2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új arcát mutathatja Székelyföld, csak meg kell találni a túravezetőt hozzá

G. L. 2018. október 08. 10:11, utolsó frissítés: 10:59

A Carpathian Escapes csapata arra törekszik, hogy úgy mutassa be a vidéket, hogy az egy nyugati turistának is érdekes legyen. Sőt, még egy kolozsvárinak is. (x)


Székelyföldön sok a medve. Hetente látunk amatőr képeket és videókat a Szent Anna-tó környékéről vagy Tusnádfürdőről, amelyen az állatok kukákat borogatnak vagy cammognak át az úton. A romániai, sőt az európai barnamedve populáció jelentős része él Székelyföldön. Mindig is azt gondoltam, hogy ez olyan érték, amit érdemes megmutatni. Arról már vannak hírek, hogy a székelyföldi medvelesek egyre népszerűbbek, már csoportosan, biztonságos körülmények között is van lehetőségük a turistáknak medvéket nézni. Én viszont még soha nem láttam medvét, pedig Tusványoson is megfordultam már párszor. Így amikor a Carpathian Escapes meghívott, hogy menjek velük túrázni, egyből tudtam, medvét biztosan akarok nézni. Pláne, hogy az általuk kínált csomagokban van is medveles.


"Az csak egy szeletke, legfeljebb félnapos program"

- hűtöttek le egy kicsit a szervezők, de rögtön további lehetőségeket is felajánlottak a másfél napos túránk kitöltésére, olyat, ami a specialitásuk. És nem bántam meg.

Állításuk szerint három évvel ezelőtt, amikor a Carpathian Escapes vállalkozást elindították, alig lehetett online olyan szolgáltatást találni, akik medvelest kínáltak. Mára viszont már bejáratot székelyföldi látványosságnak számítanak, ezért ők csak kiegészítőként ajánlják fel a kaland- és lovastúrák mellé. A 3-4 fős túráktól egészen az autóbusznyi emberig van ajánlatuk, a Szent Anna-tó közelében például már 45 fő befogadására alkalmas les is van.

"Amikor az ember megérkezik a leshez legfeljebb egy két dolgot hall, hogy fúj a szél és énekelnek madarak. Egy félóra múlva már egy egész koncertet is meghall, ami akkor is ott volt, amikor megérkezett, csak még nem figyelt rá. A medvelesben az a valóban nagyszerű, hogy meghalljuk a természetet" - mondja Albert István, a Carpathian Escapes túravezetője.

Meg kell hallani az erdőt. Ez így elsőre tényleg úgy hangzik, mint valami nagy életbölcsesség, de amikor arról van szó, hogy a környékeden van egy medve, akkor bizton állíthatom, jobban kezdesz figyelni. És nem is feltétlen akkor, amikor az állat megközelíti az etetőt.

A túra előtt mindig az tűnt megoldhatatlan problémának, hogy valahogy észrevegyem majd azt az állatot. Soha nem merült fel bennem, hogy az igazi kaland az lesz, hogyha már láttam, akkor valahogy nagyon gyorsan vissza akarok majd kerülni az emberek közé... A filmekben persze este mindig olyan erős a holdvilág, hogy simán lehet látni sötétedés után is, de a valóságban az orrodig sem látsz el, koromsötét van, és a közeledben éppen egy medve eszi jóízűen a kiszórt kukoricát. Ez a nagybetűs kaland.
A vadőr persze elmondja, hogy nem kell félni, mert az állat csak akkor támad, ha veszélyben érzi a saját vagy a bocsai életét, különben meg inkább választja a kukoricát, mint hogy megtámadjon, de azért a tudat, hogy egy pár száz kilós, óriási állat van a közeledben, akivel szemben semmi esélyem sem lenne, ha támadna, csak nem hagy nyugodni. Ez olyan igazi borzongatós élmény, amiből nagyon megnyugtató kikeveredni.


Legyen benne vadság

- ez a Carpathian Escapes túraszervezési szemlélete, mert ez egy olyan sajátosság, amit Székelyföld szinte tálcán kínál az oda látogató turistának, és igazából a közelünkben máshol nem nagyon tapasztalni ilyet.

"Itt nincs szabályozva minden, tényleg úgy van, ahogy az Isten teremtette. Ha Ausztriában mész túrázni, akkor azt tapasztalod, hogy minden ki van építve. Olyan, mintha a hegy tetején is le lenne nyírva a fű. Minden elő van készítve. Ehhez képest, ha az ember elmegy Háromkútra, akkor azt tapasztalja, hogy az emberek a természetben és a természettel együtt élnek.A Carpathian Escapes csapatának eredeti elképzelése szerint a jó szálláshelyeket, a jó programkínálatot és jó túravezetőket szerették volna feltérképezni, és olyan túrákat, utazásokat és csomagokat kialakítani a helyi szolgáltatásokkal együttműködve, amelyek minőségiek, élményközpontúak, és a nyugati, sokat utazott turisták számára is színvonalasak, nemzetközi piacon versenyképesek. Az évek során, ahogy gyűltek a tapasztalatok, bővült a helyi kapcsolatrendszer és helyismeret, már nemcsak az utazások megtervezését, megszervezését és értékesítését, hanem egyre inkább a lebonyolítását is magukra vállalták.

"Az elején mi sem voltunk biztosak abban, hogy ez tényleg annyira élménydús, vagy csak mi hisszük annak, mert a miénk, kötődünk hozzá. Nagyon jó tapasztalat volt, hogy láttuk, hogyan reagálnak a nyugat-európai - és nem csak onnan jövő, mert Új-Zélandról, Ausztráliából is voltak már - vendégeink. Az elejétől fogva törekedtünk a minőségre, a visszajelzések sora pedig megerősített, hogy jó irányban haladunk. Büszkék vagyunk arra, hogy többször mondták és írták a vendégeink, hogy ezek a túrák voltak a romániai utazásuk fénypontjai" - nyilatkozták.
"Borzasztó nehéz egy külföldi cégcsoportot meggyőzni arról, hogy ide érdemes eljönni, mert mindenkiben vannak Romániával kapcsolatban sztereotípiák. Amikor először idelátogatnak, pozitívan csalódnak ahhoz képest, mint amire az előítéleteik alapján számítottak, és annál inkább értékelik, azt amit itt látnak és tapasztalnak" - meséli a céget alapító Nyika István. Ilyenkor lehetett bevetni a különböző nemzetközi oldalak ajánlásait, például a Lonely Planet 2016-os toplistája, amelyben az első helyre a térséget tette, de a személyes találkozók számítanak a leginkább.

Elmondásuk szerint mára már sikerült egy stabil lovas ügyfélkört kialakítaniuk külföldön, és a kliensek száma évről évre nő, most is vannak már biztos foglalásaik jövőre. De ez csak egy része a kínálatuknak. Kulturális idegenvezetést, gyalogtúrákat, terepjárós túrákat egyaránt szerveznek. Télen hótalpas túrák jöhetnek számításba, illetve a kutyaszánozás. Most készülnek ismét nyitni, és nemcsak a programkínálatban, hanem a turisták terén is: elsősorban a hazai közönség irányába.

"Mi használjuk az off-road kifejezést, de az valójában on-road, mert az erdei utakat használjuk, tiszteljük annyira a természetet, hogy nem háborgatjuk" - mondja Albert, amikor már a Csíki-havasok gerincén kaptatunk fel a terepjáróval, és azt gondolom, hogy nem is nagyon kellene letérni az útról, mert az agyagos terep sokszor vadabbul néz ki, mint maga a fás (és kevésbé fás) legelő.
"Van olyan kanyoning túránk, amit megtalálni is kihívás.

Két kilométert kell túrázni, majd az ösvényről betérni az erdőbe. Semmi nyom nincs arra, csak akkor mész oda, ha tudod, hogy ott van lent Románia egyik legszebb kanyonja, 15-18 vízeséssel, kőüstökkel. Gyönyörű helyen van" - teszik még hozzá. És biztosan ismeri más is azt a kanyont, de más kínálatában még nem szerepel. Ez az újszerű megközelítés a Carpathian Escapes specialitása. A hagyományos székelyföldi körutaktól teljesen eltérő, a környékén még újszerű túrákat kínál. Mint mondják, folyamatosan kísérleteznek, hogy minél egyedibb és élménydúsabb túrákat nyújtsanak.

"Az évek során sokfelé túrát és programot kipróbáltunk, több helyi szolgáltatóval is dolgoztunk már, így kiterjedt a helyismeretünk. Velünk vendégeink olyan helyre is eljuthatnak, ahova az átlag túrázó vagy turista sosem juthatna el, olyan útvonalakat is bejárhátnak, amiknek egyedül talán sosem mernének nekivágni. Nem csak a külföldi turisták, hanem a túrázni, kirándulni vágyó belföldiek és helyiek nyugodtan ránk bízhatják magukat" - hangoztatják.
"Ecsém, Naskalat, Gyimesi-hegyek: mind olyan területek, ahol legfeljebb pásztorral lehet találkozni, turistahadakkal biztosan nem. Tényleg úgy érezheted, hogy egyedül vagy a természetben. Nem az van, hogy még 40 hátizsákos turista szelfizik melletted" - mondja Albert.

És ezt meg is tapasztalom, amikor a hidegségi dombokon lovagolunk - mert most már kezdőknek is készülnek lovastúrával -, és teljes valójában megtapasztalhatjuk az igazi gyimesi tájat, amiről úgy tartják, olyan lejtős, hogy a teheneknek két lába rövidebb, hogy meg tudjanak egyenesen állni. És akkor még hol van az az élmény, hogy hosszú idő után először ülök lovon. Márpedig hegyre fel- és lemenni, egy óriási mozgó állattal a lábad között, minimum wáó.Igaz, hogy lovagoltam már egy bő évtizeddel ezelőtt, de azóta szinte mindent elfelejtettem arról, hogy miként is kell megülni és irányítani a lovat. Márpedig egy ló (nagyon közhelyes lesz így leírva, de lovaglás előtt ritkán gondolod így végig) önállóan érez, ha lóval találkozik, akkor oda fog nyeríteni neki, éhes, tehát adandó alkalommal legelni fog, szomjas, tehát lehet, hogy a patak közepén meg fog állni, így meg kell arról győzni, hogy fogadja már meg az irányításod. Persze elmondják, hogyan kell rábírni, hogy jobbra vagy balra menjen, megálljon, de elméletben én autót vezetni is tudok, csak a gyakorlattal van baj. Szerencsére lovagolni valamivel egyszerűbb, mint autó vezetni. És a lovagolótudásodnak megfelelő állatot is fogsz kapni, aki bírja akár a kezdőket is, és a túravezetőid is segíteni fognak.

Szerencsére minden túra lankás úttal kezdődik, így amire tényleg eljutsz addig, hogy hűha, már megszokod annyira az állatod, hogy nyugodtan nézelődhess. Mint mesélik, meg lehet autóból is nézni a gyimesi tájat, de azért lóháton lesz az igazi.A magyarországi turisták is a Csíksomlyó, Parajd, Gyilkos-tó és a Szent Anna-tó desztinációkat pipálják ki, ha Hargita megyébe érkeznek, de azt talán nem tudják, utóbbihoz olyan legendák kötődnek, hogyha megfürdünk benne, akkor az egy évre megvéd minket a betegségektől. Említhetnénk ugyanakkor a világháborús emlékeket az Árpád-vonal mentén, amelynek lövészárkai még manapság is megvannak, de nincsenek kitáblázva, és túravezető nélkül ezek mind ismeretlenek maradnak. Ezt jelenti az a helyismeret, amit a Carpathian Escapes kínál. Olyan látványosságokat is tudnak mutatni, olyan élményeket is felkínálnak, ami egy marosvásárhelyi, egy kolozsvári, de talán még egy helyi sem ismer.

"Azt látjuk, itthon is lenne igény jobban megismerni a környezetünket,

az ország adottságait és szép helyeit, és ne csak kibérelni egy házat az erdő szélén, és ott eltölteni két napot. A környéken van olyan, aki vadvízi evezős túrákat szervez, más sziklamászásra vagy gyalogtúrákra szakosodott. Vannak lovardák is, akik lovaglási lehetőséget biztosítanak. Nálunk viszont az egynapos túra alatt több típusú élményben is lehet része a turistának. Például terepjáróval kimehetünk a Naskalat csúcsához napfelkeltét nézni, majd sajtot kóstolhatunk egy hegyi esztenán, ahonnan gyalogtúrázást szervezhetünk az Öcsém csúcsára, közben megismerkedhetünk a helytörténeti vonatkozásokkal, majd jöhet egy via ferrata a Békás-szorosban és a nap végén medveles. Aki eljön egy hétvégére, valószínűleg 2-3 dolgot is szeretne kipróbálni, ha már eljött" - magyarázza, hogy miért érdemes őket választani.

Most dolgoznak az olyan legény- és leánybúcsús, illetve csapatépítős csomagjaik bővítésen, amelyet főleg már a hazai vendégeknek szánnak. Még bővebb, még személyre szabhatóbb csomagokat kínálnak, hogy tényleg mindenki igényére legyen válaszuk.
"Az elején azt mondtam, hogy 3-4 napig tudnánk egy német turistát lefoglalni, most, az erőnlététől függően, akár két hétig is tudunk programot biztosítani. Egy átlagember egy hetet tartalmasan tud eltölteni a programjainkkal, aki meg szeret mozogni, annak a dupláját is biztosítjuk" - mondja Albert, majd rögtön példákat sorol, hogyan tudják a vidék természeti és kulturális értékeit összekapcsolni mindenki érdeklődési körének megfelelően.

Nekem egy napom volt arra, hogy a Carpathian Escapes csapatával egy kicsit felfedezzem Hargita megyét. Így jutott idő terepjáróval egy kört tenni a Csíki havasok gerincén, az 1000 éves határnál a történelemhez és lövészárkokhoz kerültünk közelebb, Gyergyóban ugye a medvétől való szabadulás volt a legnagyobb kaland, míg a Gyímesekben lovagolni egyszerűen csak hűha.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS