2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még mindig nem tudod, hogy mit vásárolj karácsonyra? Vannak tippjeink!

G. L. 2018. december 07. 09:57, utolsó frissítés: 16:04

Most nem fogtuk vissza magunkat, szinte mindent beleadtunk, azt is, ami az eddigi években kimaradt.


Idén is megpróbáltunk összerakni egy ajándéklistát, lehetőleg olyan helyi termelőktől, kézművesektől, akiknek a munkáival biztosan meglephetjük a szeretteinket karácsonyra. Idén főként felnőtteknek ajánlunk ajándékötleteket, mert a gyerekek úgyis el fogják mondani, hogy mit szeretnének.

Zsigmond Adél (és mások) felsői

Zsigmond Adél ruhákZsigmond Adél ruhák


Egy felmérés szerint úgyis mindenki ruhát akar karácsonyra vásárolni a rokonainak, ismerőseinek. Ezért, ha már lúd, akkor legyen kövér. Vegyünk valami olyat, amiért tényleg megéri kiadni azt a pénzt. Zsigmond Adél ruhái pont ilyenek. Egyszerűek, mégis elegánsak. Meg lehet jelenni benne.

A Tito Atelier felsőjeA Tito Atelier felsője


És nem érdemes megakasztani a sort egynél, lehetne még sorolni az ajánlatainkat, itt vannak például a Tito Atelier sportosabb vonalat képviselő munkái. Vagy említhetnénk a Canicula ruháit is, amelyeket például a kolozsvári Planetárium Adventi vásárán is meg fogtok találni. Bemutatójuk szerint egy Canicula darabot ajándékozni olyan, mintha műalkotást ajándékoznál.


Soseta3 zoknikNem mintha a zokni nem lenne ruha, de a karácsonyi ajándékok között már-már fogalom a zokni. Gyerekként valószínűleg a legunalmasabb ajándéknak tartottuk, viszont ha már felnőttünk, akkor egyből az egyik leghasznosabb lesz. (Talán ezt nem árt figyelembe venni, amikor választunk). A zokni titka csak annyi, hogy jól kell választani, és próbálunk ebben segíteni. A Soseta3 egyből három zoknit ad, hogyha az egyiknek eltűnne a párja, akkor legyen mivel pótolni.

Marikó-táska

Marikó-táskaMarikó-táska


És rögtön utánuk jöhetnek a kiegészítők. Egy idei felfedezésünk, a Marikó Products, pedig még nem is annyira új. A főleg gyapotvászon, bőr, posztó felhasználásával készült termékeiben a funkcionalitás letisztult dizájnnal ötvöződik.

Chignon mignon-táska

Az úgynevezett rolltop-táskaAz úgynevezett rolltop-táska


Azoknak tudjuk ajánlani, akik játékosabb, hétköznapibb táskára vágynak, mint Marikó egyszerű vonalvezetésű darabjai. Azoknak, akik nem riadnak vissza egy kis huncutságtól. Az övtáskától a laptoptáskáig és úgynevezett rolltop-táskáig mindent lehet náluk kapni.

What If I Fly-ékszer

Porcelán medálPorcelán medál


Mostanában egyre menőbb lesz a kerámia és a porcelán, nem véletlenül szentelnek külön fesztivált is nekik. Ennek apropóján két porcelános ajánlatunk is van. Egyrészt a What If I Fly játékosan nagyszerű porcelánékszerei, amelyekért sajnos egészen Bukarestig kell elmenni, és ott bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni értük. Dehát ilyenek a valódi ékszerek. Aki valamivel olcsóbbat akar, annak ott van például a Kastély Erdélyben projekt webshopjában található Monom KŐ egyedi ékszerkollekciója. Nem hivalkodóak, de az értő szemnek vonzó ékszerek.

Domahidi Krisztina kerámiái

Másrészt, ha kerámiáról van szó, akkor ott vannak Domahidi Krisztina egészen természetközeli kerámia alkotásai. Ékszertartókat, tányérokat és kávéscsészéket egyaránt készít, amiket például a nagyváradi Moszkvában szervezett adventi vásáron lehet beszerezni. Kerámiáiban az a legjobb, hogy nem csak hasznosak, hanem önmagukban szépek is.

Gutenberg üres könyvekA könyv az a bevett ajándék, amivel nem nagyon lehet tévedni, minden valamirevaló könyvkiadó készül karácsonyra új könyvekkel, bemutatókkal. Például a Koinóniánál Nick Page A kereszténység majdnem tévedhetetlen történetének, illetve Lucian Boia Az 1918-as nagy egyesülés című könyvének megy a népszerűsítése, de mi most inkább olyan gyönyörűen kivitelezett könyveket ajánlunk, amit mi magunk tölthetünk meg történetekkel. Grafománoknak tökéletes ajándék. Ezzel pedig lassan a tárgyi ajándékoktól át is araszoltunk az élményajándékokhoz.

Kondibérlet

Kevés dologban lehetünk annyira biztosak, mint abban, hogy az ünnepek után szinte mindenki fog tenni egy-két megjegyzést a saját súlyára. Egy tökéletes ajándékkal egyből le is pattinthatjuk (már ha az ilyen egyszerűen menne) a felesleget. Egy úszó- vagy jógabérlet persze ettől eltekintve is hasznos lehet.

Színházi élményIgaz, hogy az Interferenciák Nemzetközi Színházi fesztivál már lejárt Kolozsváron, de azért előadásokat még bőven fognak játszani az elkövetkezendő időszakban is. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház például külön akciót hirdetett karácsonyra.

Fesztiválélmény

Bevett ajándék, de ha tudjuk, hogy valaki fesztiválozni szeretne jövő nyáron, akkor ezzel nem lehet mellélőni. Sőt, a legtöbb fesztivál már karácsonyi akcióval és díszdobozzal is készül, hogy ne csak egy papírlapot toljunk a karácsonyfa alá.

Az EC első bejelentései után mi igyekeznénk lecsapni a bérletekre, amíg még vannak. Egyébként nekik is van standjuk a kolozsvári Adventi vásáron. Ha "magyar" fesztivált akarunk, akkor ott van a marosvásárhelyi Vibe, ami szintén kihozott egy karácsonyi csomagot.***

Ha nem vagy megelégedve az ajánlatunkkal, még mindig semmi épkézláb ötleted, akkor megnézheted a korábbi tippjeinket is. 2012 óta szinte folyamatosan jelentkezünk ajándékötletekkel. Az elmúlt években közölt tippjeink miatt már nem is kell ajánlani az Esztány-táskát, inkább csak várni rá, hogy elkészüljön, de a babzsák még mindig tökéletes ajándéknak tűnik. 2013 óta már a Delikatesnek és a Wild to Wearnek se nagyon kell a cégér, de Adél öltészetének a babáitól még mindig elalélunk. 2014-ben például a Nádudvary-ékszereket, a Rekko Design bizsujait, illetve a Zs’Organik kencéket ajánlottuk, és még mindig ajánljuk. 2015-ben írtunk már a Székely gazdálkodóról, amit még mindig lehet kapni. 2016-ban a Pojga gyerekjátékok, a Six Making társasjáték, a Yukka termékei volt a tuti tippünk, míg 2017-ban a Galffi's csokoládéval, a Herbio kencéivel, a Made in Roșia Montană kötött cuccaival, illetve a Karton Network karácsonyfájával nem lőttünk mellé. És meggyőződésünk, hogy ma sem lőnénk mellé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS