2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biztos műtét lesz belőle, ha a gyerek lenyel egy gombelemet?

szerk. 2018. november 09. 10:02, utolsó frissítés: 2018. november 10. 23:06

A szakorvos adott választ a Facebookon keringő történet kapcsán.


Nemrég járta körbe az internetet az a történet, amelyet egy édesanya osztott meg, miután a kislánya lenyelt egy gombelemet, és műtétileg kellett eltávolítani. Erről van szó:Erre reagálva írta meg Novák Hunor népszerű magyarországi szakorvos, hogy valójában mi a teendő, ha a gyerek lenyel egy gombelemet, mert mint írja, a rettegésnek önmagában semmi értelme, és nem annyira sötét a helyzet, mint ahogy az anyuka a posztjában leírja. Ettől eltekintve

már a gyanú esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni,


mert annak eldöntése, hogy milyen beavatkozásra van szüksége a gyereknek, csak orvos döntheti el, mert minden esetben egyénenként kell mérlegelni a gyerek korától, az elem méretétől, típusától és helyzetétől függően. Az viszont nem igaz, ami az érintett anyuka posztjában is szerepel, hogy a gyomorban lévő gombelemet mindig azonnal el kell távolítani.

A szakember szerint az a legrosszabb forgatókönyv, hogyha a lenyelt gombelem elakad a nyelőcsőben, mert tartósan egy helyen folyik ki az elem, és marja a nyelőcsövet. Novák szerint ebben az esetben a baj akár órák alatt kialakul, ekkor nagyon sürgősen ki kell venni. Leírása szerint már több olyan esettel is találkozott, amikor gyomorszondán keresztül kellett táplálni a kis beteget, illetve az elem maró hatása miatt kialakult nyelőcső-szűkületet tágítására is szükség volt. Ismertetője szerint ilyenkor fájdalmat jelezhet a gyermek, hányhat, elutasíthatja az evést-ivást, de az is lehet, nem lesz különösebb panasza az elején.

Elmondása szerint a korábbi protokollok valóban arról szóltak, hogy az elemet minden esetben azonnal el kell távolítani, de mostanában, ha a (2 centiméternél kisebb) gombelem már a gyomorban van (tehát nem akadt meg a nyelőcsőben), akkor azt ajánlják, hogy előbb várjanak 10-14 napot az orvosok, és ha a gyermek testéből nem távozott a széklettel, csak utána vegyék ki endoszkóppal.

"Legtöbbször nem kell kivenni - írja érvelésében - méghozzá azért nem, mert mert az endoszkópos vizsgálatnak (kicsiknél altatásban végzik) súlyos szövődményei lehetnek, ezért kell ésszerűen mérlegelni, mi a nagyobb kockázat - én is láttam már rutinaltatás szövődménye miatt intenzív osztályra került gyermeket. (...) Ha a gyomron túljutott az elem és a belekben van a röntgen alapján, akkor az elem legtöbbször egy héten belül, mindenféle komplikáció nélkül távozik a széklettel. Fontos ilyenkor a széklet trancsírozása és vizsgálata, hogy a szülő megbizonyodhasson afelől, kijött az elem. Beöntés, hashajtás nem javasolt." Ugyanakkor ő is megjegyzi, hogy még időre van szükség, ameddig ezek a néztek elterjednek felénk is.

Ugyanakkor Novák a gombelemek mellett a másik olyan tárgyat is megemlít, amelynek a lenyelése esetén azonnal az orvoshoz kell fordulni, pedig laikusként, elsőre igazán nem tűnik olyan nagyon veszélyesnek.

A mágnes lenyelésével is azonnal kórházba kell menni.

Pedig a mágnestartalmú, térbeli építőjátékok, illetve a hűtőmágnesek elterjedésével a gyerekek egyre gyakrabban találkozhatnak olyan kisméretű mágnesekkel, amit könnyen lenyelhetnek. Különösen az a veszélyes, ha több mágnest, vagy egy mágnest és valamilyen fémet nyelt le a gyermek, de azzal is orvoshoz kell fordulni, ha csak egyet darabot nyel le.

Két mágnes, vagy egy mágnes és egy fémjáték lenyelése azért különösen veszélyes, mert a belekben összetapadhatnak úgy, hogy maguk közé csípnek egy kis béldarabot. Ez a rész pedig hamar elhalhat, ami azzal járhat, hogy kilyukad a bél, a széklet a hasüregbe kerül, ahol súlyos gyulladást, szepszist - vagy akár halált is okozhat. Ebben az esetben folyamatos kórházi megfigyelés szükséges, adott esetben pedig sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet.

Az orvosok szerint egy mágnes lenyelése esetén is folyamatos megfigyelés szükséges egészen addig, ameddig az nem hagyja el az emésztőrendszert. Abban az időszakban például fémtartalmú, vagy fémcipzáros ruhákat sem viselhet a gyerek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS