2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár zsidó kultúráját is megmutatják: negyedszer lesznek zsidó napok

G. L. 2018. október 11. 19:16, utolsó frissítés: 19:26

Az idei eseménysorozat az évfordulók jegyében telik majd, Karácsony Benőről, Eisikovits Mihályról és az Új Keletről is lesz szó.


Nagyon sok zenével és irodalommal jön az október 18-21. között negyedszer megszervezett Kolozsvári Zsidó Napok. Az eseményről csütörtök délben tartottak sajtótájékoztatót a szervezők: a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Dialógus Egyesület és a Határtalan Kultúra program.

"Amikor a zsidó kulturális hagyományoknak a felelevenítéséről beszélünk, akkor egyben a magyar kultúra és művészettörténet egy-egy eleméről is beszélünk" - magyarázta az idei eseményt felvezető Mile Lajos kolozsvári főkonzul, és példakén Eisikovits Mihály zeneszerzőt és Karácsony Benő írót említi, akikre az idei programmal emlékeznek.

Minden korosztálynak igyekeztünk a kedvére tenni,

mutatta be általánosan a programot Deák Andrea, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének kulturális főmunkatársa, majd részletesen is beszélt az évfordulók jegyében szervezett eseményről.
Az ünnepélyes megnyitón Laczkó Vass Róbert fog a 110 éve született Eisikovits Mihály elfeledett szerzeményeiből bemutatni egy válogatást, Nagy Gergő zongorakíséretében. Olyan magyar költők megzenésített verseit hallhatja az érdeklődő közönség, mint Kányádi Sándor, Hervay Gizella, Kovács András Ferenc, Majtényi Erik, Ady Endre vagy József Attila.

"Eisikovits Mihály karmester, zeneszerző munkássága olyan mértékben kapcsolódik a kolozsvári zenés kultúrához, hogy egyszerűen nem értettem, hogy maradhat ki a közösségi emlékezetből" - mondta Laczkó Vass Róbert, aki szerint sok csak kéziratban megmaradt, eddig kiadatlan kottát dolgoztak fel a program összeállításakor.

A zenei programokat erősíti Nógrádi Gergely főkántor fellépése, aki a zsidó liturgikus énekek mellett népszerű zsidó dallamokat, musical slágereket fog előadni. És szintén főleg a zenekedvelőket várják Korcsolán Orsolya Bécsben élő, nemzetközi hírű magyar hegedűművész Hollywood anno címen meghirdetett kamaraestjére. A táncdalfesztiválok hangulatát idézi meg az IttésMost társulat és 4 slammer (Bárány Bence, Galló Bence, Mészáros Péter és Munding Márton) improvizációs slam poetry estje.

Szintén megemlékeznek a 130 éve született Karácsony Benő íróról is, akinek az életéről és munkásságról pódiumbeszélgetést szerveznek. Ahogy Deák fogalmazott, nemcsak a tragikus sorsú íróról tudhat meg többet, aki részt vesz az eseményen, hanem a Napos oldalról is. Az irodalmi programok keretében az idén elhunyt Kányádi Sándorra is lesz szó, aki mint Deák mondta, az "életművével az elveszett zsidók életét és világát visszahozta a magyar emlékezetbe".

Az évfordulók jegyében szerveznek egy beszélgetést a 100 évvel ezelőtt Kolozsváron alapított, de jelenleg már Izraelben kiadott Új Kelet újság tulajdonosaival, Vadász Évával és Steiner Kristóffal. Egyúttal Steiner egy rövid Kabbala elődadást is fog tartani. A zsidó napokat a Debrecen Dixieland Jazz Band koncertje fogja zárni."Fontos, hogy itt legyünk és a magyar zsidó kultúrát terjesszük Erdély fővárosában" - érvelt az esemény mellett Deák, aki ugyanakkor azt is elmondta, hogy a magyarok mellett a román zsidó közösség tagjait is szeretettel látják a rendezvényeiken.


A programok minden esetben ingyenesek, viszont adományokat gyűjtenek

a dévai Szent Ferenc Alapítvány által Torockón működtetett Kis Szent Teréz Gyermekotthon javára. Tavaly már Röhrig Géza foglalkozott a gyerekekkel, de ilyen formában gyűjtést először szerveznek.

Karczagi Iringó, a Szent Ferenc Alapítvány munkatársa kiemelte, hogy ők minden ilyen gyűjtést nagyon fontosnak tartanak, mert az otthonban élő 24 gyereket nagyrészt adományokból tartják el, konkrétan példaként pedig a megvásárolt téli tüzelő kifizetését említette.


A Horea úti zsinagóga a mostani alkalommal kimarad a helyszínek közül,

mert annak október elején elkezdődött a felújítása, így ott nem tudnak programot szervezni. Így is három helyszínen lesznek események: a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban, a Bulgakov Kávéházban és a Tranzit Házban.

Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnökének kijelentése szerint a kolozsvári zsidó közösség önerőből nem lenne képes egy ilyen rendezvény megszervezésére. Annak erőforrásait most leginkább az említett zsinagóga felújítására, illetve egy aköré tervezett kulturális központ létrehozására fordítják, ahol meg tudják magukat mutatni a kolozsváriaknak.

Schwartz elmondta, 7 évvel ezelőtt határozták el, hogy a zsinagóga köré szervezik a hitközség intézményeit, oda költöztetik például a kóser konyhájukat és az orvosi rendelőjüket. Bár mind a romániai zsidó hitközségek föderációjánál, mind a román és magyar kormánynál, mind az Európai Uniós alapoknál pályáztak támogatásra, nem kaptak pénzt, ezért a második világháború előtti zsidóság vagyonából adtak el, hogy előteremtsék a szükséges forrásokat.A második világháború előtt 16-17 ezer főt számláló, főleg magyar anyanyelvű kolozsvári zsidó közösség mára 423 fősre apadt, és tagjainak egy része már nem is beszél magyarul.

A Kolozsvári Zsidó Napok részletes programja itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS