2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EC vagy Untold? Tanulmányt készítettek az eldöntésére, és mégsem sikerül dönteni

G. L. 2018. július 27. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

Az Untold nagyobb és több embert vonz, míg az EC-vel még úgy is (szinte) mindenki elégedett, hogy néha szokott esni az eső.


Az Electric Castle közönsége valamennyivel idősebb és valamennyivel iskolázottabb is, mint az Untold fesztiválozói, utóbbi viszont több bevételt jelent Kolozsvárnak. Ezek (is) a megállapításai annak a tanulmánynak, amelyet a BBTE Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Kara tanára, Ovidiu Moisescu készített és publikált, és az volt a célja, hogy bemutassa (és összehasonlítsa) az EC és az Untold résztvevőit.

Az eredmények egy online kérdőíves felmérésből származnak, amelyet idén tavasszal töltött ki 1164 olyan személy, aki részt vett az 2017-es Untoldon, illetve 867 olyan, aki részt vett a tavalyi Electric Castle-en. A felmérés nem reprezentatív, de az eredmények elég érdekesek ahhoz, hogy megosszuk. Főleg a gazdasági adatok, amelyek arra vonatkoznak, hogy mennyit költenek a fesztiválozók.

Milyen a fesztiválozó?

A fesztiválok szervezői szerint a következő a fesztiválok látogatóinak a megoszlása: az Untoldnak összesen 330 ezer látogatója volt tavaly, míg az Electric Castle-en 174 ezer ember vett részt összesen (ugye a fesztiválok esetében az egyes napok látogatóit összeadják). A felmérés mintájában a kolozsváriak mindenképp felülreprezentáltak.


Az Electric Castle fesztiválozója - a kitöltők eredménye alapján - átlagosan 27,3 éves, míg az Untoldé 25,9 éves. Az Untold résztvevői között a 21-25 éves korosztály képviselteti magát legnagyobb arányban (32,9 százalék), míg az EC esetében 26-30 évesek vannak a legtöbben (36,9 százalék). Mindkét fesztivál esetében magasnak tűnik a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, de ez lehet, hogy simán annak tudható be, hogy felülreprezentáltak a helyiek. Az Electric Castle résztvevői nagyjából 81 százalékának van minimum egyetemi végzettsége, míg az Untold esetében ez a szám 72 százalék.A bonchidai fesztivál résztvevői valamennyivel hűségesebbek, 79,2 százalék vett már részt korábban is rajta, míg a Kolozsvár központjában szervezett fesztivál esetében 76,3 százalék. A kolozsváriak között nyilván valamivel magasabb a hűségesek aránya, és nyilván az is igaz, hogy köztük általánosabb, hogy mindkettőn részt vesznek. Tízből nagyjából hat résztvevő mondta azt, hogy mindkettőn ott volt.Látványos a különbség abban viszont, hogy egy résztvevő minden nap kimegy a helyszínre, vagy csak egy szakaszában vesz részt a fesztiválnak. Az untoldozók 80,6 százaléka mondta, hogy végig részt vett a fesztivállon, míg az Electric résztvevői estében az egész hetes (öt napos) bérletet váltók aránya a felmérés szerint 42,9 százalék. Mondjuk, az Untoldon mérföldekkel könnyebb részt venni mind a négy nap, lévén bent van a városban, mint a sokszor autóval és buszokkal is körülményesebben megközelíthető bonchidai helyszínen. Egy untoldozó átlagosan 3,6 napot van ott a fesztiválon, míg az Electric esetében 3,8 nap az átlagosan eltöltött idő. Mindkét fesztivál esetében értelemszerűen azok maradnak többet, akik távolról érkeztek.

Mennyit költ?

Egy untoldozó szállásra átlagosan 57 lejt fizet naponta, ami számításba véve, hogy a kolozsváriak esetében ez a költség 0 lej, igen magas költséget jelent a városba érkező fesztiválozóknak. A kérdőív bukaresti kitöltői 150 lejt fizettek egy éjszakára átlagosan, míg Románia más részeiről érkezők 86 lejt.

Az EC résztvevői 49 lejt költenek napjában szállásra. Esetükben bármennyire is közel van Kolozsvár, azt is számításba kellett venni, hogy a kolozsváriak is sokszor fizetnek a szállásért. A statisztika szerint átlag 22 lejt. Ezzel szemben egy bukaresti az EC-n 87 lejt költ csak a szállásra. Az árak esetében meg kell jegyezni, hogy a két fesztivál teljesen eltérő mintát követ a szálláshelyek bérlésekor, míg az Untold résztvevői inkább apartmant bérelnek (51,9 százalék), addig az Electric Castle esetében a sátrazás a legnépszerűbb (54,9 százalék), mondjuk Bonchidán nem is lenne elég apartman. Ez az eltérés nyilván az árbeli különbséget is mutatja.
A tanulmány számításai szerint szállásra az Untold esetében 18,8-25,6 millió lej közötti összeget költenek a fesztiválozók összességében, míg az EC esetében 8,5-10,5 millió lej között van ez az összeg.

Legalább ennyire izgalmas statisztika, hogy mennyi pénzt költenek el naponta átlagosan a fesztiválozók a jegyet és a szállást leszámítva. Ennek becslésére is kísérletet tesz a tanulmány, és egyértelműen látszik, hogy nem olcsó mulatság a négy napos szórakozás. Az Untold esetében 192 lej megy el fejenként napjára, míg az Electric Castle-en 171 lejt költenek el. Összességében pedig 63,3-65,1 millió lejt költöttek el az untoldozók tavaly, míg az EC résztvevői 29,7-30,3 millió lejt fesztiváloztak el.

Ezek után nem meglepő, hogy az Untoldot is tartják a drágábbnak, mind a jegyek, mind a fesztiválon forgalmazott termékek tekintetében. Az Untold belépőjét a válaszadók 48,4 százaléka tartja drágának vagy nagyon drágának, míg az EC esetében ez 31,1 százalék. A sört, a kaját és egyéb szolgáltatásokat az Untold résztvevőinek 74,6 százaléka drágállja, míg az EC-n fesztiválozók 55,4 százalék gondolkodik erről hasonlóan.
Mennyire elégedett?

A megkérdezettek szerint jobbára pozitívan hat mindkét fesztivál a helyiek mindennapi életre és a helyi gazdaságra. Előbbi esetében inkább az EC-t értékelik pozitívan, míg utóbbi esetében inkább az Untoldot. A környezetre gyakorolt hatását az Electric Castle-nek tartják jobbnak, mondjuk ők kampányolnak és mindent megtesznek, hogy hulladékmentes legyen az esemény. Az Untold esetében ez nem ennyire egyértelmű.Az Electric Castle híres arról, hogy nagy gondot fordít a helyszín kialakítására, és minden évben igyekszik meglepni a látogatóit. Ezek után nem is meglepő, hogy a válaszadók 92,1 százaléka meg van elégedve vele, sőt a többségük nagyon meg van elégedve. Mondjuk, az Untold se nagyon panaszkodhat, a megkérdezettek 83,7 százaléka nyilatkozott elégedetten. Mindkét fesztivál esetében a fizetéses rendszert dicsérték a legtöbben (Untold - 85,3 százalékuk elégedett vagy nagyon elégedett; EC 89,5 - százalék elégedett vagy nagyon elégedett), és az italkínálattal voltak a legkevésbé megelégedve (Untold - 58,2 százalék elégedett vagy nagyon elégedett; EC - 72,8 százalék elégedett vagy nagyon elégedett).Ennek megfelelően az EC-ről összességében is többen nyilatkoznak elégedetten, illetve nagyobb arányban mondták azt, hogy biztosan részt vesznek (76,1 százalék szemben 64,8 százalék) a következő fesztiválon is, illetve ajánlják azt másoknak is. Aki ott volt az idei Electricen, az meg is győződhetett arról, hogy jó a híre a fesztiválnak, igazán ütős line up nélkül is folyamatosan tele volt az egész, saját számítások szerint, amelyet a szervezők napi közleményei alapján készítettünk, mintegy 194 ezer résztvevője lehetett a fesztiválnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS