2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Álomvakáció Gyulán, a történelmi fürdővárosban

hirdetés 2018. május 16. 11:11, utolsó frissítés: 11:25

A Románia határától alig 5 kilométerre található város kiváló turisztikai szolgáltatásokat nyújt az érdeklődőknek régmúlt idők történetei, a kulturális örökség és a mai kor elvárásainak finom ötvözése által. (x)


Nem elég csupán a város világhírű termálvízére gondolni, a nemrég felújított műemlékek olyan látványvilágot, élményeket nyújtanak, amelyek minden korosztályt lenyűgöznek.Gyulán a fürdőzésnek nagy hagyománya van, hiszen már a török uralom előtt hideg vizes fürdője volt. Jelenleg Magyarország egyik legmodernebb, európai színvonalú strand-, gyógy- és élményfürdője működik itt, amely minden évszakban, minden korosztály számára tökéletes szórakozást nyújt. A nemrég felújított AquaPalotában számtalan élményelem kipróbálható: sodrófolyosó, álló- és fekvőmasszázsok, vízesések, buzgárok, nyakzuhanyok, ugrómedence, családi csúszda, “fényalagút”, testcsúszda és a Magyarországon egyedülálló felfelé tartó, “fellejtő” fánkos csúszda. A gyermekekkel érkezők is kikapcsolódhatnak, hiszen a baba- és gyermekmedence nyújtotta élmények mellett korosztályonként elkülönített játszóterek várják a családosokat.Évszázadok történetei ékszerdobozba zárva

A város legismertebb épülete Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára, mely a török terjeszkedés idejére a Magyar Királyság három legjelentősebb erődítményeinek egyikévé vált, az egri és a szigetvári mellett. A gyulai várat soha nem tudták ostrommal bevenni, mindig tárgyalások útján cserélt gazdát. A vár ma kiállítóhelyként üzemel, 24 kiállítóterében meséli el közel hét évszázad történetét. A város másik meghatározó épületében, amely a Várfürdő és a Vár tőszomszédságában található, a frissen felújított Almásy-kastélyban a látogatók interaktív kiállítás révén tapasztalhatják meg a régmúlt időket és hologramok által pár pillanat erejéig magukra ölthetik a múlt századok ruháit, vagy éppen megtudhatják miként éltek a kastély urai.
A vár és a kastély mellett is több fontos és értékes történelmi emléket járhatnak be a Gyulára látogató vendégek. A település Németváros részében áll egy egykori iskola és tanítói lakás – Erkel Ferenc szülőháza. A belvárosban található a messze földön híres Százéves Cukrászda, ami valójában nem is száz, hanem lassan 180 éves, így Magyarország második legrégebbi, ma is működő cukrászdája. A Százévest Petőfi Sándor is látta, a szomszédságában álló Ladics-házban a költő valóban megfordult.Gasztronómiai remekek városa

A gyulai kolbász hírnevét mindenki ismeri, köszönhetően a hagyománynak és szakértelemnek. A város 1868-ban közvágóhidat (a mai Gyulai Kolbász Múzeum) építtetett, amellyel elkezdődött a gyulai húsipar diadalmenete. Az évek során számos díjnyertes termék készült a városban, és a gyulai mint márkanév az egész világon közismertté vált. Pálinkáját nem hiába emlegetik századok óta az élet vizeként. A gyulai pálinkafőzdék már az első világháború előtt komoly hagyománnyal rendelkeztek, de a közel 300 éves hagyomány méltó folytatója a számtalan hazai és nemzetközi díjjal elismert Gyulai Pálinka Manufaktúra.A bonbont a mai napig körüllengi az egyediség, a különlegesség varázsa, készítésében ma is nagy szerepet játszik az alkotó fantázia és a kreativitás. A gyulai Kézműves Cukrászdán belül működő Cadeau Bonbon Manufaktúrában 1998 óta készülnek bonbonok – ma már több, mint 80 féle változatban. 2018 márciusában pedig színre lépett a sörhabokban fürdő lovag, piacra került a Gyulán készülő Corner sör és Máriafalván megnyitotta kapuit a vendégek előtt a Viharsarki Sernevelde, melynek köszönhetően újabb szintre lépett a város gasztronómiai kínálata.
Kulturális kínálat minden generációnak

Gyula egész évben folyamatosan kínálja rendezvényeit az idelátogatóknak és a helyieknek egyaránt. Gyula kulturális rendezvények soraiban is kiemelkedő, hiszen a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál és a Shakespeare Fesztivál előadásai a vár udvarán felállított, és a vár melletti csónakázótavon kiépített, pazar látványt nyújtó tószínpadon tekinthetők meg. A helyi gasztronómiát mutatja be a Gyulai Pálinkafesztivál és az idén először megrendezésre kerülő Kézműves Sörfesztivál. A tavasz beköszöntével kivirágzik a város a Virágok Fesztiválján. Jótékony célt szolgál a Várfürdő Futás, hiszen az ép és fogyatékkal élő versenyzők együtt segítik nevezésükkel sérült gyermekek gyógykezeléseit. Gyula a kutyás agility sport fővárosa, országos, Európa- és világbajnokságokat szerveznek itt az agilitysek.

A Körös-völgyi Sokadalmon a helyi és környékbeli gazdag és élő népművészetet lehet megismerni. A vár autentikus helyszínéül szolgál a Gyulai Végvári Napoknak, mely felidézi a város törökkori történelmét a csatajeleneteken, párbajokon, lovagi tornákon keresztül. A Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja a tószínpadon kápráztatja el a népzene és –tánc kedvelőit. A hideg telet három napon keresztül édesíti meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál.
Utazás, pihenés, élmények: Gyula!

Gyula a tökéletes kikapcsolódási hely kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Látogasson el Gyulára, romániai vendégeinknek szóló egyedi ajánlatainkat ezen az oldalon találja: visitgyula.com/alomvakacioIrány, Gyula! Álomvakáció!


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS