2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Abortusz szülők nélkül kérhető 16 éves kortól

S.M. 2004. október 01. 19:11, utolsó frissítés: 18:20

Az új családtervezési törvény értelmében 16 éves kortól szülői beleegyezés nélkül végezhető abortusz, a terhes kismamák pedig ingyenes orvosi ellátásban részesülnek. Tavaly 250 ezer terhesség-megszakítást végeztek Romániában.


Ettől az évtől kezdve minden nő ingyen részesül orvosi ellátásban a terhesség alatt és a szülés után, a szoptatás időszakában, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e betegbiztosítással vagy sem, illetve hogy milyen természetű és mértékű a szükséges orvosi beavatkozás.


Kötelező a tanácsadás az abortusználAz új törvény szabályozza a mesterséges megtermékenyítést és az abortuszt is. Felmérések szerint világviszonylatban Romániában végzik a lakosság létszámához viszonyítva a legtöbb abortuszt. Tavaly például 250 ezer terhesség-megszakítás történt, míg ugyanezen periódusban, a háromszor ennyi lakossal rendelkező Nagy Britanniában alig 200 ezer.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai viszont csak a hivatalos, bejelentett terhesség-megszakításokat jelzik, Ovidiu Branzan miniszter szerint az abortuszok valós száma ennél sokkal magasabb.

A törvény a művi terhesség-megszakítások menetét is szabályozza. "Az egészségügyi személyzetnek kötelessége tanácsot adni az abortuszra jelentkező nőnek, hogy tisztában legyen a beavatkozás veszélyeivel, és írásbeli beleegyezését kell kérnie" – magyarázza a miniszter. Az új törvény azt is előírja, minden nő az abortusz után hat hónapig ingyen juthat fogamzásgátlókhoz.

A jogszabály legvitatottabb előírása az volt, hány éves kortól végezhető abortusz a szülők vagy a gyám beleegyezése nélkül. A képviselők nem tudtak megegyezni, melyik legyen az életkor (16 vagy 17), amitől a lányok saját maguk dönthetik el, megtartják-e a gyermeket vagy sem.


Házaspárok előnyben

Végül abban állapodtak meg, hogy a 16. évet betöltött tinédzserek, ha beszámíthatóak, saját maguk kezdeményezhetik a terhesség-megszakítást, akár a szülők vagy a gyám tudta nélkül – eredeti formájában a törvény több beleszólást biztosított a gyámnak.

A dokumentum szerint azok kérvényezhetik a mesterséges megtermékenyítést, akik házasok, vagy legalább két éve együtt élnek, nemileg érettek, és mind szellemileg, mind fizikailag egészségesek.

Branzan szerint nem létezik egy hivatalos statisztika a mesterséges megtermékenyítések számáról és sikerességük arányáról, de meg nem erősített források szerint számuk több százra tehető. Az egészségügy-miniszter beismerte, hogy eddig is hajtottak végre ilyen típusú beavatkozásokat, de csak most jelent meg az ezt szabályozó törvény.

A jogszabály olyan, a román törvényhozásban újnak számító kitételeket is tartalmaz, miszerint tilos a sperma pénzért való árulása, és a béranyaságért sem szabad fizetni. A donorokat szigorú egészségügyi szempontok alapján választják ki.


Tilos a klónozás

Ugyanakkor tilos embriót önkényesen előállítani, spermával vagy embrióval kereskedni. Ezen kívül tilos terhességet megszakítani csak azért, mert a gyermeknek más a neme, mint ahogy tervezték.

A törvény szabályozza, hogy mi történik a gyermekkel a születés után, hogy mikor van szükség bírósági határozatra anak eldöntésére, kik a gyermek törvényes szülei, és milyen szerződést kell kötni a béranyával, mielőtt az még megkapná az embriót.

A kormány ezzel a jogszabállyal szeretné lecsökkenteni a nem kívánt terhességek, az illegális abortuszok számát - amelyek a nők halálához is vezethetnek -, illetve befolyásolni az elhagyott gyermekekét. Tavaly például 100 ezer élve születésre 17, terhesség-megszakítás miatt elhunyt nő jutott.

Kilencven nappal a törvény elfogadása és a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után a minisztérium kibocsátja a törvény végrehajtási szabályzatát, így az év végéig életbe léphet.

Branzan kifejtette, hogy az országban elég klinika áll a mesterséges megtermékenyítést kérvényezők rendelkezésre, Bukarestben van jó néhány és Temesváron is legalább kettő.

Fotók: kpkp

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS