2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

TikTok: már nemcsak Kínában tátog erre mindenki

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. október 19. 17:15, utolsó frissítés: 17:24

Olyan üstökösszerű emelkedést produkált a fejlesztőcég, hogy még a kínai állam is felfigyelt rájuk.


A TikTok nevű új közösség média úgy tűnik megvalósítja azt, ami a korábbi kínai közösségi média platformoknak nem sikerült: nagyon sok rajongót szerezni a kontinentális Kínán kívül is. A felület az elmúlt két évben félmilliárd rajongót gyűjtött, amelynek negyven százaléka Kínán kívüli.

E téren a beijingi székhelyű Bytedance által kifejlesztett alkalmazás olyan kínai alapplatformok felett szerzett nemzetközi előnyt, mint a Tencent által működtetett WeChat, a Sina Weibo vagy az Alibaba kapcsolatú Youku.

Randy Nelson, a Sensor Tower elemzője szerint a Bytedance fejlesztését a közösségi médiában nagyon erős jellege különbözteti meg a többi kínai alkalmazástól. A TikTok egy közösségi videoplatform, amelyre a felhasználók karaoke, szinkronénekelnek, főznek táncolnak vagy épp csak jól érzik magukat.

Nelson szerint idén a közösségi videómegosztók elérték eddigi népszerűségi csúcsukat, három is közülük a legtöbbször letöltött alkalmazások között található. Ebből kettő a ByteDance fejlesztése: a TikTok és a Vigo. A másik az Instagram, amely a Facebook tulajdona jelenleg.


A ByteDance sikere pedig rangos befektetőket vonz: a SoftBank állítólag egy 75 milliárd dolláros befektetésről tárgyal velük, amely hatalmas ugrás volna a ByteDance tavalyi évi húsz milliárdos felértékeltségéhez képest. Ha ez megvalósul, a ByteDance lesz a világ második legértékesebb start up-ja az Uber után.

A ByteDance önmagát és AI cégként határozza meg, mert gépi tanulást használnak fel arra, hogy megpróbálják belőni azt, hogy mit akarnak látni az emberek és még többet adni nekik abból. Otthon a cég a Jinri Toutiao (今日头条), vagyis a „Nap hírei” nevű fejlesztéséről híres, amelyet 2012-ben indított útjára. Az emberek hamar rákaptak a minden részletében beállítható hírfolyamára és jelenleg több mint 240 millió havi aktív felhasználóval büszkélkedhet.A cég hasonló eljárást alkalmazott a Douyin esetében is, ami egy 2016-ban elindított videoplatform. A SnapChat-hez hasonlít, amelyben különböző szűrőket lehet alkalmazni 15 másodperces videókra, mielőtt az ember felküldené őket az éterbe. Az app annyira népszerű lett, hogy Kínában még egy szófordulat is kötődik hozzá: „shua Douyin” (刷抖音), avagy: „a Douyin-t pörgetni.”

A cég tavaly vált igazi nemzetközi tényezővé: mindössze tíz hónap alatt felvásárolta a Los Angeles székhelyű Flipagram alkalmazást, kiadta a TikTok-ot, a Douyin tengerentúli változatát, és 800 millió dollárt fizetett a musical.ly szinkronéneklő alkalmazásért, amely roppant népszerű a Nyugati világban. Azóta a Flipagram Vigo lett és a musical.ly felhasználók átkerültek a TikTok felületére.

A TikTok és a Douyin együtt havi több mint 500 millió aktív felhasználót számlál: ez messze több mint a Twitter- és hozzávetőlegesen fele az Instagram-felhasználók számának.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS