2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bukarest: csóró rendőrök, gazdag drogmaffia

Gozner Gertrud 2004. október 15. 12:17, utolsó frissítés: 12:17

A drogellenes ügyosztályok pénzhiány miatt tehetetlenek a kábítószer-kereskedőkkel szemben. #b#Kínos helyzet:#/b# az ügynökök sok ízben rejtett kameráért vagy szabad autóért a tévésekhez kénytelenek fordulni.

Tolongás a 486-os előtt

A bukaresti rendőrök gépkocsik, üzemanyag, számítógépek és pénz híján kell felvegyék a harcot a kábítószer-maffia ellen. Mindeközben a drogkereskedők hatalmas összegeket keresnek, és luxusautóikkal könnyedén eltűnnek az üldöző rendőrautók elől – állítja tudósításában a Jurnalul National.

A főváros első kerületének Szervezett Bűnözés és Drogellenes Osztálya (BCCOA) a hármas sz. rendőrőrs épületében szorong. Az irodának kijelölt helyiségben összesen kilencen dolgoznak, de csak öt íróasztal áll rendelkezésükre. A gondok még égetőbbek lesznek, amikor mind ugyanazon számítógép – a selejtezésre rég megérett 486-os – mellé szeretnének leülni.

Ami a számítógép-használatot illeti, hogy mégse legyen morgolódás a kollégák között, az irodavezető otthonról vitt be egy Pentium processzoros gépet nyomtatóval, valamint egy igencsak használt fénymásolót. Még saját szolgálati gépkocsival sem rendelkezik az ügyosztály – járgányt mindig kölcsön kell kérniük. Közvetlen telefonvonaluk sincsen, csak a minisztériumi hálózatban kommunikálhatnak.


Drága ügyészek

A drogellenes csoport előre megszervezett akcióit gyakran az teszi tönkre, hogy a rendőrség különböző részlegei képtelenek hatékonyan együttműködni. Például az első kerületi BCCOA havonta összeállít egy jelentést a fővárosi rendőr-főkapitányság kábítószer-ellenes ügyosztályának, viszont a kapitányság nem értesíti őket a saját, vagy más kerületek drogellenes csoportjainak tevékenységéről.

A kudarcok másik oka a rendőrök felkészületlensége, tapasztalatlansága, továbbá az ügyészek nem mindig támogatják őket. A legtöbb esetben a rendőrök csak futólag mondják el az ügyésznek, milyen akcióra készülnek.

Noha a fővárosi ügyészség előírja, hogy minden egyes tettenérésnél jelen kell lennie ügyésznek is, azok aprópénzért egyszerűen nem hajlandók kiszállni. Ezt csak úgy lehetne megoldani, ha drogellenesek szerződéses alapon együtt tudnának dolgozni egy kinevezett ügyésszel, akárcsak más kerületek csoportjai.


Tévés segítség

A második kerület BCCOA részlegén csak öten dolgoznak – az iroda büszkesége egy Pentium I számítógép, kincstári ára 2 millió lej.

A csopornak nincs sem rejtett kamerája, lehallgató-készüléke, golyóálló mellénye, vagy akár komolyabb fegyvere az egy szál gumiboton kívül. Terepre saját autóikkal járnak. Az egy darab szolgálati Daciát többnyire javítják, vagy foglalt, mert közösen használják a 8-as őrs munkatársaival.

Ezért a rendőrök más intézményekhez, például a tévéhez fordulnak felszerelésért, például kameráért, sőt autót is szoktak kölcsönkérni, mert a szolgálati autót már minden bűnöző messziről ismeri. A csoportvezető irodájában az egyetlen telefonról csak RomTelecom-számok hívhatók.


Éjszaka tilos bűnözőket háborgatni!

A rendőrök a szigorú szabályzatra is panaszkodnak, például házkutatások alatt eléggé meg van kötve a kezük: bírói felhatalmazásra van szükség, amelyet mindig a szolgálatos bírák írnak alá, aki jobb esetben ismerik az ide vonatkozó jogszabályokat, vagy azt külön el kell nekik magyarázni.

Még ha meg is vannak a szükségesek endegélyek, este nyolc és reggel hat óra között tilos a házkutatás, tehát a kábítószer-kereskedők álmát senki sem zavarja.

A rendőrök szerint mégis volt pozitívuma a törvénymódosításnak: a rendőrséggel együttműködő delikvensek büntetése – ha feladják a tettestársaikat – felére csökkenhet. Ezek az irodák különben is kiskaliberű bűnözőket üldözik, a komolyabb kábítószer-láncolatokat ugyanis a magasabb rangú szervek vizsgálják.


Szélmalomharc

Bukarest harmadik kerülete ideális helyszíne a kábítószer-kereskedelemnek, ebben a városrészben nagyon szervezettek a csoportok. A BCCOA iroda itt 80 ember után nyomozott, 51-et le is tartóztattak. A harmadik kerületben legalább 500 kábítószer-fogyasztó él, emiatt a rablások száma is jelentősen megnőtt.

Az elkövetők ugyanis a legtöbb esetben visszaeső drogfogyasztók, a jelenséget a pénzszükség magyarázza. A kábítószerfüggők havonta több százezer dollárt hagynak a dealereknél. Bukarestben egyes városrészekben valóságos bandaharc zajlik minden egyes utcáért és tömbházért a rivális kereskedők között.

A harmadik kerület drogellenes csoportja valójában a helyi drogmaffiát meg sem pirulázta. Hiába számoltak fel tucatnyi klánt, az igazán fontos maffiatagok maradtak. Az elkapott dealerekeet szinte azonnal pótolják, tehát az áru folyamatosan megvásárolható.

Amúgy ez a kerület sem áll valami fényesen: nincs benzin a járőrkocsiknak és pénz sincs titkos akciók lebonyolításához.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS