2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ne táncoljunk a farkasokkal: hogyan éljük túl az Untoldot?

G. L. 2018. augusztus 01. 11:19, utolsó frissítés: 11:25

Nem túl komoly tippek arra, ha kimaradunk az év legnagyobb és legzajosabb fesztiváljáról Kolozsvár központjában.


Írjunk alá online petíciókat!

Kitűnő pótcselekvés, ha el akarjuk hitetni magunkkal, hogy tettünk valamit, és attól már jobban alszunk. Különben nem sok eredménye lesz. Tavaly például már indult azért petíció, hogy költöztessék ki a városból az egész fesztivált, és tapasztalhatjuk, nem történt semmi. Mondjuk csak 2167 ember írta alá, ami az Untold napi 70-80 ezres közönségéhez viszonyítva nevetségesen kevés.


Jelentsük fel csendháborításért!

Edi Chereji kommunikációs igazgató büszkén újságolta a hétvégén, hogy az az egyik nagy előnyük a nagy nemzetközi fesztiválokhoz képest, hogy itt akár reggelig is "zenélhet" a Dj, vagy producer, vagy mi a fene, míg máshol éjjel 2 órakor véget kell érnie a zenének a nagyszínpadon. A Szigeten, ami a hozzánk legközelebb eső nagy fesztivál, a legutolsó koncert a nagyszínpadon 21:30 órakor kezdődik. Ezzel szemben az Untoldon vasárnap este az utolsó fellépő, Armin van Buuren 2:10 órakor kezd, és ha tart a jó szokása, akkor reggel 7-8 óráig minimum kitart.

Ha feljelentést teszünk a rendőrségnél, akkor legalább nyoma marad annak, hogy ez nekünk nem tetszik. Az idén tavasszal elfogadott szabályozás szerint 7:00-14:00 óra, illetve 16:00-23:00 óra között 35 dB a megengedett hangerő, míg a fennmaradó időintervallumban, 14:00-16:00 óra között, illetve 23:00-7:00 óra között legfeljebb 30 dB. Ez a törvény különböző közintézmények, gyárak, templomok esetében is megszab egy olyan időintervallumot, 23:00-7:00 óra között, amikor a megengedett zaj nem lehet nagyobb 35 dB-nél. 7:00-23:00 óra között a megengedett egység 45 dB. Ha a hatósági ellenőrzéskor a zajszínt a megengedett felett lesz, akkor 500-1500 lej közötti büntetést szabhatnak ki. A rövidtávú hatása nyilván nem lesz, de hosszabb távon talán meggondolja a városvezetés.

Ha megnézünk egy decibeltáblázatot, hogy nagyjából el tudjuk helyezni a zajszintet, akkor a madárcsicsergés lehet nagyjából 45 dB.


Árasszuk el Emil Boc Facebook-oldalát negatív értékelésekkel!

Egy politikus akkor fog keresztbe tenni egy ilyen fesztiválnak, ha látja, kára is származhat belőle. Emil Boc az eddigi fesztiválokon szeretett a nép egyszerű gyermekeként tetszelegni, nyakába venni a feleségét vagy éppen kicsit dülöngélni Arminra, és ebből politikai tőkét kovácsolni. Ha azt látja, hogy bizony ebből nemcsak haszna, hanem kára is származik, akkor lehet, hogy hosszú távon megéri. Ez a fesztivál már nyilván így fog járni, mint eddig.
Vegyünk füldugót!

Az eddigi javaslataink közül egyik sem hoz gyors változást, nem nyújt arra megoldást, ha másnap munkába kell menni, és pihenni szeretnénk. A legegyszerűbb megoldás, ha füldugót veszünk. Az eMag például több fajtát is kínál, egészen változatos áron. Vigyázat, vannak füldugók sportoláshoz is, de inkább olyat válasszunk, amit kifejezetten alváshoz ajánlanak. Abból is van olcsóbb fajta kb. 8 lejért és drágább kb. 70 lejért.Élénkítsük fel a társadalmi életünket, látogassuk meg a város másik felében élő barátainkat!

Ha van Kolozsvár közelében egy nyaralónk, vendégházunk, esetleg a szüleink falun élnek, akkor nyilván nem kérdés, hogy elmenekülhetünk oda vagy meglátogathatjuk őket. Ha viszont nincs, akkor megéri élénkíteni a társadalmi életünket, és meglátogatni a város másik végén élő barátainkat, ami nem csak azzal kecsegtet, hogy este nem kell legalább hallgassuk a különböző koncerteket, hanem még egy jót is beszélgethetünk a haverokkal. A Györgyfalvi vagy a Mărăști negyedben a beszélgetésünk zaja biztos elnyomja a fesztivál morajlását.Meneküljünk el egy másik fesztiválra!

Bár évekig éltem az Untold közvetlen közelében, soha nem volt gondom azzal, ha aludni kellett. Ennek részben az volt az oka, hogy annyira lefárasztott a fesztivál, hogy mire hazaértem, már az ágy látványának is örültem. Idén a Méra World Music Fesztivál szervezői döntöttek úgy, nyilván nem véletlenül, hogy épp az Untolddal egyszerre tartják a mérföldekkel csendesebb és kellemesebb eseményüket, amin kibekkelhetjük az esti órák zaját, hogy mire hazaérünk, nyugodtan bedőlhessünk az ágyunkba. Ha egyáltalán haza akarunk menni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS