2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összehívtuk az Osztrák-Magyar Monarchia labdarúgó-válogatottját!

G. L. G. L. 2018. június 13. 14:53, utolsó frissítés: 16:12

A bő keret már megvan, rajtatok áll, hogy ki kerüljön a kezdőbe.


Sem a magyarok, sem az osztrákok, sem a szlovákok, sem a csehek, de még a románok sem jutottak ki (volt, akinek sansza sem volt, másnak inkább csak most nem jött össze) az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra. Ezért, a négy évvel ezelőtti gondolatkísérletünket megismételve, összedobtuk az Osztrák–Magyar Monarchia közös képzeletbeli labdarúgó-szövetségének csapatát, amellyel mindenki részt vehetne.

Olyan játékosokat választottunk be a keretünkbe, akik az egykori birodalom területén születtek, vagy manapság olyan csapatban játszanak, amelyek a Monarchia államalkotói voltak. A cikk megírásakor a Monarchia 1908-as, Bosznia-Hercegovina annektálása utáni területét vettük alapul.

A csapatot a klasszikus 4-4-2-es felállásban képzeltük el, aminek a végleges kialakításába te is beleszólhatsz. A különböző posztokra be/kiválaszthatod az általad legjobbnak tartott játékost. A csapat gerincét természetesen a világbajnokságra is kijutott Horvátország adja, de szép számmal vannak a szintén résztvevő szerb csapatból is. Ehhez jöttek a cseh, szlovák, osztrák, magyar, román, szlovén és bosnyák játékosok. Lett volna lehetőség lengyel és ukrán focistákat is "behívni", de ez alkalommal a szabályok megkötései miatt kihagyjuk őket.

Kapus

Jan Oblak a friss Európa Liga-győztes az Atlético Madridban véd világszínvonalúan, megkérdőjelezhetetlen a jelenléte. Jól jöhet még a tapasztalata a veterán cseh Petr Čechnek is a csapatban, míg Gulácsi Péter a Bundesligában szereplő RB Leipzig alapembere, és mutat rendere nagyon-nagyon jó formát. Sikerrel pályázhat a "válogatottságra" horvát Danijel Subaąić, a Monaco kezdőkapusa is. A döntés persze a ti kezetekben van.
Középhátvéd

Már négy évvel ezelőtt is tapasztaltuk, hogy védőkben nem túl mély a merítés, és mostanra semmit sem változott a helyzet. Két kiadó helyre hárman vannak, ami minden, csak nem bőséges. Milan ©kriniar Szlovákia jelenlegi legértékesebb játékosa, az Inter focistája. Filip Benković a Dinamo Zagrebbel lett horvát bajnok, és ©kriniarhoz hasonlóan azt a bizonyítani akaró tehetséget látjuk benne, aki megmutathatná a vébén. Dejan Lovren a BL-döntőt játszó Liverpool csapatában alapember a posztján, ennél jobb indoklás valószínűleg pedig senkinek sem kell.
Balhátvéd

Kevés annyira biztos indulója volt ennek a válogatónak, mint az osztrák David Alaba, aki a Bayern Münchennel német bajnok lett, míg a BL-ben az elődöntőig menetelt velük. Aleksandar Kolarov a szerb válogatott csapatkapitánya, és valószínűleg nem véletlenül esett a AS Romával olasz bajnoki dobogós hátvédre Mladen Krstajić szövetségi kapitány választása. A Dinamo Kijev csapatában játszó, magyar válogatott Kádár Tamás nagy előnye, hogy balszélső és középhátvéd pozícióban is bevethető, és ezt a sokoldalúságot mindenképp értékeljük.
Jobbhátvéd

©ime Vrsaljko számára jól jöhet, hogy már az Atlético Madridból ismeri a kapus poszton esélyes Oblakot, akivel így könnyebb lenne összhangba kerülnie. A Lazióval legutóbb olasz szuperkupát nyert Adam Maruąicnak nálunk egyértelműen helye lenne a csapatban, hasonlóan a TSG 1899 Hoffenheim cseh védőjéhez, Pavel Kadeřábekhez, aki Bundesligában harmadik csapat alapembere, jövőre BL-résztvevő.
Védekező középpályás

A szezon végére Nagy Ádám visszaküzdötte magát a Bologna kezdőjébe, ami legalább annyira köszönhető a kitartásának, mint a javuló formájának, ami azért egy vébé szereplésnél sem mellékes. A bosnyák alapember, Muhamed Beąić idén tavasszal pár hónapos kölcsön után visszatért az Evertonba, ami határozottan pozitív fejlemény az ő formájára is nézve, ahhoz viszont, hogy bekerüljön a keretbe egy másik jó formában lévő bosnyákkal, a bajnok Juventus alapemberével, Miralem Pjanićcsal is meg kell küzdenie. És akkor még nem is említettük a szerbek sztárját, a Manchester Uniteddal bajnoki második Nemanja Matićot. A végére pedig még Dárdai Herthájából is hoztunk egy cseh középpályást, a csapat egyik vezéregyéniségét, Vladimír Daridát. Csak tudjatok választani, mi?
Kreatív középpályás

A bőség zavara kínoz ezen a poszton is, és ez elsősorban a horvátok érdeme, mert itt mutatkozik meg leginkább a dominanciájuk. Két játékos jön Real Madrid csapatából, Luka Modrić és Mateo Kovačić alapjátékosok az idei BL-győztes keretében, az egyik a tapasztalatával, míg a másik a bizonyítani akarásával lehetne értékes. Ivan Rakitić a Barcelonából érkezne a válogatottból, szóval ezt se nagyon kell magyarázni, hogy miért lenne helye a legjobbak között. És akkor az Inter 25 éves horvátját, Marcelo Brozovićot még nem is említettük.

Ehhez jön hozzá még a Napoli kulcsjátékosa, a szlovák válogatott csapatkapitánya, Marek Hamąík, aki előnyére válik, hogy bal szélen is szokott játszani, ott is bátran be lehetne vetni. Ugyan Spanyolországban született, de most szerb színekben játszik, és megfelelő érveléssel biztos rá lehetne venni a Serie A egyik legjobbját, Sergej Milinković-Savićot, hogy a Monarchia csapatát erősítse. Már most a világbajnokság egyik esetleges felfedezettjeként tekintenek rá, főleg, ha a szerbek továbbjutnak. Állítólag a Real Madrid és Manchester United is vinné.
Balszélső

Talán pont azért, mert erősek vagyunk támadó középpályásokban és csatárokban, akik szükség esetén a széleken is bevethetőek, több lehetőséget kaphatnak - most egy kicsit hazabeszélünk - a hazai reménységek. És a Sepsi OSK csapatát erősítő, marosvásárhelyi Fülöp Istvánnál nem tudunk jobban hazabeszélni, kifejezetten jó formában van a székely válogatottat is erősítő támadó. Mellé választási lehetőségnek a Juventus horvát (válogatott is) szélsőjét, Mario Mandľukićot ajánljuk. A Juventus és a horvát valószínűleg olyan fogódzók, amely mindent elmondanak a labdarúgó tudásáról.
Jobb szélső

Két erdélyi román is pályázik erre az egy posztra, a CFR Kolozsvár besztercei születésű támadója, Ciprian Deac az egyik, aki vastagon kivette részét a csapat román bajnoki címéből. A másik a Steaua București utódjában, az FCSB-ben játszó aradi születésű Dennis Man, aki 19 éves kora ellenére már kétszer is szerepet kapott a román válogatottban is, és nyilván az is beszédes, hogy 1603 percet játszott a legutóbbi szezonban a csapatában. A harmadik jelöltünk erre a pozícióra Southampton FC szerb klasszisa, Duąan Tadić, aki kreatív játékával kivette részét a válogatott kijutásában.
Csatár

Már csak két kiadó poszt van a csapatban, de ehhez elegendő lesz egyszer szavazni, ugyanis ebből a hosszú felsorolásból is két hely kiadó. Szinte minden érintett ország keretében van egy-két olyan csatár, akit nyugodt szívvel be lehetne választani. A magyaroktól a TSG 1899 Hoffenheim csapatát erősítő és szép megmozdulásaival rendre kitűnő Szalai Ádámot és a Chicago Fire csatárát Nikolics Nemanját, az amerikai bajnokság előző szezonjának Aranycipősét.

A román válogatott keretéből Claudiu Keșerüt, a legjobb román csatárt (szinte értelemszerűen) szeretnénk a legjobbak között látni, míg az osztrákoktól a West Ham United kezdőjét Marko Arnautovićot, akinek mostanság igen csak megy felfelé az ára.

A szerbektől a Fulhamtől frissen a Newcastle-hez igazoló Aleksandar Mitrovićot tennénk a keretbe, míg a csehektől a jelenlegi legértékesebb játékosukat, az AS Romát erősítő Patrik Schicket. Szintén a római csapat alapemberének számít, és az összeszokottság miatt ez akár előny is lehet, a bosnyák Edin Dľeko, akire szintén lehet voksolni. A felsorolásból nehéz lenne kihagyni a horvátokat, Andrej Kramarić az TSG 1899 Hoffenheim csapatával zárt igen jó idényt, míg Ivan Periąić az Internek lőtte a gólokat.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS