2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem olcsó mulatság 5 nap buli: megnéztük, hogy mitől ilyen drága a 25. KMDSZ Diáknapok

G. L. G. L. 2018. május 09. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

Az átláthatóság persze korántsem teljes, de megpróbáltunk támpontokat adni.


A cikk megjelenésekor már 493-an írták alá azt az online petíciót, amely a 25. KMDSZ Diáknapok költségvetését kéri számon a szervezőkön. A diákok azt szeretnék tudni, hogy mire is költik azt a 79 lejt, amit benevezési díjként kérnek fejenként tőlük. Az aláírók között van, aki egyszerűen csak szeretné látni, hogy mire is megy a pénz, mások azért ennél keményebben fogalmaznak. Sokan a fellépők és a rendezvény "minőségével" elégedetlenek, többen összevetik a marosvásárhelyi diáknapokkal, amit kevesebb pénzből szerveznek meg "jobb" fellépőkkel. Többen pedig egyszerűen azzal vádolják a szervezőket, hogy a benevezési díjból finanszírozzák a maguknak a külföldi nyaralást.

353.426 lej a diáknapok tervezett költségvetése -

jelezték a szervezők a petíció elindítása után, nem késlekedve a részletes adatok közzétételével sem, sőt még magyarázatot is próbáltak adni arra, hogy miért kellett a tavalyihoz képest emelni a benevezési díjat.

„Idén 25 éves a KMDSZ Diáknapok, ezért úgy gondoljuk, hogy az évfordulóhoz méltó rendezvényt kell összehoznunk. A rendezvény minden évben fejlődik, minden évben több csapat van, ezért egyre nehezebb szervezni és koordinálni. Soha nem akadályoztunk egyetlen csapatot sem a részvételben, úgy gondoltuk, hogy aki szeretne játszani, annak szíve joga, ezért idén 58 csapat, azaz összesen 1983 diák fog részt venni a diáknapokon. Ahhoz, hogy ennyi ember jól érezze magát, rengeteg tényezőre van szükség, egy kompromisszumos megoldás az, hogy mindenki játszhat, hiszen tisztában voltunk azzal, hogy minél több ember vesz részt, annál nehezebb lesz az egészet úgy lebonyolítani, hogy ne vegyen el a diáknapozók élményéből. Nem mindegy, hogy egy-egy sportesemény például 36 órát tart vagy 24-et” – idézi a KMDSZ közleménye Lőrincz István-Zoltánt, a szervezet elnökét. Lőrincz külön kiemeli a Törökvágásnál létrehozott közös bulihelyszínt, annak kényelmessé tételét, amely az összesítés szerint költségek jelentős részét teszik ki.


„A tavaly nem számítottuk bele a költségvetésbe ezt (a bulisátor lepadlózását - szerk.) a növekedést, ezért ahhoz, hogy idén is meg tudjuk tartani a padlózatot, többek között növelnünk kellett a nevezési díjat. Ráadásul huszonötödik évéhez érkezett a diáknapok, ezt az évfordulót pedig szeretnénk méltón megünnepelni. Meghívtuk erre az alkalomra a Halott Pénzt és az Irie Maffiát, illetve minden estére olyan DJ-ket hívtunk, akik szerintünk a legjobb hangulatot tudják biztosítani. Ezen kívül sokan elfelejtik azt is, hogy minél több ember van, annyival több önkéntesre van szükségünk a gördülékeny működéshez. 137 ember étkeztetése és felkészítése (táborok, csapatépítők) nem kis összegbe kerülnek. Ráadásul az sem elhanyagolandó, hogy az önkéntesek évről évre változnak, minden évben mások végzik el a feladatokat. Idén például átlagosan egy szervező elő- és utószervezéssel együtt 124 óra önkéntes munkával járul hozzá a rendezvényhez.” – részletezte a KMDSZ elnöke.A közlemény szerint egy diáknapozó után a teljes tervezett kiadás 178,2 lej, aminek nagy részét pályázati- és szponzortámogatásokból, barter támogatásokból és az esemény alatt generált bevételekből fedezik.

„Megértjük a diáknapozók visszajelzését, hiszen összességében egy kolozsvári magyar diáknak pénzügyileg megterhelő lehet ez az időszak, mivel a diáknapozónak a 79 lejes nevezési költségen kívül meg kell venni a csapatpólót, össze kell dobni a közös csapatpénzt, pénzt kell költeni a buliban a fogyasztásra, pörögni kell 5 napon keresztül” – Sipos Dóra-Viola, a 25. KMDSZ Diáknapok főszervezője, kiegészítve azzal is, hogy a 2019-es diáknapok előkészítésekor át fogják beszélni a diákokkal, hogy mi az a költségtétel, amire nagyobb hangsúlyt fognak majd fekteni.


A legnagyobb költségtétel az infrastruktúra kialakítása,

tehát az, hogy minden rendben legyen a Törökvágásnál felállított sátorban: legyen elég nagy pár ezer ember befogadására, de ne legyen sár benne, legyen elég mobilvécé, és szemetes. A tervezett költségvetés szerint erre összesen 69.500 lejt fognak költeni. Utána következik a tervezett kiadások között a közös bulihelyszín, tehát az említett sátor használhatóvá és otthonossá tételére szánt pénz, ami szintén nem kevés, 56.850 lej. Az általunk megkérdezett tapasztalt fesztivál- és rendezvényszervezők szerint főleg az infrastruktúra kialakítása tűnik jelentős összegnek, különösen úgy, hogy abba nem tartoznak bele olyan tételek, mint hang- és fénytechnika, színpad, dekoráció, chillzone, áram, amit a közös bulihelyszín kialakításaként külön tételként számolnak el.

Ezért a Diáknapok szervezőinél rákérdeztünk néhány részletre: pontosan hány napra, mennyiért és kitől bérlik a sátrat, a sokat emlegetett padlót és az egyéb felszereléseket, illetve a tavalyi padlózat költségét beleszámolták az ideibe, ha már tavaly nem tették, de érdemi választ nem nagyon kaptunk. Annyit tisztáztak a szervezők, hogy a tavalyi padlózás költségét nem számolták bele az ideibe, mert ezt tavaly törlesztette a KMDSZ.


"Meggyőződésem, hogy jó célokra fordítják a befolyt összeget"

- jelentette ki a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke, Ladányi Emmánuel, aki azzal kapcsolatban kerestünk meg, hogy a petíció aláírói által többször is említett marosvásárhelyi diáknapok költségvetéséről érdeklődjünk. Ladányi hangsúlyozta, hogy szerinte nem nagyon érdemes a kettőt összehasonlítani, mert Kolozsvár egyszerűen egy drágább város, valószínűleg a különböző eszközök bérlése is drágább.

Másrészt - és ezt a koncertszervezők is kiemelik, megjegyezve, hogy ez is értelmetlenné teszi a költségvetések összevetését - Kolozsváron egy teljes helyszínt kell kialakítani, ami értelemszerűen nem olcsó, Marosvásárhelyen ezzel szemben egy már meglévő infrastruktúrát használnak, hiszen a szabadtéri gokart pályán vannak a koncertek. Ezzel kapcsolatban azt is hozzáfűzték, hogy épp emiatt a vásárhelyi helyszín befogadóképessége is nagyobb, több a potenciális résztvevő, s ezzel arányosan több lehet a szervezők bevétele is. A Törökvágásnál felállított sátor 1000 négyzetméteres és 4000 ember befogadására alkalmas, míg Vásárhelyen becslések szerint a népszerű koncerteken akár 5000 ember is elfér. A vásárhelyi benevezési díj azért is olcsóbb lehet (a szervezet tagjainak 55 lej, a nem tagoknak pedig 60 lej), mert a rendezvény kevesebbet tart, 4 napig áll a banzáj a Maros-parti városban, míg Kolozsváron legkevesebb 5 napra kell mindent kibérelni.Ha már a koncerteknél tartunk, ami a legnépszerűbb összevetés a petíció aláírói között, akkor érdemes erről is részletesebben beszélni. Azért is, mert 54.930 lejjel ez a harmadik legnagyobb tétel a kolozsvári költségvetésben. A megkérdezett koncertszervezők szerint ez az összeg teljesen reális. Bár az együttesekkel kötött szerződések miatt az árakat nem lehet kiadni, azt azért tudni lehet, hogy az Irie Maffia és Halott Pénz (a két legnépszerűbb zenekar az idei kolozsvári kínálatban) több ezer eurós fellépők. Marosvásárhelyen a diákszervezet elnöke szerint értelemszerűen többet költenek fellépőkre, akár a dupláját is.

"Nem kötünk kompromisszumokat, be kell tartani a biztonsági előírásokat egy ekkora kaliberű rendezvénynél"

- nyilatkozták a 46.500 lejes biztonsági és egészségügyi szolgáltatásokról szóló tételről a kolozsvári diáknapok szervezői, ehhez egy céget béreltek. Ennél több részletet nem árultak el, pedig ennek a költsége leginkább attól függ, hogy egyszerre hány helyszínt biztosítanak, mekkora személyzettel és mennyi ideig. Ez az összeg egy laikusnak soknak tűnhet, de fesztiválszervezők nem sokallták az összeget.

Az említett tételeken kívül nagyobb költséget jelent még a SzervezTeam, a fellépők és a biztonságiak és hivatalos szervek ellátása. A szervezők közlése szerint az előadók a szerződésnek megfelelően kapnak szállást és étkezést. Az önkéntesek napokra lebontva, programjuk szerint igényelhetnek reggelit, ebédet, vacsorát, ami körülbelül 920 adagot jelent. Az ételen kívül egy önkéntes vizet, pólót, karszalagot és névcetlit kap. Az 5 napos munka mellett tábort és csapatépítőt is szerveznek a 137 önkéntesnek. Az önkéntesekkel kapcsolatos kiadások 36.816 lejt, míg a biztonságiak, meghívottak, előadók ellátása 37.000 lejt jelentenek.

A kommunikációra 9.930 lejt szánnak, a diáknapozók kiegészítőire pedig 7.300 lejt. Az adminisztrációval kapcsolatos költségek 10.000 lej, amiből 5 hónap (januártól májusig) különböző költségeinek a felét fedezik a szervezők, ami teljesen reális. A víz, a fűtés, az irodabér, az áram, az ingatlanadó, az internet, a telefon, a szemétdíj, a könyvelő és irodavezető fizetésének felére havonta 2000 lej tényleg nem tűnik soknak. Az éjszakai tömegszállításra 8000 lejt fizetnek, ami fejenként valamivel több, mint 4 lejt jelent. Ennyiért naponta három busz viszi (22, 23 és 24 órakor) és három hozza (3, 4 és 5 órakor) ingyenesen a diáknapozókat. Ennek a költsége is most került át a közös költségvetésbe - a szervezők közlése szerint.

16.600 lej fordítanak a különböző helyszínek bérlésére, kellékek beszerzésére, illetve a bírók fizetésére is, mert azok érthető módon nem ingyen csinálják. Ezen kívül ebből az összegből fedezik a győztesek kupáit is. Marosvásárhelyen a város nem pénzzel támogatja a rendezvényt, hanem a diáknapokra bérmentve használhatják a Weekend telepet, tehát ott ez az összeg is kevesebb.

A benevezési díj csupán a költségek 44 százalékát fedezi

- a kolozsvári szervezők szerint, ami összesen 156.657 lejt jelent. A Kolozsvári Önkormányzat 100.000 lejjel támogatja a rendezvényt, ez nyilvános adat, itt ellenőrizni is lehet. Bár a pályázati összegek között nem szerepel, de a Communitas Alapítvány is megszavazott a többihez képest egy minimális összeget, 1.500 lejt. Szponzortámogatásból 56.854 lej gyűl össze, míg a tervezett saját bevételt 40.000 lejre becsülik.

A csapatok szponzorpénzeiről pedig csak annyit nyilatkoztak, hogy az nem a költségvetésük része, csak egy lehetőséget nyújtanak a csapatoknak. A támogatók ugye valamennyit leírhatnak profitadójukból, ha azzal szponzorálnak egy civil szervezetet (az előző könyvelési évben a profitadójuk 20 százalékát vagy az árbevételük 3 százalékát költhetik támogatásra, azt, amelyik a kisebb összeg). Mivel a diáknapos csapatok mögött ritkán áll egy civil szervezet, itt jön közbe a Kolozsvári Magyar Diákszövetség. A KMDSZ szervezői szerint, ez a procedúra bankon keresztül történik, ezért az érintett feleknek teljesen átlátható és világos a rendszer.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS