2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több zöldterület, kevesebb autós forgalom: így képzelik el Marosvásárhely főterének felújítását

G. L. G. L. 2018. október 03. 09:36, utolsó frissítés: 2018. október 05. 10:24

Eredményt hirdettek az önkormányzat pályázatán. A földalatti parkolóházat minden szakember elfelejtené.


A nyertes pályázat jó megoldásokat kínál a problémákra, figyelembe veszi a régi főtér sajátosságait, de ugyanakkor egy modern főteret vetít előre - értékelte a zsűri Az én városom Marosvásárhely pályázatra beküldött győztes munkát, amely alapján előbb-utóbb felújíthatják a város főterét.

Az önkormányzat még júniusban döntött úgy, hogy pályázatot hirdet Marosvásárhely központjának és a hozzá kapcsolódó utcáknak a felújításának a megtervezésére. Az eredményeket pedig pénteken mutatták be, a győztes pályamunkát a marosvásárhelyi Hegedüs Noémi vezetésével Kovács Lóránt, Szakács Izabella Mária, Popa Zsuzsa, Patka Zsuzsa Kincső, Simpf Rajmond, Petelei Ambrus Bíborka, Tăslăvan Marius Róbert, Kassay Emese és Klosz Endre nyújtotta be.

Fontos megjegyezni, hogy a zsűri első díjat nem osztott ki, mert mint mondták, a beküldött nyolc pályázat közül egyikben sem volt meg az a plusz, ami kiemelné a többi közül. Angela Kovács, a Romániai Építész Kamara Marosvásárhelyi Fiókjának a vezetője, a pályázatot elbíráló zsűri elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott a nyertes munka érzékenységet mutat az épített örökséghez tartozó épületek és a szimbolikus elemek, mint például a virágóra iránt. Jó arányban ötvözi a zöldövezeteket a burkolt felületekkel. Pozitívumként értékelték, hogy a tervek kiemelik a Kultúrpalotát és prefektúra épületét, illetve azt is, hogy összenyitják a Színház teret és a Rózsák terét, és általa egy nagyobb közösségi teret hoznának létre. Fontos része ugyanakkor a nyertes pályázatnak, hogy olyan megoldásra tesz javaslatot, amely csökkenti a közúti közlekedést, és ezzel párhuzamosan ösztönzi a tömegközlekedést, a gyalogos és kerékpáros közlekedést.

"Tulajdonképpen ezek helyes és tiszta megoldások. Nem arról van szó, hogy használhatatlan projektek. (...) Azért nem adtunk első díjat, mert hiányzott az a plusz a projektekből, amire azt mondhatjuk, hogy tényleg valami nagyot hoz a városnak" - mondta Tatár Lehel, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa, aki az önkormányzat részéről vett részt a zsűri munkájában. Azt is, megjegyezte, hogy kétség sem férhet hozzá, hogy a győztes megérdemelten nyert, mert teljesen szabályosan zajlott a verseny.

Véleménye szerint egyértelmű, hogy a modernizálásra szükség van, és a pályázat kihirdetését követő egyeztetési folyamatban még lehetőség lesz a tervek javítására a zsűri javaslatai és az önkormányzat szempontjai alapján. Dana Miheț a város főépítésze szerint az elkezdett folyamatot viszik tovább, a következő lépés a szerződés megkötése lesz a városháza és az nyertes pályázat elkészítői között.

A főtér jelenleg a gyalogosok számára az áthaladást és nem az ott tartózkodás esélyét nyújtja"

- mondta Patka Zsuzsa Kincső, akit azzal kapcsolatban kerestünk meg, hogy mutassa be a terveiket -, ezért ennek az átalakítására igyekeztek jó megoldást találni. Elmondása szerint jelenleg a forgalom egy szigetet alakít ki a Rózsák tere középén és a tervükkel ezt szerették volna részben felszámolni, azt akarták elérni, hogy közösségi terek, sétáló utcák alakuljanak ki.

Elmondása szerint jelentősen átszerveznék a forgalmat. A tér délkeleti részén (a McDonald's és a Belvárosi Római Katolikus templom felőli oldalon) csupán két sávot hagynának meg: az egyiket az autóknak, míg a másikat megosztva az autóknak és a buszoknak. A sziget másik oldaláról (a Színház tér felőli részről) teljesen kizárnák az autós forgalmat, de beengednék a buszokat, illetve a biciklis forgalmat.

A terveikben ugyanakkor javaslatot tesznek a forgalom kizárásával kialakult helyzet rendezésére is.
"A Kultúrpalota és a Közigazgatási palota előtt úgy nyitottuk meg a teret, hogy mindkét épület érvényesüljön,

ugyanakkora hangsúllyal uralják a teret" - magyarázta a szakember. Ide egy tükröződő, vizes felületet is elképzeltek, amelynek szintén az lenne a funkciója, hogy kiemelje az épületeket. Az egyelőre még csak tervben lévő Bethlen Gábor-szobornak is megtalálták a helyét a Rózsák terén.
Elmondta, hogy nagyon fontosnak tartották a zöldterületek megtartását és bővítését is, mert nyári melegben ezek javítanák a hőérzetet. "Ha azt akarjuk elérni, hogy egy kellemes hely legyen, ahol jó ott lenni, akkor fák és a zöldterület megőrzése nagyon fontos" - jelentette ki.

A virágórát is hangsúlyozzák a tervek. "Üvegkockákat tennénk a számoknak megfelelően, és azok este is világíthatnának, annak megfelelően, hogy hány óra van" - mondta, hozzátéve, hogy ezután így nemcsak nyáron, napközben lenne látványossága a Rózsák terének, hanem télen is működhetne.
Már a pályázat kiírásakor fontos téma volt a főtér alá tervezett parkoló alakulásának a sorsa. Erről is külön nyilatkoztak a Transindex által megkeresett szakemberek.

"A zsűri egyetértett abban, hogy ez a verseny nem kell a földalatti parkolóról szóljon,

mert lehet, hogy az nem egy átgondolt ötlet. És most az ország legjobb szakembereinek egy része mondta ezt. Persze a végső következtetés az, hogy tanulmányok kellenek a döntéshez, de a pályáztató a projektek esetében azt vette figyelemben, hogyan oldották meg a többi problémát" - mondta Tatár, aki szerint mivel még csak megvalósíthatósági fázisban van a földalatti parkoló ötlete, el is lehetne és el is kellene engedni az ötletet.

Patka is kiemelte, hogy bár a kiírásban szerepelt, hogy figyelembe kellene venni a tervezett parkolóházat is, viszont már a tervezés indításakor úgy döntöttek, hogy azt fogják lerajzolni, amit látni szeretnének. "A parkolóház nagyon megnehezítené a fák vagy a nagyobb növényzet telepítését is, mert akkor valószínűleg mindent kiemelt ágyásba kellene ültetni" - magyarázta, hangsúlyozva azt is, hogy azzal teljesen ellentétest hatást érnének el, mint amit szeretnének.
"A célunk az, hogy a főtér egy olyan hely legyen, ahol kellemesen lehet az időt eltölteni, minél több és változatosabb eseményeket kínáljon. Csapatunk túlnyomórészt tájépítészekből áll, és kiemelten kezeltük a zöldfelület fontosságát" - egészítette ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS