2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kocsma és közösség a csillagos ég alatt: Planetárium

G. L. 2018. augusztus 10. 19:10, utolsó frissítés: 19:52

A Planetráiumot mindenki sportkocsmaként ismerte meg a világbajnokság alatt, de inkább kulturális és közösségi térként határoznák meg magukat.


A labdarúgó-világbajnokság közvetítéseivel került be a köztudatba a Planetárium nyári kert a kolozsvári Szentegyház (Tükör) utcában. Egy időre viszont nyári szünetre mentek, és péntektől megújulva vágnak neki a nyár második felének és a kora ősznek. Erről a megújulásról beszélgettünk Mostis Gergő menedzserrel.


Sportkocsma helyett közösségi tér

Mosolyogva meséli Gergő, hogy világbajnokság előtt gyakorlatilag egy héttel derült ki, hogy lehetne ezt a teraszt működtetni. Kaptak az alkalmon, kitették az asztalokat és megrendelték a sört, de nem volt egy itallapjuk, több más apróság is hiányzott. Viszont megnyitottak. "Nem vagyunk sportkocsma. Úgy gondoltuk, hogy érdemes a világbajnokság lecsengése után tartunk egy szüntet, hogy utolérjük magunkat, a hiányosságainkat pótoljuk" - magyarázta Gergő, hozzátéve, hogy a világbajnokság csak egy jó apropó volt, hogy elsősorban a magyar közönségnek nyissanak egy nyári kertet. "Ettől függetlenül nem vagyunk kizárólag magyar kocsma" - teszi hozzá.

A Planetárium kulturális és közösségi térként fog működni a következő időszakban, ahol a magyar (vagy egyáltalán a számukra érdekes) kulturális értékeket, jelenségeket szeretnék népszerűsíteni a működtetők, és mindenkit szeretettel várnak, aki fogékony erre.

Külön hangsúlyozza Gergő, hogy szerintük Kolozsvár nem csak egyetemista város, ebben a holt időszakban is élnek olyanok a városban, akiknek érdemes programokat szervezni. Például kifejezetten figyelnek a családosokra. A Planetárium teraszát úgy rendezik be, hogy egy gyereksarkot alakítanak ki benne. Rajztábla már most is van, de Gergő szerint még bővíteni fogják a kínálatukat, hogy ne csak kréták legyenek, hanem építőkockák, óriáskifestők is. Folytatni fogják a mozidélutánt is, ahol az egész család jól érezheti magát. Például a legutóbbi Ludas Matyi vetítésnek is nagy sikere volt.

"A világbajnokság alatt demó változatban már működött a gyereksarok. Látjuk azt a hiányosságot, hogy Kolozsváron a gyerekes családok nem nagyon tudnak kimozdulni, mert a helyek többsége egyszerűen nem gyerekbarát. Mi szeretnénk erre odafigyelni, hogy az egész családnak kikapcsolódást nyújtsunk. Számunkra izgalmas, ha az egész család el tudott jönni. A gyerekek játszottak és futkároztak, és mellette még két magyar rajzfilmet is megnéztünk. Ehhez hasonló közösségi rendezvényeket is tervezünk" - mondta Gergő.

Milyen programokra számíthatunk?

Az előbb említett szabadtéri vetítések például biztosan folytatódnak."Ha már megmaradt egy óriás-kivetítőnk a vébéről, akkor ki is fogjuk használni"- mondja, és kiegészíti azzal is, hogy nem csak mesefilmeket készülnek vetíteni, hanem olyan régi koncertek klasszikus filmjeit is, mint amilyen a Queen budapesti fellépésről is készült. Terveznek kézműves vásárt, ruha- és játék csere-berét, az alternatív erdélyi zenei közösség különleges fiatal zenészeinek és zenekarjainak lesznek a kertben rendhagyó koncertjei, de hagyományos dj-bulik is lesznek. "Valahogy minden alkalmat úgy képzeljünk el – mondja Gergő –, hogy lényegében mind csak ízléses ürügyek lesznek arra, hogy az emberek találkozzanak egymással."

Gergő kiemeli azt is, hogy bár szuper csapattal dolgoznak, de a Planetárium teret kíván adni bárki más rendezvény- vagy esemény-ötletének, tehát befogadó térként is működik.Az újranyitás után az első programjuk egy szombat délelőtti brunch lesz. "Kijöhetnek az emberek kávézni, főzünk egy finom bográcsot, egyet ebédelünk, időt töltünk együtt. A gyerekek pedig játszhatnak, vízipisztolyokkal és óriáskifestőkkel készülünk" - nyilatkozta. Egy kötetlen közösségi délelőttöt szeretnének, aminek már tervezik is a folyatását.

A Planetárium nyári kert közösségi oldalán értesülhetünk minden jövőbeli programjukról. Az már biztos, hogy szeptember 9-én itt mutatják be Kali Ágnes új kötetét, Ópiát, illetve biztos lesz Beatvándor, Horváth Benji és André Ferenc közös spoken word/zenés produkciója, valamint az apáczais diákok MOZART! musical-koncertjét is bemutatják.

Külön készülnek a Kolozsvári Magyar Napokra,

egyrészt például minden este szerveznek magyar alter bulit, ahogy a korábbi években megszokhattuk a Szentegyház utcai helyszínen, illetve itt tartják majd a kolozsvári magyar középiskolák találkozóját. "Olyan idősebb tanárokat hívunk meg, akik az adott iskola történelméről, történetéről sok anekdotát tudnak mesélni. Minden napra jut egy iskola: Apáczai, Báthory, JZsUK, Brassai.". Szintén a Kolozsvári Magyar Napok keretében egy nagy formátumú kocsmakvíz estet is szerveznek, illetve itt lesz az RMDSZ egész Erdélyt bejáró Szájkaraté vitafórumának kolozsvári helyszíne.

A kézműves sörök továbbra is maradnak,

tehát e tekintetben nem változik a hely, bár a kezdeti kizárólagosságot már megtörték két csapolva kapható ipari sörrel, hogy mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

"Erdélyi termelőktől forgalmazunk borokat is. Ebben is szeretnénk lokálpatrióták lenni, és a helyit népszerűsíteni" - mondta Gergő."A régebbi tapasztalataimból (Mostis Gergő korábban a nagyváradi Moszkva Kávézó egyik alapítója volt - szerk.) építkezve azt látom, hogy a kulturális rendezvények szervezésekor jó üzleti modell egy vendéglátóhely. Pont a söreladás az, ami fenn tudja tartani a kulturális rendezvényeket. Gazdasági alapon működő hely vagyunk. Soha nem az érdekelt, hogy kocsmát működtessek, csak jó szimbiózist érzek abban az üzleti modellben, hogy egy kávézó, teázó, borozó, söröző, fönn tud tartani egy olyan kulturális és közösségi teret, ami egyébként a saját bevételeiből nem tudna megélni. Ezért a kocsmai miliő" - tette hozzá magyarázatként, kiegészítve azzal is, hogy jelenleg semmilyen támogatást nem kapnak.

A Planetárium nyári kert október 15-ig marad biztosan nyitva a jelenlegi helyszínen, de már most dolgoznak azon, hogy egy állandó beltéri vendéglátó és közösségi teret alakítsanak ki, "nem szívesen mondom kocsmának".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS