2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi Magyar Értéknek minősítették a Petry hús- és hentestermékeket

hirdetés 2018. július 31. 11:27, utolsó frissítés: 12:35

A Petry család küldetése megőrizni a hagyományos termékek receptjeit, és hírnevet szerezni nekik világszerte. (x)


Az Erdélyi Értékek Tárában több mint 80 kulturális örökséget, és több mint 50 épített értéket tartanak számon. Ezek mellett első élelmiszer termékként kerültek fel az erdélyi értékek listájára a Petry hús- és hentestermékek.

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt 2012 áprilisában fogadta el a Magyar Országgyűlés. A törvény értelmében a magyar nemzeti értékek, és azokon belül a hungarikumok olyan megőrzendő és egyedülálló nemzeti kincsek, amelyek ezer szállal kötődnek tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, kultúránkhoz, és amelyekhez mi, a magyar nemzetet alkotók is ezer érzelmi szállal kötődünk. Az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, az értékvédelem alapjául szolgáló dokumentációt a szigorú nyilvántartás és kutathatóság szabályai szerint meg kell őrizni, az értékeket ápolni, védelmezni és támogatni kell.

A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium megbízásából Erdélyben a Kriza János Néprajzi Társaság 2015-ben indította el az Erdélyi Értéktár létrehozását célzó projektet, melynek elsődleges feladata a magyar nemzeti értékfeltáró és értékmegőrző mozgalom erdélyi beindítása, népszerűsítése, megszervezése és szakmai felügyelete.


A Petry hús- és hentestermékeket számos elismeréssel és díjjal jutalmazták az elmúlt évek során. Az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvétel különösen nagy elismerésként szolgál a nyolc generációra visszanyúló mészáros dinasztia munkássága számára. A családi vállalkozás amellett, hogy hús- és hentes termékeik helyi termelőktől származó alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készülnek, igencsak jelentős szerepet tölt be az erdélyi gazdaság területén, folyamatos fejlődésével jelentős munkahelyteremtő bázisnak is számít, ugyanakkor jelen vannak és támogatják a marosvásárhelyi és erdélyi kulturális és gazdasági élet fejlődését is. A Transylvania Gourmet programjuk célja, hogy összegyűjtse az erdélyi hagyományos termékek receptjeit és aktuális fellelhetőségi helyeit. Ezzel szeretnék az Erdélyben készített szárított-érlelt sonkát egy szintre emelni a pármai, a spanyol és a fekete-erdei sonkákkal, amelyet megőrzendő és egyedülálló nemzeti kincsként is elismernek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS