szerint a legkényelmesebb, a legjobban illeszkedő óvszer megtalálása előtt valószínűleg többet is ki kell próbálni, főleg, ha valakinek egyáltalán nem átlagos a pénisze, bármilyen értelemben. Arról, hogy egy adott péniszre milyen óvszert vásárolhatunk itt találtunk egy jónak tűnő interaktív számlálót, de nekünk ez az innen származó, alább befűzött táblázat is jónak tűnik:


Infogram

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS