2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sebtében újraalkotnák Marosvásárhely főterét: kisebb forgalmat és egységesebb arculatot várnak

G. L. G. L. 2018. június 21. 18:10, utolsó frissítés: 2019. február 11. 14:23

Persze nem mennek egyszerűen a dolgok, még a pályázat kiírása sem az.


Hétfőn indította volna el Marosvásárhely Önkormányzata azt a tervpályázatot, amely a város belvárosának felújítására vár javaslatokat. A szakemberektől a Győzelem tér – Rózsák tere – Petőfi Sándor tér – Bernády György tér – Vár sétány által körülhatárolt városrész arculatának az átalakítására várnak terveket. Úgy tűnik, hogy az önkormányzatnak eltökélt szándéka változtatni, erre utal az is, hogy egyetlen politikai alakulatnak sem volt ellenvetése a tervezettel szemben, legalábbis nem általánosságában.

A történet most ott tart, hogy a korábban már elfogadott határozathoz módosításokat nyújtottak be, amit így újra meg kell szavaznia a városi tanácsnak a soron következő, jövő csütörtöki ülésén. A módosítás oka, hogy a tervpályázatot először az Elektronikus Közbeszerzési Portálra (SEAP) kell feltölteni, de a korábban elfogadott határozat nem pontosított olyan információkat, amelyek viszont szükségesek lettek volna a SEAP-on való meghirdetéshez. A felhívást viszont már korábban közzétették.

A felhívás szerint az említett központi városrészre vonatkozó tervpályázat elkészítését az egységes arculat létrehozásának szükségessége indokolja az Európai Unió legújabb forgalomszervezési előírásaival összhangban. Ez azt jelentené, hogy egységesítenék a közterületen használt anyagokat, az zöldövezeteket, a közvilágítást, a városi bútorokat, mint a bódék, reklámoszlopok, biciklitárolók, buszmegállók vagy csak az egyszerű padok, illetve korlátoznák vagy teljesen kizárnák az autós forgalmat a Rózsák teréről. Ezzel összhangban a parkolókat is átszerveznék. Növelnék a különböző rendezvényeknek helyet adó terek minőségét, tehát jobbá tennék azokat.A felhívás kiemeli, a pályázóknak úgy kell elkészíteniük a terveiket, hogy hangsúlyozzák a város műemlékeit, a terek történelmi és kulturális értékeit. A történelmi jelentőségű műemlékeket integrálniuk kell a tervekbe, illetve számolniuk kell a létező vagy javasolt szobrokkal és egyéb esztétikai tárgyakkal, például a virágórával. Ugyanakkor számításba kell venni az autó- és gyalogosbejáratokat a Rózsák terére javasolt földalatti parkoló esetében (ennek megépítéséről már évek óta vita van, régebb itt és itt írtunk róla). Az egész alapvetően egészen jól hangzik, mert egy olyan főteret vetít előre, amilyet egy Marosvásárhely szintű város megérdemelne, de mégsem ennyire pozitív a vásárhelyiek véleménye.

Egyrészt vannak olyanok, akik nem akarják, és kész. A Marosvásárhelyiek Facebook-csoportban megfogalmazott leggyakoribb kifogás szerint például "a polgármester és csapata csak le akarja rombolni a főteret". Mások azt hangoztatják, hogy a már megkezdett projekteket kellene mielőbb befejezni, azzal is sok problémát meg lehetne oldani. Viszont a pályázatnak tényleg vannak olyan aspektusai, amelyek nem feltétlen szerencsések.

Szűkös határidők

"Azt látom nagy veszélynek, hogyha nem érkezik be megfelelő mennyiségű minőségi projekt, illetve a zsűri rossz projektet választ" - mondta Tatár Lehel, a Szabad Emberek Pártjának (POL) városi tanácsosa, aki egyben a 15 tagú bírálóbizottság tagja is lesz, az önkormányzatot képviseli ötödmagával. Neki volt is egy egy olyan javaslata a városi tanács erre vonatkozó vitáján, hogyha a szeptember 17-i határidőig nem érkezik megfelelő számú pályázat be, akkor tolják el annak a határidejét, de végül ezt nem fogadták el a tanácsos kollégái. Állítása szerint azt szerette volna, hogy ne az legyen, hogyha csak egy terv van, akkor az meg is nyerje. Most újra benyújtotta a javaslatot, jövő csütörtöki ülésén a tanácsnak újra lehetősége lesz megszavazni, de Tatár nem számít pozitív végkimenetelre.

Az általunk megkérdezett építészek szerint a kiírás alaposabb ismerete nélkül, előzetesen is rövidnek tűnik a bő két hónapos futamidő. Állításuk szerint elég komplex a téma, már csak azért is mert egy főtérről van szó, ami a 20. század elejéig vásártérként működött, de közben megjelent az autós közlekedés. Az nagyon lényeges szempont egy ilyen tér esetében, hogy miként lehet összebékíteni a parkolást, az autós és gyalogos közlekedést.A pályázat kiírója azzal próbál minél több szakmabelit megszólítani, hogy megnyitották a nem romániai várostervezők és építészek előtt is, de a tervezőcsapatban akkor is kell lennie minimum egy romániai szakembernek. A hivatalos felhívásban ugyan nem szerepel, de SEAP oldalán regisztráció után elérhető lesz a városközpont egy 3D-s modellje.

A zsűrinek az értékelésnél olyan szempontokat kell figyelembe vennie, mint a javaslat életképessége, ésszerűsége, fenntarthatósága, vagy a célkitűzések teljesítése. A felhívásban ugyanakkor azt is kijelentik, hogy más szempontokat is figyelembe vehetnek az elbíráláskor, és lemondhatnak egyes előre meghatározott kritériumról, ha úgy ítélik meg, hogy a javaslatoknak más, a témához relevánsan kapcsolódó tulajdonságai is vannak. Ugyanakkor annak a lehetőségét is fenntartják, hogy bizonyos díjakat ne osszon ki a zsűri, ha ezt indokoltnak érzi. Tehát elég lazán hagyta az önkormányzat.

"Az építészeti versenyekre vonatkozó szabályzat, ami alapján az ilyen versenyeket szervezni szokták, kétféle versenyt határoz meg: ötletversenyt és projektversenyt. Most megoldási versenyt (concursul de solutii) hirdetett a városháza, ami itt bevett szokás, és ami valahol az említett kettő között van. Megkapják a projekt győztesét, de van egy mozgásterük, nem kizáró ok, ha valamit nem tervez bele. Ha időközben rájövünk, hogy valami változtatni kellene, akkor az megoldható legyen" - magyarázta Tatár, de ez azzal is jár a tanácsos szerint, hogy maradhatnak kiskapuk.

A pályázatot elbíráló bizottságának a döntése kötelező érvényű az önkormányzatra nézve, de a felhívás szerint a díjazottak közül bármelyiket kiválaszthatják, sőt csupán csak egy részjavaslatát is felhasználhatják. Sőt, több csapattal is szerződhet a hivatal. Ebben az esetben minden attól függ, hogy miként képzelik el ezt az egészet a kivitelező, tehát az önkormányzat, akinek a tevékenységével kapcsolatban elég nagy a szkepticizmus.

Miért lehet erre szükség?

Egyrészt hallani olyan pletykákat, hogy a hivatalnak már megvan a kiszemeltje, akinek az elképzelése szerint kellene felújítani a város központját. Persze, lehet, hogy ez csak egy meglódult fantázia eredménye, de más magyarázat is lehetséges. Ott van a felhívásban többször is hangoztatott földalatti parkoló esete.

Tatár szerint a Dorin Florea csak dobálózik az ilyen megalomán projektekkel, mint a telegondola vagy a földalatti parkoló a főtéren. "Én nem gondolom, hogy ezeket bárki is komolyan támogatná, akinek köze van a témához" - mondta az önkormányzati képviselő, bár az utóbbira már van projektje az önkormányzatnak.

"Parkolóházakra szükség van, csak senki nem mondta, hogy a fő tér alá be kell ásni az egészet. Nem biztos, hogy kivitelezhető anélkül, hogy a környező épületek sérüljenek. És nem is lenne szükség rá. Szakemberekkel készített felmérésünk szerint kiválogattunk pár olyan helyet, ahová lehetne parkolóházat létrehozni a főtér körül. Kiszámoltuk, hogy ezekben mennyi autó férne be, illetve az is összeszámoltuk, hogy legálisan és illegálisan hány parkolóhely van a központi zónában, és egyértelmű, hogy nem lenne szükség arra, hogy bedugjanak egy parkolóházat a főtér alá, amikor 3-4 parkolóházzal meg lehetne oldani a problémát" - jelentette ki. Az erre vonatkozó elképzeléseket alább találjátok.Tatár arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeknek a parkolóházaknak a megépítése a központi forgalmi dugókon is könnyítenének, már csak azon egyszerű oknál is, hogy kikerülnének a forgalomból az épp parkolót keresők. "Azt is tudjuk, hogy a forgalom 10-20 százalék közötti része azokból az autókból áll, amelyek keresik a parkolóhelyet. Ha az autós tudná, hogy van egy hely, ahová biztosan parkolhat, akkor a forgalomnak ezt a részét meg is lehetne szüntetni" - mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS