2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rangsorolták Románia legjobb éttermeit: kolozsvári is van közöttük

G. L. 2018. május 16. 16:14, utolsó frissítés: 2018. május 17. 17:10

Ugyan még nem Michelin-csillagos éttermek, de már akár az is lehetne egy.


A bukaresti Maize farm to table étterem a legjobb romániai vendéglátóhelye a nálunk először megjelenő Gault & Millau gasztronómiai kalauz szerint. Az offline kiadványt hétfőn mutatták be Bukarestben, az éttermek sorrendjét pedig kedd este tették közzé a Facebook oldalukon, online a jövő héttől lesz elérhető a Gault & Millau România honlapján az éttermek értékelése.

A Maize az 1-től 20-ig terjedő értékelési rendszerben 15 pontot szerzett, ami az általános vélekedés szerint megfelel egy Michelin-csillagnak. Romániában eddig ugye még nincs ilyen étterem. A Maize séfe Alex Petricean, aki olyan több Michelin-csillagos éttermekben fordult meg, mint a három csillagos dán Geranium és a szintén három csillagos német La Vie. Eszerint - ami egy részletes bemutatása a séfnek és éttermének - részt vett a Noma 2.0 menüjének a kialakításában is. A Maize úgynevezett farm to table konyhát visz, aminek a lényege, hogy közvetlenül a termelőtől kerülnek az étterembe az alapanyagok. A nagyközönség talán onnan ismerheti, hogy részt vett a Masterchef versenyben is.

Így örültek a hírnek az étteremben:Itt pedig egy kis ízelítő a menüből:

First projects #projectday #amaizeingteam #newmenu #comingsoon #newromaniancuisine

A post shared by Alex Petricean (@darty_chef) on
A Romániában először megjelenő kiadványban idén összesen 90 étterem és 51 úgynevezett POP-helyet (bárokat, kávézókat, food truckokat, élelmiszer-kereskedéseket és hasonló felkapott helyeket jelöl) minősítettek. Az éttermek többségét természetesen Bukarestből, mert mégis az a legnagyobb és legfőbb város, de sok erdélyi városban is jártak. Sőt, Bukaresten kívül csak erdélyi városokban jártak, nevezetesen Kolozsváron, Temesváron, Nagyváradon, Brassóban és Nagyszebenben. A POP-helyek rangsorát egyelőre még nem tették közzé.

Az éttermeket 2017 novembere és 2018 áprilisa között választotta ki és értékelte egy 14 fős, romániai és nemzetközi szakemberekből álló csapat. Csak azok az éttermek kerülnek be a kalauzba, amelyek legalább 10 pontot kaptak, de igazából nemzetközi viszonylatban 11 ponttól kezdődik a "tartalom", legalább ennyi pont kell egy szakácssapkához is (igen, a pont mellett vizuálisan is jelzik, hogy mennyire jó egy étterem, maximum 4 szakácssapkát lehet kapni). A készítők eredeti elképzelése szerint 20 pontot soha egyetlen étteremnek se adnának, mert a tökéletesség túl van az emberi természeten. Később azért a francia Marc Veyrat séf mégis kapott 20 pontot.

A koncepció szerint az étterem hangulata, a dizájnja és az ételekhez kínált bor nem befolyásoló tényezők az értékelésekor, mert azt kizárólag a felhasznált alapanyagok minősége, a séf kreativitása, az elkészítés precizitása és az ételek harmóniája, tehát szorosan a menühöz kapcsolódó szempontok meghatározóak. Csak a szöveges értékelésben térnek ki úgymond magára a helyre is.

Ennek ellenére a romániai kalauz összeállítói szerint 30 százalékban azért beleszámolták a félszolgalást, a hangulatot és az ár-érték arányt is az értékeléskor. A kritikusok teljesen anonim módon keresik fel az éttermet, egyáltalán nem lépnek kapcsolatba az étterem menedzsmentjével, maguk fizetik a számlájukat is (mondjuk ez nem meglepő, általában így csinálják az étteremkritikusok).

Ştefan Mortici, a Gault&Millau România társigazgatója szerint a kalauz bemutatója több szempontból is premier Romániában. "Első alkalommal értékelték a romániai éttermeket nemzetközi szabványok szerint, ugyanazok az elvek és szabályok szerint, mint amit a Gault&Millau összes hálózatában használnak, akár Franciaországban, Lengyelországban, Ausztráliában, Kanadában vagy Japánban. Ezáltal a romániai éttermek láthatóbbak lesznek, és jobban kapcsolódnak ahhoz, ami manapság a gasztronómia világában történik" - nyilatkozta. De mi térjünk vissza inkább a listához.

Kolozsvárról a Baraccát választották a legjobbnak a szakemberek,

és egyben a legjobb vidéki (nem fővárosi) étterem is lett. A Jókai utcában található hely leírása szerint európai konyhát kínál és 14 pontot ér a konyhája.

"A város elitjének az epicentruma, a Baracca már több mint tíz éve a fine dining tökéletes szinonimája Kolozsváron" - írják az ajánlójukban.Kolozsvárról a Deák Ferenc utcában található Cabinet de Vin&Cocotte (13 pont), a főtéri Bujolé (12,5 pont), a Kolozsvár Arénában működő Fragment étterem (12 pont), a Tordai úti Rod étterem (12 pont), a Szentegyház utcai Casa Boema (11 pont), a Hajnal negyedi Tokyo szusiétterem és a szintén Jókai utcai Zama (11 pont) kapott még szakácssapkás értékelést is. A sétatéri tó partján működő Carrousel és a Virág utcai Via került még be a kalauzba, egyaránt 10,5 pontot szereztek.

Nagyváradon a Reliva étterem lett a legjobb 12 ponttal, szintén ennyit kapott a legelőrébb rangsorolt nagyszebeni étterem, a Syndicat Gourmet, míg brassói legjobb, a Bistro de l'Arte 11,5 pontot ért el. Temesváron a Vinto étterem szintén 11,5 ponttal végzett az élen.

Ezeken kívül Brassóból még 8 étterem (Casa Hirscher - 11, Dei Frati - 11, Pilvax - 11, Prato - 11, Athanasios - 10,5, Bella Muzica - 10, Gött - 10, La Ceaun - 10), Nagyváradról még 4 étterem (Allegria - 11, Hotel Stokker - 11, MEATic - 11, Via29 - 11), Nagyszebenből még 8 étterem (Max - 11,5, Old Lisbon - 11,5, Benjamin Steakhouse - 10,5, La Pasaj Resto&Pizzerie - 10,5, Hermania - 10, Hochmeister - 10, Kulinarium - 10) és Temesvárról még 5 étterem (Caruso - 11, Casa Antinori - 11, Merlot - 11, Fusion - 10,5, Mercy - 10,5) szerepel a listán. Nyilván az is közrejátszott abban, hogy ezekben a városokban és ennyit teszteltek, hogy ezek a főbb turisztikai célpontok, ahol megfordulhatnak olyan emberek, akiket érdekel egy étteremkalauz.

(UPDATE: A felsorolásból először véletlenül kimaradt a brassói Pilvax kávézó, ezt később javítottuk. A Pilvax kimaradása annál is fájóbb, mert igazából egy magyar ételeket kínáló étteremről van szó, amelynek magyar a tulajdonosa is.)

A készítők megemlítenek két különleges desztinációt is, olyan éttermeket, amelyek nem az említett városokban vannak. Ezek közül a Prahova megyei Teșila Atra Doftana hotel mellett működő Atra étterem lett a jobb 13,5 ponttal, míg a marosvásárhelyi Hotel Privo mellett működő étterem 12 pontot kapott. Ez utóbbiról már többször írtunk, többek között arról is, hogy jó a konyhája, tehát a mostani elismerése talán nem is meglepő.

A kalauzt Henri Gault és Christian Millau ételkritikusok alapították

1965-ben a Michelin-csillagot osztogató Guide Michelin vetélytársaként, bár azt a népszerűséget és ismertséget soha nem érték el, azért megbízható forrásnak számít. Magyarországon annak a Molnár B. Tamásnak a főszerkesztésében jelenik meg a kalauz, akit az úgynevezett magyar gasztroforradalom egyik csiholójának tartanak.

És ha már Magyarország, akkor tehetünk egy kis összehasonlító kitérőt is. A magyar étteremkalauz 2012-ben jelent meg először önállóan, addig az ausztriaiban szerepeltek a magyar éttermek. A 2017-es kiadás szerint 17 ponttal a budapesti Onyx étterem a legjobb, amely idén első magyarországi étteremként megkapta a második Michelin-csillagot is. A 17 pontról általában is azt mondják, hogy két Michelin-csillagnak felel meg.

A magyar Michelin-csillagos éttermeket a következőképpen minősítették a tavalyi kalauzban: a Borkonyha 15 pont, a Costes Downtown 15 pont és a Costes 16 pont. Az említetten kívül még két 16 pontos étterem van Budapesten az Alabárdos és a Laci!Konyha!, majd összesen 15 darab 15 pontos étterem jön. Például 15 pontos a kézdivásárhelyi születésű Veres István séf Babel Budapest étterme is, akivel nemrég interjúztunk is a gasztronómiáról.

Akit pedig részletesebben is érdekel a pontozás és a minősítés, annak bemásolom a Wikipédia vonatkozó részét (mondjuk a 10 pontosra talán túlzás azt írni, hogy gyenge).


A Gault & Millau pontrendszere:

9-10 pont: gyengébb színvonalú vendéglő
11 pont: átlagos színvonalú vendéglő
12 pont: jó konyha, olyan, ami minden jobb étteremtől elvárható
13-14 pont: nagyon jó vendéglő, többet, különlegesebbet nyújt, mint egy mindennapos konyha
15-16 pont: a konyhaművészet terén magas szintű minőséget, kreativitást nyújtó konyha; a minősítés megfelel egy Michelin-csillagnak
17-18 pont: a legmagasabb szintű minőséget képviseli, kreatív és jó ételkészítést; ez két Michelin-csillagnak felel meg
19 vagy 19,5 pont: az étterem a világ legjobb vendéglői közé tartozik
20 pont: a legmagasabb minősítés, szinte lehetetlen megszerezni

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS