2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aczél Dóra: az emberek jóságát igazolja ez a gyűjtés

Gál László Gál László 2018. szeptember 03. 08:49, utolsó frissítés: 2018. szeptember 06. 17:51

Ő maga sem érti, hogy mi motiválta az embereket ilyen mértékű adakozásra.


Szerdán múlt két hete (augusztus 15-én), hogy megműtötték Aczél Dórát, akinek a megsegítésére ritkán látott gyorsasággal gyűlt össze a szükséges 28 ezer eurós pénzösszeg, sőt annál több is, mert az emberek nem akartak leállni. Egy hétre rá (augusztus 22-én) már ki is engedték a bécsi magánklinikáról, jelenleg pedig orvosi megfigyelés alatt van, Budapestről jár rendszeresen felülvizsgálatra. Nagyváradról még túl megterhelő lenne hetente kontrollra utazni, amire legközelebb kedden kell ismét mennie.


"Még azért gyógyulófélben vagyok"

- mondja, amikor megkérdezzük, hogy érzi magát. Októberig még sínben, szivacsos merevítőben van a karja, mert egy bizonyos szögben kell folyamatosan tartania.

Dóra 2000-ben szorult először műtétre, amikor egy protézist kapott a bal felkarcsontja helyett, amelyet el kellett távolítani daganatos betegsége (osteosarcoma) miatt. 2016-ban aztán ismét azt mondták az orvosok, hogy újabb műtétre van szüksége, amelyet végül hosszas várakozás után 2017 márciusában végeztek el. A műtét után azonban a protézis szinte folyamatosan gyulladás alatt volt, ezért szükségessé vált egy újabb beavatkozás.Kétfajta beavatkozása végeztek most a karján. Az egyikben rögzítették a vállizmait, illetve a protézisét.

"Egy olyan öt centis bőrréteg konkrétan érintkezett a protézissel. Az pedig nem jó. Az izom védi a csontokat, csak nekem ott nem volt izmom, ami védje. Ezért kicsit át kellett plasztikázni ezt az egészet. Rögzíteni a vállizmot, illetve egy kicsit áthúzni a bőrfelületet, hogy ne legyen közvetlen érintkezés a protézissel" - magyarázta a műtéte részleteit. "Úgy kell elképzelni, mintha egy követ odaraktak volna valamelyik testrészedhez" - mondja.

A másik beavatkozás az alkarján történt, annak izmait részben átkötötték, hogy újra funkciót kapjon a kézfeje. Elmondása szerint, ha minden rendben lesz, akkor újra elkezdi tudni mozgatni felfelé az ujjait, és ha az agya is rááll, és újratanulja, akkor a csuklóját is.

Szerdán zuhanyozhatott először, ami mint mondja iszonyatosan nagy dolog úgy, hogy korlátozott a mozgása. Akinek volt már műtéte, részben biztosan át tudja érezni, hogy miről beszél Dóra. A merevítőt persze zuhanyzás és alvás közben is viselnie kell, mondja, nyűgös is egy kicsit miatta.


"Nagyon kicsi vagyok, hogy konkrétan megértsem, mi történt itt"

- jelenti ki, amikor arról kérdezzük, hogy szerinte mivel magyarázható ez a példa nélküli összefogás. "Én nem kellett semmit sem csináljak, azon az egy Facebook-poszton kívül, amit megosztottam, hogy szükségem van támogatásra, csak tájékoztattam az embereket, hogy hol áll a dolog. Ezek a gyűjtések mind önszerveződő módon alakultak ki, csak le kellett okézzam, ha valaki megkérdezte, de még olyan is volt, hogy meg sem kérdezték" - teszi még hozzá.

Olyan hamar gyűlt össze a szükséges összeg, hogy amire sokan észbe kaptak, a műtét finanszírozására már rég nem volt szükség további adományra. "Az az érdekes, hogy az emberek fájlalták, hogy ilyen rövid idő alatt meglett a pénz, mert nem tudott kifutni a gyűjtés. Így kezdtek el utókezelésre gyűjteni. Én azért nem akartam leállítani azokat a gyűjtéseket, mert sok pénz és energia kijutni Bécsbe, és még a gyógytorna is jelentősebb összegbe fog kerülni. Részemről nem volt elvárás, hogy gyűjtsenek az emberek. A jóságukat igazolja ez" - egészíti még ki. Szerinte az motiválta őket, hogy vagy nagyon akartak segíteni, vagy valami konkrét célra akarták felajánlani a pénzüket.

A gyűjtések kapcsán természetesen felvetődött az is, hogy mi következik ezután. "Egy speciálisabb sínt fogok kapni, hogy tudjam mozgatni az ujjaimat és a csuklómat. Most derült ki számomra, hogy létezik olyan szakterület, hogy ergoterápia, ami a végtagok mozgásával foglalkozik. A professzor összekötött egy budapesti ergoterapeutával, aki csinál nekem egy olyan sínt, amiben jobban tudom mozgatni, vagy könnyebben meg tudom tanulni, hogy miként kell mozgatni a kezem, a csuklóm. Erre várok most. Ez egy eszköz. Ezen kívül gyógytornára fogok járni Nagyváradon. Az is egy kemény meló lesz. Jártam ezelőtt is gyógytornára, és most ismét kértem egy időpontot, ott is segítenek újra megtanulni mozgatni az ujjaimat."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS