2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

10+1 turnékérdés Felméri Péterhez

szerk. 2018. november 01. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Arról, hogy miért ment Japánba, érdemes-e prófétának lenni, és miért nem dobálják melltartókkal a lányok.


Idén hatodik alkalommal turnézol a Szomszédnénivel – mégpedig egy olyan világkörüli turnét találtatok ki, amit kizárólag Erdélyben szerveztek...

- Ennek gyakorlati oka van. Volt szó róla, hogy felhívjuk a Berlini Kultúrházat meg a Pekingi Művelődési Házat, de TSz elhagyta a telefonszámokat, szóval hagytuk az egészet. Most a turné felénél vagyunk, Kolozsváron kezdjük, majd bevesszük Székelyföldet.

Ha már világkörüli, hol érezted magad a legjobban külföldön?

- Ez egy fogas kérdés, mert mi számít külföldnek, ugye? Például aki Bangladesben él, annak Erdély külföld, aki meg nem Bangladesben él, annak meg Banglades külföld. Én inkább azt mondanám, hogy mindenhol a legjobb, viszont van ahol nem.


Oké... szóval viszonyítás kérdése?

- Hát hogy mondjak egy konkrétumot is: óriási élményben volt részem, amikor pár éve Japánba mentünk nászútra. Ha újra megtehetném, ugyancsak Japánba mennék nászútra.

Mennyivel másabb turnézni, mint mikor kalandvágyból, esetleg nyaralni utazik az ember?

- Számomra sokkal másabb, mert én turnézáskor nem a kalandot vágyom, hanem azt, hogy minden rendben menjen, mindenhova odaérjünk, és ne gyűrődjenek össze az ingeim. Nyaraláskor viszont nem baj, ha nem érek oda időben valahova, sőt az sem gond, ha sehova sem érek oda időben, olyankor egy helyben szeretek pihenni és nem odaérni akárhova.

Másabb egy humorista turnéja, mint  tegyük fel, egy együttesé?

- Egyik oldalról, egy együttessel ellentétben, nekünk nem kell hangszereket cipelnünk, azokra ügyelnünk, színpadra állítanunk, hangkábeleket dugdosnunk, vagy olyanokat mondanunk, hogy nem szól jól a dob, vagy hogy még több hangot a basszusra. Másik oldalról viszont nekünk nem dobálnak melltartókat a lányok a színpadra.

Két fellépés között mivel ütitek el az időt? Milyen a Szomszédnénivel turnézni?

- Eszünk, kávézunk. Ebben nagyon jók vagyunk. Van, hogy naponta többször is. A srácok nagyon jól tudnak enni, öröm velük közösen falatozni. Sokat autózunk, ott is nagyon civilizáltak mindketten. Nyomkodják a telefonjaikat, kussban vannak, ami felbecsülhetetlen érték, leginkább az érzi át, akinek kisgyerekkel kell autóznia általában. Ha a rádióban kifogjuk a turné zenénket, akkor elszabadul a pokol, de utána mindig szépen lenyugszanak.

Mi a legnehezebb abban, hogy két hétig úton leszel a „Világkörüli Erdély turnén”?

- Hogy távol leszek a családtól. A feleségemmel mindent meg szoktunk beszélni, a kisfiam pedig majdnem másfél éves és ilyen rövid idő alatt is nagyon sokat változik. Hiányozni fognak.

Mi volt az eddigi legfurcsább, legváratlanabb, legviccesebb turné-élményed?

- Ami most beugrik, az az, amikor Béfé annyira megrészegedett a turné sikerétől, hogy az egyik benzinkúton vett egy dupla cédés manele válogatást. Azt hallgattuk az autóban pár szám erejéig. Hirtelen el sem tudom dönteni, hogy furcsa, váratlan vagy vicces volt.Ha a világon mindenhol élnének magyarok, hol lépnél fel nekik a legszívesebben?

- Kolozsváron. Nagy élmény abban a városban fellépni, ahol születtem és ahol felnőttem. Mindig nosztalgiával gondolok haza. Van ez a mondás, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában, de én szerencsére nem is akarok próféta lenni. Csak egy jó előadást tartani.

Mitől jó egy közönség? Mi kell ahhoz, hogy a legjobban érezd magad a színpadon?

- A legfontosabb, hogy szívesen legyen ott és jól érezze magát. Ha ez mind megvan, akkor a jó hangulat megteremtése már az én feladatom. És ez a legjobb része az egésznek. Kiállni, megnevettetni a közönséget és úgy elköszönni, hogy jövőre is szívesen jöjjenek el megnézni minket.

+ 1. Mi az, ami nélkül egy humorista nem indul el turnézni?

- Én nem kötődök kabalákhoz, nincs szerencsetárgyam, ami mindig velem kell legyen, másképp valami szörnyűség történik. Úgyhogy én praktikus leszek, és azt mondom, hogy a ruhák. Egy humorista ne utazzon el turnézni és fellépni ruhák nélkül.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS