2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fontos a kedves kiszolgálás?

X. 2018. június 22. 16:15, utolsó frissítés: 2018. június 23. 23:52

Ha az eladónak a feladata annyi, hogy korrekten kiszolgáljon, akkor mégis miért várják el tőle, hogy kedves, mosolygós legyen?


Egy eladó feladata, hogy tájékoztassa a vásárlót, kiszolgálja és korrekten elszámoljon vele. A vásárlás befejeztével a vevő egy bizonyos „vásárlási élménnyel” távozik az üzletből. Ez az élmény határozza meg, hogy legközelebb visszamegy, vagy inkább választ egy másik boltot.

Ismerjük az érzést, amikor a vásárlás egy nagy nyűg, de meg kell tenni – itt nem arra a „shoppingolásra” gondolunk, ahol magunknak vásárolunk mindenféle szépet, hanem a mindennapi szükséges vásárlásra. Remélhetőleg többen ismerik azt az érzést is, amikor egy kedves, őszinte kiszolgáló segít eligazodni, amikor a hatalmas termékpalettából nem tudjuk kiválasztani a nekünk megfelelőt, de szeretnénk már túl lenni rajta. Ha olyan érzéssel távozhatunk, hogy sikeres volt vásárlásunk, nem bánjuk azt sem, ha a vásárlás értéke meghaladta a tervezettet.

Ha az eladónak a feladata annyi, hogy korrekten kiszolgáljon, akkor mégis miért várják el tőle, hogy kedves, mosolygós legyen?

Egyszerű a válasz: a jókedv, a mosoly ragályos.


Gondoljunk csak bele: munkából hazaérve találkozunk a családunkkal, akik ránk mosolyognak. Rögtön levetkőzzük a fáradalmakat, a stresszt, és szervezetünk máris elfelejti a fáradságot. Viszont, ha hazaérve morgolódás, nyavalygás fogad, minden családtagunk csak arról panaszkodik, milyen nehéz napja volt a munkában, iskolában, óvodában (naná, hogy a gyermekeinknek a legnehezebb), nekünk is az jut eszünkbe, hogy milyen fáradtak vagyunk, és alig várjuk, hogy a másik befejezze, hiszen nekünk sem könnyebb. Hasonló a helyzet vásárláskor is. Egy fontos dolog különbözik: a családtagjainkat nem választhatjuk meg, de a boltot, ahol vásárolunk igen.

Tehát mi, a vásárlók elvárhatjuk, hogy jókedvet sugározzon az eladó, hiszen mi fizetünk. Manapság az emberek nagy része nem csak azért választ egy-egy boltot, mert ott a legjobb a termék. Azért is választunk egy boltot, mert kedves a kiszolgáló, akinek vásárlás közben elmesélhetjük búnkat-bajunkat és közben megkapjuk mindazt, amire szükségünk van. Azt is mondhatnánk, hogy
a kedves kiszolgáló egyben terapeuta is, csak valamivel olcsóbb.
A kedvesség, odafigyelés ugyanakkor jobban megnyitja a pénztárcánkat is.
Miért fontos az eladónak, hogy kedves legyen, hiszen nem ő kapja a bevételt? A legalapvetőbb válasz erre, hogy az eladónak is jobb hangulatban telik el a napja, ha mosolygós, vidám vevőket szolgál ki. Ezt viszont neki kell kezdeményezni. Ha az eladó búskomor, nem segítőkész, a vevő jogosan lehet szemrehányó, hiszen az eladónak ez a feladata. Tűnhet úgy, hogy sok bunkó vásárló van, de a valóság az, hogy a legtöbb vásárló az eladó hangulatára reagál.

Vagy kedvesen, vagy nem. Természetesen az eladók is emberek, nekik is vannak jobb vagy rosszabb napjaik, de ha néhány alapvető dolgot betartanak, sokat javulhat a vevőkkel való viszonyuk, és a jókedv rájuk is ugyanúgy ragadhat. Az első lépés: az eladó köszön előre a vevőnek, természetesen mosolyogva. Tájékoztatja a vevőt, de nem erőlteti rá a termékeket, mert az már visszataszító érzést vált ki a vevőből. Végül pedig pontosan számol el, és megköszöni a vásárlást. Ha ezt a három aranyszabályt betartják, a vásárlók 95%-a visszamosolyog, nagy valószínűséggel visszatér legközelebb is, és talán még a visszajárót sem veszi el. Hosszú távon pedig megnövekedhet az eladás, ami a sikerélmény mellett a korrekt munkáltatóknál béremelést, vagy egyéb juttatásokat von maga után. Természetesen az eladó nem várhatja, hogy kitüntetést kap a kedves kiszolgálástért, hiszen neki ez a dolga. De a munkáltató is üzletember, ezért hosszú távon neki is érdeke, hogy megtartsa a jó munkaerőt. Röviden összefoglalva: ha kedves és lojális eladók vagyunk, első sorban a vásárlóktól kaphatunk vissza kedves reakciókat, hosszú távon pedig a munkáltatótól is. Ez mindenkinek jó, hiszen a vásárló elégedett, az eladónak is könnyebb a dolga, ha nem reklamálnak a vásárlók, a munkáltató pedig elégedett a bevétellel, ami ismét az eladó javára is válik.

Nekünk is vannak kedvenc üzleteink, ahova szívesen visszajárunk vásárolni, mert kedvesek és segítőkészek a kiszolgálók.

Te hol szeretsz vásárolni? Töltsd ki az elégedettségi kérdőívet ide kattintva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS