2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Máris összegyűlt a pénz Aczél Dóra műtétjére

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. augusztus 07. 14:43, utolsó frissítés: 14:59

Ilyen gyors segítségre ő maga sem számított, de példa nélküli összefogás történt a megsegítésére.


Mint arról a múlt héten beszámoltunk, szerzőnk, Aczél Dóra adománygyűjtésbe kezdett, amely összeg a számára szükségessé vált műtét költségeit fedezi majd. Az összeg az általa is vártnál sokkal hamarabb, nem egészen hat nap alatt összegyűlt, sőt, jelentősen nagyobb támogatás, mint az eredetileg kért 28 ezer euró, és az emberek még az adományozás leállítása után is akarnak neki pénzt küldeni, hogy segítsenek.

>> Aczél Dóra oldala

Dóra 2000-ben szorult először műtétre, amikor egy protézist kapott a bal felkarcsontja helyett, amelyet el kellett távolítani daganatos betegség (osteosarcoma) miatt. A műtétet Ausztriában végezték, az orvos maga által kifejlesztett protézisét ültetve be. Azért volt szükség Bécsig menni, mert Romániában nem tudták diagnosztizálni a csontrákot és kemoterápiára volt szükség. Ezt Budapesten kapta meg, azonban ott amputálni akarták az egész karját, így a kezelőorvosa kiküldte Bécsbe.

2016 az orvosok ismét azt mondták, hogy újabb műtétre van szüksége, amelyre végül hossza várakozás után 2017 márciusában került sor. A műtét után azonban a protézis mostanáig folyamatos gyulladás alatt volt, így szükségessé vált egy újabb beavatkozás, mindazon túl is, hogy a gyulladás következtében 2017 márciusa óta folyamatos antibiotikumos kezelés alatt állt. Az újabb műtétre azért van szükség, mert a bécsi orvosa szerint fertőtlenítést kell eszközölni, illetve a bőr és az izmok plasztikáját, hogy védjen a fertőzésektől. Ezzel pedig meg lehetne előzni a karja részleges amputációját, amit más orvosok eredetileg javasoltak neki.


Kérdésünkre Aczél Dóra elmondta, hogy ő sem számított arra, hogy ilyen gyorsan összegyűl a szükséges pénzösszeg. „Annyira nem számítottam erre, hogy úgy gondoltam, hogy jó, ha a fele összejön az összegnek és a többi ilyen-olyan baráti vagy más kölcsönökből fedeződik majd.” Elmondása szerint még azután is, hogy már leállította az adományozást, továbbra kapja az üzeneteket számtalan embertől, hogy szeretnének még adományozni a megsegítésére.

Most, hogy meglett a szükséges pénzösszeg, két lépés következik: „Egyrészt magát a pénzösszeget kell elérhető és könnyen használható letétbe helyezni, másrészt pedig maga a műtét következik.” Mint mondta: már felvette a kapcsolatot a klinikával, azonban azt mondták, hogy még várni kell rá, hogy a műtőorvos adjon egy időpontot. Aczél reményei szerint már a jövő héten sor kerülhet a műtétre.Mint elmondta, hogy sikeres műtét esetén a felépülés a következő lépés, azonban, ha a műtét mégsem lenne sikeres, akkor ez egy olyan probléma, amellyel majd akkor tervez szembenézni, ha valóban ez az eset állna fenn.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS